Σε τροχιά σταθεροποίησης κινείται σήμερα το ρούβλι, επιστρέφοντας σε υψηλά επίπεδα με τη βοήθεια και των capital controls που έχουν επιβληθεί στη χώρα. Την ίδια ώρα οι αγορές αναμένουν μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Νωρίτερα το ρούβλι ήταν 1,1% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου στα 58,71, κοντά 57,4075 της Πέμπτης, που ήταν το ισχυρότερο από τις 25 Μαΐου. Είχε κερδίσει 2,1% και διαπραγματευόταν στα 61,96 έναντι του ευρώ, επίσης κοντά σε υψηλό δύο εβδομάδων.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, το ρούβλι ήταν ένα από τα πρώτα οικονομικά θύματα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύντομα, όμως το έγινε το σωσίβιο της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Με αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων σε ισχύ, τις εισαγωγές να καταρρέουν και δισεκατομμύρια δολάρια από το πετρέλαιο να εισρέουν στη χώρα, το ρωσικό νόμισμα σημείωσε ανοδικό ράλι τον Μάρτιο. Τότε η επικεφαλής της Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα αποφάσισε να αξιοποιήσει την κατάσταση προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

«Αντί να δράσουμε πιο γρήγορα για να καταργήσουμε τους περιορισμούς στις διασυνοριακές ροές χρήματος, η επιλογή πριν από τρεις μήνες ήταν να περιμένουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμη και με κόστος για τον προϋπολογισμό», ανέφεραν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα στο Blooomberg. ‘Οταν το ισχυρό ρούβλι πλήξει σημαντικά τον πληθωρισμό, τότε μόνο η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί επιθετικά για να μειώσει τα επιτόκια από τα υψηλότερα των σχεδόν δύο δεκαετιών, ανέφεραν οι πηγές.

Το αποκορύφωμα της παραπάνω στρατηγικής που οι γνώστες του θέματος χαρακτηρίζουν ως τακτικό ελιγμό της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να έρθει σήμερα. Οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει το βασικό επιτόκιο κάτω από το προπολεμικό επίπεδο του 9,5%. Θα ήταν η τέταρτη συνεχόμενη μείωση, καθώς το ρούβλι ανακάμπτει σταδιακά έπειτα από τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε με την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Η στρατηγική είναι ξεκάθαρη: Πρώτα η στήριξη του νομίσματος και μετά η καταπολέμηση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Oleg Vyugin, πρώην ανώτατος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών. «Υπάρχει όμως ένα αλλά: αυτή η τακτική έχει νόημα εφόσον οι εισαγωγές ανακάμπτουν και στη συνέχεια φέρουν τουλάχιστον μια σχετική ισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο εμπόριο. Αλλά οι εισαγωγές δεν έχουν ανακάμψει ακόμη. Και αυτό είναι πρόβλημα».

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της τρίτης θητείας της Ναμπιούλινα, η ίδια μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένη επειδή ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στη Ρωσία. Οι ευρύτερες προοπτικές γίνονται επίσης πιο ευνοϊκές, με ορισμένους αναλυτές να βλέπουν μια πολύ πιο μικρή ύφεση φέτος από ό,τι αναμενόταν. Τα υψηλότερα επιτόκια ώθησαν περισσότερους Ρώσους να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες έπειτα τις από αναλήψεις ρεκόρ του Φεβρουαρίου.

Αλλά το οπλοστάσιο της κεντρικής τράπεζας ενάντια στην κρίση είναι λιγότερο κατάλληλο για τους μελλοντικούς κινδύνους, από την οικονομική επιβράδυνση λόγω των κυρώσεων έως το ενδεχόμενο ελλείψεων καθώς οι προμήθειες εισαγόμενων αγαθών εξαντλούνται. Και με περίπου τα μισά από τα διεθνή αποθέματα σε ρευστό της Ρωσίας να είναι παγωμένα λόγω κυρώσεων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να μην μπορούν να παρέμβουν στην αγορά.

Η σημερινή απόφαση για τα επιτόκια αναμένεται να δώσει σήμα για το πόσο ακόμα η Κεντρική Τράπεζα θα θέλει να διατηρήσει ισχυρό το εθνικό της νόμισμα, ειδικά εάν αποφασίσει να συμπληρώσει τη νομισματική στήριξη με επιπλέον χαλάρωση των capital controls.

Οι περισσότεροι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν μείωση των επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα την Παρασκευή, δηλαδή στο 10%.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια, γεγονός που θεωρητικά θα μπορούσε να ασκήσει κάποια πτωτική πίεση στο ρούβλι και να στηρίξει τις τιμές των κρατικών ομολόγων OFZ.

Η απόφαση για το επιτόκιο αναμένεται περίπου στις 13:30 ώρα Ελλάδος, ενώ θα ακολουθήσει ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης από τη διοικήτρια της τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΚΤ: Τα «γεράκια» παίρνουν το πάνω χέρι για τα επιτόκια

Μεγάλες απώλειες στο Χρηματιστήριο – Πτώση 3% στις τράπεζες, ανησυχία για τις κινήσεις της ΕΚΤ

Τέλος χρόνου για τις προσφυγές κατά του «παραφουσκωμένου» ΕΝΦΙΑ