Μια άλλη χώρα ριζικά μεταμορφωμένη περιέγραψε κατά την τοποθέτησή του στο διαδικτυακό συνέδριο του ΣΕΒ ο Νίκος Σταθόπουλος, Managing Partner της ΒC Partners, υπογραμμίζοντας την αναπτυξιακή στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση δημιουργώντας ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον.

Ο κ. Σταθόπουλος συμμετείχε στο συνέδριο «Reinventing Greece through Ιnvestments in Ιnnovation» του ΣΕΒ και συνομίλησε με τον Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ στην ενότητα «Necessary next steps for moving forward».

Όπως είπε ο Managing Partner της BC Partners, το φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που δημιουργεί η κυβέρνηση και ενθαρρύνει την έλευση των επενδυτών καθώς «βλέπουν» πλέον ανάπτυξη μετά από μια δύσκολη 10ετια. Όπως είπε ο ίδιος, η ανησυχία πλέον είναι το ενδεχόμενο να σταματήσει η καλή πορεία καθώς οι επενδυτές χρειάζονται συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, σταθερό φορολογικό και πολιτικό πλαίσιο.

«Η χώρα μπορεί να φτάσει τις προηγμένες χώρες παρότι έχει το μειονέκτημα του μικρού μεγέθους αλλά και της εκκίνησής της αργότερα από αυτές», σημείωσε.

Ωστόσο ο κ. Σταθόπουλος χαρακτήρισε ως καταλύτη την καινοτομία η οποία και θα βοηθήσει τη χώρα να αντιπαρέλθει τα μειονεκτήματα τόσο του μεγέθους της όσο και των ιστορικών παθογενειών.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, τόνισε το ρόλο που διαδραματίζουν οι κυβερνήσεις -που θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές όχι, πολυμελείς- στη δημιουργία ενός ευρύτερου περιβάλλοντος σταθερότητας προκειμένου να έλθουν οι εταιρείες και να αναλάβουν το ρίσκο της επένδυσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά «μέσω της καινοτομίας βγαίνουν χρήματα και τα χρήματα χρειάζονται ρίσκο αλλά την ίδια στιγμή το ευρύτερο περιβάλλον της χώρας θα πρέπει να παρέχει ασφάλεια και όχι ρίσκο». Ο ίδιος δήλωσε ότι απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις ακριβώς εξαιτίας του μικρού μεγέθους της χώρας, ενώ απαντώντας στην ερώτηση εάν πλέον έχουμε βγει στο ξέφωτο και έχουμε περάσει τα δύσκολα δήλωσε ότι βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου.

Όπως είπε από τα 4 απαιτούμενα βήματα έχουν ολοκληρωθεί τα δύο. Τα τέσσερα βήματα σύμφωνα με τον κ. Βέττα είναι:

1)οικονομική σταθερότητα – η οποία παρέχεται στη χώρα μας υπό την ομπρέλα της ΕΕ
2) μεταρρυθμιστική κυβέρνηση – την οποία και έχουμε
3) πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις – τις οποίες δεν έχουμε κάνει ακόμα
4) σταθερότητα -ανεξάρτητα από συνθήκες, πρόσωπα, κυβερνήσεις – για την οποία πρέπει να δουλέψουμε

Ψηφιακοί νομάδες και brain gain

Ερωτηθείς για τα προγράμματα που αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η χώρα μας εφαρμόζουν για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη προσέλκυση και επιστροφή των Ελλήνων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε προτεραιότητα. «Να επιστρέψουν οι άνθρωποι για τις ευκαιρίες και προοπτικές που προσφέρει η χώρα και όχι για λόγους νοσταλγίας», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα βιώσιμο και όχι πυροτέχνημα, ενώ πρόσθεσε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα οικονομικά κίνητρα βοηθούν αλλά δεν είναι το πρωταρχικό κριτήριο.

Διαβάστε ακόμα:

Στα ύψη η τιμή του καφέ: «Χτύπησε» υψηλά 10 ετών – Η άνοδος θα συνεχιστεί λένε οι αναλυτές (γράφημα)

Αναδρομικά, δώρα – επιδόματα, συντάξεις Ιανουαρίου: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές

AWS – Nasdaq – Goldman Sachs υπόσχονται τεκτονικές αλλαγές στο στήσιμο των χρηματαγορών