Άτυπη προστασία από τους πλειστηριασμούς τουλάχιστον μέχρι να λήξει το νέο lockdown, το οποίο πολλοί εκτιμούν ότι θα παραταθεί έως το Πάσχα, θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν οι δανειολήπτες, ανεξαρτήτως εάν έχουν πληγεί ή όχι από την πανδημία.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα νέα περιοριστικά μέτρα και η λογική του «ακορντεόν» που επιλέγει να ακολουθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο το νέο κύμα της πανδημίας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, την υποχρεώνουν να αλλάξει εκ νέου τον σχεδιασμό της, όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών. «Αρχικά ο στόχος ήταν η όποια προστασία να ισχύσει οριζόντια έως 15 Μαρτίου και εν συνεχεία, να παραταθεί έως τα τέλη Μαίου μόνον για όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Δεδομένου, ωστόσο, ότι οι σχετικές ημερομηνίες που συζητούνται με τους θεσμούς συνδέονται/επηρεάζονται από την κατάσταση και την εξέλιξη της πανδημίας και κατ’ επέκταση το νέο lockdown, τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς», σχολιάζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές και συνεχίζουν: «Το ζήτημα της χρονικής διάρκειας της προστασίας παραμένει ανοιχτό. Εάν τα περιοριστικά μέτρα επεκταθούν έως το Πάσχα, τότε πηγαίνει πίσω και η όποια νομοθετική ρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση, από 1ης Ιουνίου οι δανειολήπτες δεν θα χρειάζονται προστασίας, αφού θα μπορούν κάλλιστα μέσω του νέου Πτωχευτικού Νόμου να σώσουν την κύρια κατοικία τους, με ρύθμιση και λήψη επιδότησης».

Στον αντίποδα, κλεισμένο θεωρείται – τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα – το θέμα των κριτηρίων που θα πρέπει να πληροί κάποιος, προκειμένου να λάβει την πολυπόθητη προστασία της κατοικίας του. Αυτά, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, έχουν ως οδηγό τα κριτήρια υπαγωγής των ενήμερων δανειοληπτών στο πρόγραμμα «Γέφυρα» και συγκεκριμένα:

• Η μείωση του εισοδήματος να είναι τουλάχιστον 20% ή/και να έχει ενταχθεί σε προγράμματα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Covid-19.

• Η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

• Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τα 300.000 ευρώ ανά τράπεζα.

• Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 24.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 18.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως τρία μέλη), ήτοι μέγιστο ποσό 57.000 ευρώ

• Οι καταθέσεις της οικογένειας να μην ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ.

• Η συνολική ακίνητη περιουσία της οικογένειας να μην ξεπερνά τα 600.000 ευρώ.

• Η αξία των μεταφορικών μέσων που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας να μην ξεπερνά τα 80.000 ευρώ.

Η όποια ρύθμιση, πάντως, θα αφορά και στις πράξεις που προηγούνται ή έπονται των πλειστηριασμών, δηλαδή τη σύνταξη και κοινοποίηση αναγγελιών που διενεργήθηκαν μέχρι και την 6η Νοεμβρίου (έναρξη 2ου lockdown), καθώς και τις πράξεις κατάθεσης.

Ποιοι πλειστηριασμοί μπορούν να γίνουν την επομένη της άρσης του lockdown

Μικρός είναι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο αριθμός των πλειστηριασμών που μπορούν να διενεργηθούν την επομένη της άρσης του lockdown.

Κι αυτό γιατί για να ολοκληρωθεί μία δημοπρασία πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα από πλευράς των δανειοληπτών, γεγονός που τους επιτρέπει να «παγώσουν» – για περισσότερες από μία φορές – την σχετική διαδικασία.

Με βάση την πλατφόρμα e-auction, πάντως, έως τα τέλη Μαίου είναι αναρτημένοι περισσότεροι από 4.500 πλειστηριασμοί ακινήτων όλων των κατηγοριών – από σπίτια, επαγγελματικούς και ξενοδοχειακούς χώρους, μέχρι οικόπεδα και θέσεις parking. Στη σχετική λίστα δε, φιγουράρουν ηχηρά ονόματα, τα οποία έχουν γλυτώσει ουκ ολίγες φορές το… σφυράκι.

Διαβάστε ακόμα:

Έρευνα: Πώς τα εμβόλια θα σώσουν τα ταξίδια – Τα νέα δεδομένα

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας για σήμερα 17 Φεβρουαρίου (vid)

Bitcoin: Τρελή πορεία από ρεκόρ σε ρεκόρ – Ξεπέρασε και τα 51.000 δολάρια