Οριακή επιβράδυνση εμφάνισε τον Φεβρουάριο ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ αισθητά μεγαλύτερη ήταν η αποκλιμάκωση του φαινομένου στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον δεύτερο μήνα του 2023, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,5% στις χώρες του ευρώ έναντι 8,6% τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, ο λεγόμενος σκληρός ή υποκείμενος δείκτης, δηλαδή αυτός που εξαιρεί τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και ενέργειας, σκαρφάλωσε στο 5,6% και κατέρριψε ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ (5,3% η επίδοση του Ιανουαρίου). 

Στους επιμέρους κλάδους, οι τιμές σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό επιταχύνθηκαν στο +15% από +14,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι τιμές στην ενέργεια επιβραδύνθηκαν στο +13,7% από +18,9% τον Ιανουάριο. Στις υπηρεσίες, οι τιμές αυξήθηκαν στο 4,8% από 4,4%. Τέλος, οι τιμές στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα ενισχύθηκαν ελαφρώς στο 6,8% από 6,7%. 

Στην Ελλάδα, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός ανήλθε στο 6,5% από 7,3% τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας συνέχεια στην πορεία αποκλιμάκωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η επίδοση του Φεβρουαρίου είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 12 μηνών. 

Αναφορικά με τις υπόλοιπες χώρες, το ρεκόρ πληθωρισμού παρέμεινε στη Λετονία (20,1%), ενώ ακολούθησαν η Εσθονία (17,8%), η Λιθουανία (17,2%) και η Σλοβακία (15,5%). Άνω του 10% διαμορφώθηκε η αύξηση των τιμών σε Κροατία (11,7%) και Αυστρία (11%). Αντίθετα, οι χαμηλότερες επιδόσεις παρατηρήθηκαν σε Λουξεμβούργο (4,8%), Βέλγιο (5,5%) και Ισπανία (6,1%).

Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τις τιμές του Ιανουαρίου, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,8% όσον αφορά την Ευρωζώνη και στο 0,2% όσον αφορά την Ελλάδα.

Νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ιδίως σε επίπεδο «σκληρού» δείκτη. 

Έτσι, στην προσεχή συνεδρίαση του Μαρτίου, οι αναλυτές θεωρούν δεδομένη μια νέα παρέμβαση κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ νέες αυξήσεις αναμένονται τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Ιούνιο.  

Μάλιστα, αρκετοί traders δεν αποκλείουν ότι το τελικό επιτόκιο καταθέσεων θα φθάσει στο 4% και το βασικό επιτόκιο στο 4,5% -από 2,5% και 3%, αντίστοιχα, σήμερα. 

Διαβάστε ακόμα

Το Μαξίμου και η ημερομηνία των εκλογών, τα εύσημα στον Καραμανλή και η «σύγκριση με το Μάτι», η νέα δουλειά της Macquarie στην Ελλάδα

Δημήτρης Στρατάκης (Unismack): To αμερικάνικο όνειρο της εταιρείας από το Κιλκίς

Αντίστροφη μέτρηση: Έρχεται ο Ψηφιακός Φάκελος Ακινήτων – Αλλάζουν τα πάντα στις μεταβιβάσεις