«Τα μέτρα για την Golden Visa δεν νομίζω ότι είναι ικανά να δημιουργήσουν αλλαγή σκηνικού στην αγορά της μίσθωσης της κύριας κατοικίας». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με το δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την Golden Visa δήλωσε τα εξής:

«Τα μέτρα για την Golden Visa δεν νομίζω ότι είναι ικανά να δημιουργήσουν αλλαγή σκηνικού στην αγορά της μίσθωσης της κύριας κατοικίας και αυτό γιατί τα ακίνητα τα οποία περιέρχονται σε πολίτες τρίτων χωρών μέσω του προγράμματος της Golden visa δεν πάνε για τη βραχιοχρόνια μίσθωση, πάνε είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για κανονικές μισθώσεις.

Το πρόβλημα της μικρότερης προσφοράς σπιτιών για ενοικίαση κύριας κατοικία είναι η παλαίωση των κτηρίων. Το 51% των κτηρίων της Ελλάδας έχει χτιστεί μέχρι τη δεκαετία του ’70. Άλλοι παράγοντες είναι η συμπεριφορά μιας μερίδας δήθεν ενοικιαστών οι οποίοι εγκαθίστανται στα σπίτια με το εξαρχής πρόγραμμα να μην πληρώσουν απολύτως τίποτα το οποίο τώρα έχει εμπλουτιστεί και με ρευματοκλοπή, μη πληρωμή λογαριασμών νερού και κοινοχρήστων κάτι το οποίο έχει απογοητεύσει και δημιουργήσει πάρα πολλά θέματα σε πάρα πολλούς ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα να είναι επιφυλακτικοί. Επίσης παράγοντας της έλλειψης προσφοράς είναι και η φορολογία των μισθωμάτων.

Το κράτος με ένα νόμο μπορεί να δημιουργήσει προσφορά σπιτιών αν αποδεχτεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ. Όλα τα σπίτια που ήταν κλειστά για οποιοδήποτε λόγο το 2023 να βγουν σε μίσθωση κύριας κατοικίας για τρία χρόνια χωρίς να χρεώνεται φόρος εισοδήματος. Η τριετής φορολογική απαλλαγή σε κάθε μίσθωση σπιτιού που ήτανε κλειστό θα ήταν το αντικλείδι που θα άνοιγε δεκάδες χιλιάδες σπίτια σε όλη τη χώρα».

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Στόχος για λειτουργική κερδοφορία €1,7 δισ. το 2024

Αλλάζουν όλα στην εφορία με κατάργηση εγγράφων, βιβλίων και παραδοσιακών ελέγχων

«Καμπάνες» έως και 60.000 ευρώ για τους αυθαίρετους της παραλίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ