του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Καθώς εισερχόμαστε στην τελική ευθεία των φορολογικών δηλώσεων με 800.000 ακόμα σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με πληροφορίες από τα μεγάλα φοροτεχνικά γραφεία, είναι χρήσιμο, κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες, να έχουν υπόψη τους κάποια σημεία – κλειδιά που προκύπτουν από τις συμβουλές και την εμπειρία των φοροτεχνικών.

Πρώτον, όσοι είναι εταίροι σε ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρίες και ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία βιβλίων, εφόσον δεν έχουν υποβάλει μέχρι 5 Ιουλίου δήλωση, θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο τους σε δυο δόσεις, την 30ή Σεπτεμβρίου και την 30ή Νοεμβρίου.

Αυτοί υποχρεούνται να καταθέσουν την δήλωσή τους σε ατομικό επίπεδο μέχρι τις 15 Αυγούστου, καθώς οι εταιρικές λήγουν στις 15 Ιουλίου. Κι αυτό, γιατί, όπως ορίζει ο νόμος, έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα, αφότου λήγει η προθεσμία του νομικού προσώπου. Όσο βέβαια πιο πολύ καθυστερήσουν, τόσο θα συμπιεστούν τα περιθώρια και οι δόσεις για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Οσον αφορά τώρα για την κατανομή των δόσεων, αυτοί που θα πάνε σε 2 δόσεις, μπορούν από την αρχή να επεκτείνουν το σύνολο της ρύθμισης μέχρι και σε 12 δόσεις, αφού πληρώσουν την πρώτη από αυτές. Το ίδιο ισχύει και γι’ αυτούς που θα πληρώσουν σε τρεις δόσεις, από τέλος του μήνα. Όλοι αυτοί μπορούν, είτε να πληρώσουν την πρώτη από τις τρεις ή τις δύο δόσεις και να ρυθμίσουν το υπόλοιπο ποσό σε 12 ή να το ρυθμίσουν όλο από την αρχή.

Πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι η έγκαιρη αποπληρωμή θέλει πολλή προσοχή και συνέπεια σε σχέση με υφιστάμενες ρυθμίσεις στην κατηγορία των 100 δόσεων. Έτσι, όλες οι δόσεις της ρύθμισης των 100 που συνδέονται με το ίδιο ΑΦΜ, δεν θα πρέπει να πληρώνονται αργότερα από 15 ημέρες από τη λήξη τους ή να ρυθμίζονται εκ νέου. Αλλά πόσες ρυθμίσεις θα μπορεί να κάνει κάποιος; Ενώ ας μην ξεχνάμε πως από 1.1.17 καταργείται και αυτή η προθεσμία.

Αντίστοιχα ισχύει και για δόσεις ΦΠΑ του ίδιου ΑΦΜ. Αν παράλληλα έχει μπει το ίδιο ΑΦΜ για επιπλέον τρέχουσες υποχρεώσεις στην κατηγορία των 12 δόσεων από φέτος, εδώ επιτρέπεται να τις χάσει κάποιος μόνο μια φορά, επιβαρυνόμενος με το 15% της δόσης και από εκεί και πέρα, αν αυτό ξαναγίνει η ρύθμιση χάνεται. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ανατραπεί όλο το οικοδόμημα και των υπολοίπων δόσεων που συνδέονται με το ΑΦΜ, στοιχείο που δείχνει και τον κίνδυνο που ενέχεται αν προσφεύγει κάποιος σε αυτά τα ευεργετήματα συνέχεια. Όσοι έχουν ρυθμίσεις των 100 δόσεων πρέπει να είναι πολλοί προσεκτικοί, απέναντι στο σύνολο των υπολοίπων ρυθμίσεων που κάνουν για τις νέες τους υποχρεώσεις και να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες για να είναι συνεπείς με τις νέες ρυθμίσεις, διότι η όποια ασυνέπεια θα οδηγήσει σε απώλεια των ευνοϊκών ρυθμίσεων των 100 δόσεων.

Αντίθετα, δεν υπάρχει κίνδυνος για τις δόσεις που δίνονται στις εταιρίες για κάλυψη μέχρι το τέλος του έτους των φορολογικών υποχρεώσεων σε 6 δόσεις, όπου η μη έγκαιρη αποπληρωμή επιβαρύνεται με οριακά ελάχιστα πρόστιμα για κάθε μήνα. Γίνεται κατανοητό, όμως, ότι καθυστέρηση από πλευράς φορολογουμένου κάλυψης υποχρεώσεων και συσσώρευσης αυτών επιδεινώνει τη θέση του απέναντι στις φορολογικές αρχές.

Η αγωνία για τη μη απώλεια των δόσεων γίνεται κατανοητό ότι μεγαλώνει, καθώς οι νέες υποχρεώσεις που έρχονται να προστεθούν αυξάνουν εκ νέου τις οφειλές εκείνων τουλάχιστον που προσπαθούν να κρατήσουν την συνέπειά τους υπό πραγματικά αντίξοες συνθήκες.