Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την είσοδό της σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, και τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι τράπεζες είναι έτοιμες και αφοσιωμένες στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

Αυτή ήταν η κεντρική διαπίστωση των ομιλητών στην ενότητα για την κινητοποίηση της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ με τίτλο: «Ελλάδα & Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Πώς το Σχέδιο “Ελλάδα 2.0» μπορεί να μετατρέψει την κρίση πανδημίας σε ευκαιρία;».

«Τα 13 δισ. ευρώ που αναλογούσαν στην Ελλάδα για χρηματοδοτήσεις επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, θέλαμε να περάσουν μέσω του τραπεζικού συστήματος ή ευρωπαϊκών θεσμών όπως η EIB και η EBRD, καθώς εκτιμούμε ότι το κράτος δεν είναι ο “ιδανικός εταίρος” όταν πρέπει να αξιοποιηθούν κεφάλαια για να κλείσει το μεγάλο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στην διάρκεια της πολυετούς κρίσης», είπε ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες είναι σε θέση να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή και να εστιάσουν στο πού θα δώσουν τα νέα δάνεια, καθώς έχουν επιτύχει μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δύο εξ αυτών έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ενισχύοντας τους ισολογισμούς τους, ενώ υπάρχει και ένα πλήρες πτωχευτικό πλαίσιο.

«Από τη μεριά της ζήτησης, οι συνθήκες είναι επίσης ευνοϊκές, καθώς τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η χώρα είναι σε ιστορικό χαμηλό, οι επιχειρήσεις που έχουν επιβιώσει της μακρόχρονης κρίσης δεν είναι υπερδανεισμένες, υπάρχει πολιτική σταθερότητα και οι προοπτικές της οικονομίας είναι οι ισχυρότερες εδώ και χρόνια, προσελκύοντας ήδη επενδυτές στη χώρα», σημείωσε ο κ. Πατέλης.

«To τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει κάθε βιώσιμο επενδυτικό πλάνο, αλλά και να συμβάλλει στη διαχείριση και απορρόφηση των πόρων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και κοινοτικά προγράμματα. Οι τράπεζες βρίσκονται με κεφάλαια και ρευστότητα, έχουν επιτύχει τεράστια μείωση των κόκκινων δανείων και θέλουν να ξαναχτίσουν τους ισολογισμούς τους με νέα υγιή δάνεια. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη σχέση μας με τους πελάτες, αλλά αυτό δεν παρακάμπτει τους εποπτικούς και επιχειρηματικούς περιορισμούς που έχουμε και μας επιβάλλουν να αξιολογήσουμε αν υπάρχει βιώσιμο business plan ώστε να χρηματοδοτηθεί από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαντζηνικολάου.

Ο Ευθύμιος Βιδάλης, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ΣΕΒ τόνισε ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα προσφέρουν στις ελληνικές επιχειρήσεις πολύ χαμηλότερο κόστος δανεισμού – στα επίπεδα του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού. Ο ίδιος επισήμανε πως για να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό της χώρας χρειάζονται κεφάλαια επενδυτών από το εξωτερικό, για την προσέλκυση των οποίων θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, φορολογικά και άλλα.

Η Felicia Stanescu, Head of Unit SG – Recover της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ετοιμότητα των τραπεζών να στηρίξουν την υλοποίηση του προγράμματος του RRF. Δίνοντας συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για το όραμα και το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο ήταν από τα πρώτα που ενέκρινε η Κομισιόν, η κα Stanescu τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως οι τράπεζες θα δώσουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης με τραπεζικά κριτήρια, σε επιχειρήσεις με καθαρή παρούσα αξία και όχι για αναχρηματοδοτήσεις δανείων.

Διαβάστε ακόμη: 

Πώς το fit for 55 αλλάζει τον σχεδιασμό για τα έργα υποδομής 

United Group: Η «νέα» NOVA, η πλατφόρμα EON και η εμπορική αντεπίθεση 

ΡΑΕ: Μέτρα «σωσίβιο» για να αποτραπούν τα «κανόνια» στην αγορά προμήθειας