Σε επιφυλακή για να αποτραπούν μεγάλα «κανόνια» τύπου Βρετανίας στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού βρίσκεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Την ώρα που στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κατάλογος των προμηθευτών ενέργειας μακραίνει, καθώς χθες ανακοινώθηκαν άλλες τρεις χρεοκοπίες προκαλώντας προβλήματα πλέον σε 1,7 εκατομμύρια πελάτες, μέτρα λαμβάνει ο Ρυθμιστής και για τις ελληνικές εταιρείες προμήθειας.

Όπως αποκάλυψε χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κ. Θανάσης Δαγούμας, η ΡΑΕ έχει ξεκινήσει τις επαφές με προμηθευτές της αγοράς που αντιμετωπίζουν ταμειακές δυσκολίες προκειμένου να αποτρέψει φαινόμενα ντόμινο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να προστατεύσει καταναλωτές και διαχειριστές.

Ο κ. Δαγούμας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν επισφάλειες στην αγορά, οι οποίες μεγαλώνουν όσο οι τιμές ακολουθούν τους φρενήρεις ρυθμούς των τελευταίων μηνών. Μία μορφή άμυνας είναι η μετατροπή των τιμολογίων τους σε κυμαινόμενα για να μετακυλήσουν μέρος του υψηλού κόστους από τις ανατιμήσεις στους καταναλωτές. Ωστόσο το ράλι τιμών που θα συνεχίσει και τους επόμενους μήνες, δυσκολεύει την ήδη προβληματική κατάσταση και αποδυναμώνει τα μέτρα θωράκισης της αγοράς δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον.

Ο επικεφαλής της ΡΑΕ υποστήριξε χθες ότι οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσανατολίζονται σε κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω αυξήσεων κεφαλαίων. Ωστόσο η κατάσταση δεν παύει να είναι στα «κόκκινα» για κάποιους προμηθευτές και ο προβληματισμός αυτός μεταφέρεται στα υψηλότερα κλιμάκια των μετόχων που αναζητούν τρόπους διαφυγής.

Ήδη υπάρχει στην αγορά εταιρεία που ανήκει σε μεγάλο όμιλο, η οποία βρίσκεται στη μέγγενη των εξελίξεων με τη διοίκηση να αναζητά κάθε πρόσφορο τρόπο για να διαχειριστεί τα απόνερα της ενεργειακής κρίσης.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι στην Ελλάδα κίνδυνος πτώχευσης με την στενή έννοια του όρου δεν υπάρχει. Επισημαίνουν ωστόσο ότι η βαθιά κρίση φέρνει στην επιφάνεια παθογένειες και αδυναμίες της αγοράς προμήθειας και ενδεχομένως να επιταχύνει εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Όπως όλα δείχνουν η κατάσταση για την προμήθεια θα γίνει ακόμη πιο πιεστική από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί από την ΡΑΕ, από τον επόμενο μήνα η καταβολή εγγυητικής επιστολής από τους προμηθευτές, για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που αφορούν τις υποχρεώσεις απέναντι στον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ.

Το μέτρο της κατάθεσης εγγυητικής επιστολής ανασύρει η Αρχή από το συρτάρι προκειμένου να βάλλει ένα δίχτυ προστασίας στην αγορά και να αποτρέψει ρωγμές στην αλυσίδα της προμήθειας που θα διόγκωναν τα ήδη μεγάλα προβλήματα.

Ο κ. Δαγούμας απέφυγε χθες να αναφερθεί στο ύψος των αυξήσεων που υπάρχουν στα νοικοκυριά από αρχές του έτους και παρέπεμψε στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης που αναμένεται να ενεργοποιηθούν από τον Οκτώβριο και να απαλύνουν τα μεγάλα βάρη που πέφτουν στις πλάτες των καταναλωτών. Εκτίμησε πάντως ότι η αποκλιμάκωση της αγοράς δεν είναι ορατή αφού σημείωσε πως με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, του φυσικού αερίου (futures), οι τιμές θα κινούνται στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα έως την Άνοιξη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο για το οποίο δεν μπορεί να γίνει κάποια ασφαλής πρόβλεψη.

Διαβάστε ακόμη:

To 2022 ξεκινά το νέο mega project των 100 εκατ. ευρώ στο Φάληρο

Alpha Bank: Με υπερκάλυψη κλείνει αύριο το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

Τράπεζες: Πώς θα δώσουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης