Με τις Επιστρεπτέες 1-4, το 2020 αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς για πολλούς. Άλλοι θα έχουν λόγους το 2021 να αποδείξουν ότι αδίκως αποκλείστηκαν και θα διεκδικήσουν ό,τι στερήθηκαν, αλλά και το δημόσιο εντόπισε ήδη κάποιους που επωφελήθηκαν αλλά θα τους ζητήσει σύντομα «τα λεφτά του πίσω».

Με την Επιστρεπτέα 4, μοιράστηκαν 2,2 δισ. ευρώ σε 450.000 δικαιούχους. Δηλαδή 80% περισσότερα από τα 1,2 δισ. που είχε προϋπολογιστεί ότι θα καταβληθούν για τον Νοέμβριο!

Αιτήσεις και λεφτά όμως τέλειωσαν για φέτος. Όσοι δεν ευτύχησαν, δίνουν ραντεβού στην επόμενη Επιστρεπτέα, τον Ιανουάριο του 2021. Τουλάχιστον 75.000 υποψήφιοι δοκίμασαν την τύχη τους αλλά αποκλείστηκαν και δεν έφτασαν στην πηγή για να πιουν.

Το ποσοστό απόρριψης φτάνει στο 17% αλλά τουλάχιστον είναι μόλις το μισό ποσοστό, από εκείνο στις προηγούμενες Επιστρεπτέες 1-3 που έφτανε και στο 35%.

Οι έξυπνοι… «από τον ΦΠΑ πιάνονται»

Παρά τα πολύ στοχευμένα κριτήρια και μέτρα όμως, διαπιστώνονται και λάθη, αδικίες ή και απάτες! Κάποιες θα διορθωθούν τον Ιανουάριο, κάποιες άλλες όμως όχι. Βασικό κριτήριο για διορθώσεις και ελέγχους αποτελούν οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Αυτές αποκαλύπτουν πολλά.

Για παράδειγμα: Ήδη εντοπίστηκαν κάποιοι που δήλωσαν λιγότερα Έσοδα το 2020 στο MyBusinessSupport, μόνο και μόνο για να υποβάλουν αίτηση για Επιστρεπτέα και να εμφανίσουν μείωση τζίρου, στη σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Στη δήλωση του ΦΠΑ όμως, που υποβάλλουν 1-3 μήνες μετά, εντοπίζονται να έχουν περισσότερα Έσοδα από όσα δήλωσαν. Αυτοί άμεσα θα κληθούν να γυρίσουν τα λεφτά.

Στον αντίποδα: Εντοπίζονται και τρομερά λάθη που έγιναν στη συμπλήρωση των στοιχείων Εσόδων, με αποτέλεσμα να χάσουν το επίδομα επιχειρήσεις που το δικαιούνταν.

Πραγματικό παράδειγμα: Για ξενοδοχειακή μονάδα με οκτώ άτομα προσωπικό, από λάθος πληκτρολόγηση, δηλώθηκαν μηνιαία Έσοδα στο MyBusinessSupport 2.300.000 ευρώ αντί 2.300,00 ευρώ! Το σύστημα δεν δέχεται διορθώσεις. Αυτομάτως η επιχείρηση έχασε το δάνειο και την επιδότηση της Επιστρεπτέας 4.

Με 2,3 εκατ. ευρώ Έσοδα που δεν «σβήνουν», η επιχείρηση θα έπρεπε να χάσει και τις επόμενες Επιστρεπτέες, γιατί εμφανίζει αλματώδη αύξηση τζίρου. Δεν θα συμβεί όμως αυτό, γιατί θα υπερισχύσει η Δήλωση ΦΠΑ και όχι τα Έσοδα που -από λάθος- δήλωσε.

Το αλαλούμ συνεχίζεται

Τα στραβά και ανάποδα δεν σταματούν όμως εδώ. Εκτός από παρατυπίες και κρούσματα απάτης με δηλώσεις (για μικρότερα έσοδα στο My Business Support και περισσότερα στην περιοδική ΦΠΑ) έντονα συζητιέται στην αγορά και το ότι:

  • Πήραν Επιστρεπτέα Προκαταβολή όσοι χρωστάνε πολλαπλάσια στο Κράτος. Στο υπουργείο Οικονομικών λένε πως αν έπρεπε (για παράδειγμα) να δώσουν στο ΙΚΑ 10.000 από τα 18.000 ευρώ που πήραν «δεν θα πλήρωναν τους υπαλλήλους τους, θα έκλειναν και θα άφηναν άνεργο κόσμο». Στον αντίποδα όμως, το ίδιο παθαίνει και όποιος πληρώνει πάντα στην ώρα του ενώ έχει να αντιμετωπίσει και την κρίση. Ενώ αν το Δημόσιο έπαιρνε μέρος τουλάχιστον από όσα δικαιούται, τότε και ο οφειλέτης θα κέρδιζε μια μετάθεση οφειλών ως το 2025 (ως Επιστρεπτέα αντί χρεών στον ΙΚΑ) αλλά και το Κράτος θα είχε λεφτά να δώσει και Επιστρεπτέα 5 τον Δεκέμβριο.
  • Πήραν Επιστρεπτέα 4 σαν κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, σουβλατζίδικα και ταβέρνες που έβαλαν delivery και είχαν αύξηση τζίρου!
  • Έχασαν την Επιστρεπτέα 4 επιχειρήσεις λόγω τζίρου. Και συγκεκριμένα: Παλαιές επιχειρήσεις: Aν τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο δεν είχαν μείωση 20% έναντι του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου πέρυσι. Δεν εξετάστηκε δηλαδή τι χάσανε στο προηγούμενο εξάμηνο ή αν θα έπαιρναν Επιστρεπτέα 1-3 αν γίνονταν δεκτές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και ταμειακή. Την έχασαν έτσι για συγκυριακούς λόγους, καθώς μάλιστα λόγω της προηγούμενης καραντίνας, μέρος του χαμένου τζίρου μετακινήθηκε σε επόμενους μήνες.

Νέες επιχειρήσεις: Άνοιξαν τέλη του 2019 ή αρχές του 2020 χωρίς φυσικά να έχουν έτοιμη πελατεία. Αντί να προσπαθούν να ανεβάσουν τις πωλήσεις τους, πρέπει να επιδείξουν… πτώση τζίρου, έναντι Ιουλίου-Αυγούστου. Ο Αύγουστος φέτος ήταν πιο «νεκρός» μήνας από οποτεδήποτε άλλοτε, οπότε τον Σεπτέμβριο τα έσοδα έπεσαν για ελάχιστους. Για παράδειγμα, μεσίτες ακινήτων είχαν τζίρο το καλοκαίρι και έτσι από Σεπτέμβριο φάνηκε πτώση 20% και πήραν την ενίσχυση.

Την ίδια στιγμή, κλειστές δια νόμου επιχειρήσεις καταγγέλλουν ότι αποκλείστηκαν και περιμένουν απαντήσεις από τη ΔΟΥ, ενώ άλλοι που έλαβαν την Επιστρεπτέα, την είδαν να κατάσχεται χωρίς να πάρουν εξήγηση από την τράπεζα πώς μπορεί να συμβεί αυτό, αφού «δια νόμου» η ενίσχυση αυτή είναι ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με χρέη.

Διαβάστε ακόμη

Το 5% της Ελλάκτωρ άλλαξε χέρια στο Χρηματιστήριο

Τζόνσον: Πολύ πιθανό το Brexit χωρίς συμφωνία

Δεν χάνουν τα μέτρα προστασίας όσα καταστήματα ανοίξουν με “click away”