Αλλεπάλληλες είναι οι τηλεδιασκέψεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο με την Κομισιόν, προκειμένου να καθοριστούν τα έργα, οι μεταρρυθμίσεις και οι δράσεις που θα περιληφθούν στο ελληνικό Σχέδιο για χρηματοδότηση απο το Ταμείο Ανάκαμψης με πόρους της τάξης των 32 δις ευρώ.

Βασικός στόχος είναι κάποιες από τις δράσεις να ξεκινήσουν πριν από την εκταμίευση των 5,5 δισ. ευρώ που αναμένονται για φέτος. Δηλαδή η χρηματοδότησή τους θα γίνει αρχικά με εθνικούς πόρους, με τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, να αναμένονται στα τέλη της Άνοιξης με αρχές του Καλοκαιριού. Να σημειωθεί ότι στον κανονισμό του Ταμείου προβλέπεται ότι μπορούν να περιληφθούν έργα, προγράμματα και επενδύσεις από τον Φεβρουάριο του 2020.

Στις ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνονται το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ, που θα προχωρήσει εντός της άνοιξης του 2021, τα 200 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης, προγράμματα αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές, δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση, πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ.ά.

Ειδικότερα, προτεραιότητα θα δοθεί σε:

  • Έργα υποδομών, όπως οδικός άξονας Ε65, ο ΒΟΑΚ, αλλά και η ηλεκτρονική διασύνδεση των νησιών.
  • Έργα με οικονομικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση ενός μεγάλου μέρους κτιρίων, ένα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» μεγαλύτερο και ευρύτερο. Στόχος είναι να επεκταθεί πέρα από τα νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις, τουρισμό, βιομηχανία, δημόσια κτίρια. Να έχει όχι μόνο τη διάσταση της εξοικονόμησης, αλλά και την ενεργειακής αυτονομίας.
  • Παρεμβάσεις όπως η πλήρης ψηφιοποίηση των λειτουργιών της ΑΑΔΕ, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Μεταρρυθμίσεις όπως η χρηματοδότηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, επιτάχυνση της δικαιοσύνης και, ένα πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  • Επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν περαιτέρω ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών, κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας, δράσεις κατά του λαθρεμπορίου, ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS με τις φορολογικές αρχές και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Άγιος Βασίλης δεν ήρθε φέτος για τον Απόστολο Βακάκη – Τι συμβαίνει με τη μετοχή της Jumbo

Ενέργεια: Ανοίγουν οι μπίζνες για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκινούν οι πληρωμές για τις αναστολές Δεκεμβρίου (vid)