Η καταβολή των 534 ευρώ στους εργαζομένους που βρίσκονταν σε αναστολή τον μήνα Δεκέμβριο πραγματοποιείται από σήμερα Δευτέρα 11 έως και την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021. Για κάθε ημέρα αναστολής, ο μισθωτός αποζημιώνεται από το κράτος με 17,8 ευρώ.

Οι δηλώσεις των αναστολών εργασίας από εργοδότες και εργαζόμενους υποβλήθηκαν, έπειτα από μια 5ήμερη παράταση που δόθηκε, έως την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021. Μάλιστα σε αντίθεση με τον Νοέμβριο, η διαδικασία των δηλώσεων που ακολουθήθηκε αυτή την φορά ήταν κοινή για εργαζόμενους κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι τα ποσά αναμένεται να είναι διαθέσιμα στους εργαζόμενους σταδιακά έως την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου.

Νέα ευκαιρία για δηλώσεις αναστολών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου – Ποιους αφορά

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως δίνεται νέα ευκαιρία για δηλώσεις αναστολών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου μόνο για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση καθώς και ορθών επαναλήψεων μόνο για αύξηση των διαστημάτων αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

  • Ειδικότερα οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι ορθές επαναλήψεις για τον Οκτώβριο θα μπορούν να υποβάλλονται έως τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Αντίστοιχα για τις τελευταίες δηλώσεις του Νοεμβρίου η ΕΡΓΑΝΗ ανοίγει από 12 έως και 14 Ιανουαρίου.
  • Κατ’ εξαίρεση για τον μήνα Νοέμβριο δίνεται η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις-εργοδότες υπέβαλαν λανθασμένα τα δεδομένα του προσωπικού τους στο «Ειδικό Έντυπο για τη δήλωση της ανάκλησης αναστολής» να προβούν σε ορθή επανάληψη από 12 έως 14 Ιανουαρίου.
  • Νέα ευκαιρία δίνεται και για τις δηλώσεις των αναστολών Δεκεμβρίου από 15 έως 18 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως μετά τη δήλωση της αναστολής από την επιχείρηση στο ΕΡΓΑΝΗ, οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση, παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους. Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Τέλος,  «τρέχει» έως τις 15 Ιανουαρίου η δυνατότητα υποβολής μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης από τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, που είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr έως και τις
20 Οκτωβρίου 2020. Οι ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί οι οποίοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μπορούν να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Διαβάστε περισσότερα:

Ο Άγιος Βασίλης δεν ήρθε φέτος για τον Απόστολο Βακάκη – Τι συμβαίνει με τη μετοχή της Jumbo

Σε ανοιχτή γραμμή με DG Comp για τον «Ηρακλή ΙΙ»

Καλαντώνης: «Για να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη πρέπει να απαλλαγούμε από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές»