Οικονομία

Ποιοι κλάδοι προσελκύουν το ενδιαφέρον για νέες επιχειρήσεις (λίστα)

  • Στέλιος Κράλογλου


Τι δείχνουν τα στοιχεία από τις εγγραφές-διαγραφές - Ποιες ευκαιρίες και εμπόδια αφήνουν πίσω τους η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση, σε ποιους τομείς τολμούν οι επιχειρηματίες

Νέες τάσεις στην επιχειρηματικότητα πυροδοτούν τόσο η υγειονομική όσο και η ενεργειακή κρίση.

Παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς στην οικονομία οι ενάρξεις επιχειρήσεων ξεπερνούν κατά πολύ τις διαγραφές που ακόμα και αυτές, σε πολλές περιπτώσεις είναι «εικονικές» καθώς αφορούν διαδοχή στην ιδιοκτησία.

Από τις νέες εγγραφές που έγιναν το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας προκύπτει ότι το ενδιαφέρον των νέων επιχειρηματιών επικεντρώνεται στον χώρο των κατασκευών, της μεταποίησης ενδυμάτων, στην παροχή ενέργειας, στις επισκευές αυτοκινήτων και στα αρτοποιεία – ζαχαροπλαστεία.

Σημαντικό είναι και το ενδιαφέρον για ηλεκτρολογικές και υδραυλικές υπηρεσίες αλλά και για την ανακαίνιση ακινήτων.

Ειδικότερα, στο εννεάμηνο 2021 πραγματοποιήθηκαν 660 εγγραφές νέων επιχειρήσεων και 232 διαγραφές, νούμερο που αποτυπώνει μία καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πέρυσι, όπου οι διαγραφές ήταν διπλάσιες. Οι διαγραφές μάλιστα, σε περιπτώσεις όπως τα αρτοποιεία και τα συνεργεία, δεν σημαίνουν κατά ανάγκη «λουκέτο» αλλά μετάβαση της ιδιοκτησίας, συνήθως μέσα στην ίδια οικογένεια.

Ειδικότερα:

Ανακαινίσεις Ακινήτων: Αφορούν περίπου στο 10% των νέων εγγραφών. Τόσο το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ οίκον» όσο και οι φορο-εκπτώσεις έως και 40% έχουν πυροδοτήσει εκ νέου το ενδιαφέρον για ανακαινίσεις ακινήτων. Το πλαίσιο κινήτρων θα παραμένει ισχυρό και τα επόμενα χρόνια κάτι που σπεύδουν να αξιοποιήσουν οι ειδικοί του χώρου δημιουργώντας ανοίγοντας νέες επιχειρήσεις

Μεταποιήσεις ενδυμάτων: Μια από τις «κληρονομιές» που αφήνουν πίσω τους τα lockdown είναι ο περιορισμός της ζήτησης για νέα ενδύματα. Όπως λένε οι επιχειρηματίες του κλάδου, από πέρσι το Μάρτιο η ζήτηση έχει περιοριστεί σε «ρούχα σπιτιού» και λιγότερο σε «ρούχα εξόδου». Πολλοί μάλιστα, για να περιορίσουν το κόστος, σπεύδουν να τροποποιήσουν την γκαρνταρόμπα τους, δηλαδή να φτιάξουν παλιά ρούχα. Εξ ου και η ζήτηση για τα λεγόμενα «ραφτάδικα». Αρκετοί θεωρούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και του χρόνου καθώς ακόμα παραμένει αδιάθετο το στοκ το περσινών παρακάλιων στην ένδυσης. «Κάτι καινούριο στην μόδα θα δούμε από το 2022» λέει χαρακτηριστικά γνωστός βιοτέχνης!

Ηλεκτρικά – Υδραυλικά: Σταθερή άξια σε κάθε κρίση (και όχι μόνο). Οι δουλειές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου η ενεργειακή κρίση, η ταυτότητα κτηρίων, τα ενέργεια πιστοποιητικά κλπ δημιουργούν πρόσφορο έδαφος και για τις νέες επιχειρήσεις. Ακόμα και ο ΣΕΒ κατατάσσει τις συγκεκριμένες ειδικότητες μεταξύ των δυναμικών επαγγελμάτων.

Επισκευές Ι.Χ: Εδώ τα πράγματα είναι κάπως ιδιόμορφα! Τα συνεργία Ι.Χ. δεν έκλεισαν εν μέσω πανδημίας αλλά από την άλλη δεν είχαν και πολύ δουλειά. Ο λόγος ήταν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μέσα στα Lockdown. Πολλές επιχειρήσεις προσπάθησαν, λοιπόν, να αντέξουν μέσα στην κρίση με μειωμένη δουλειά και χωρίς την βοήθεια από τα μέτρα στήριξης της πολιτείας. Τώρα, τα συνεργία Ι.Χ. έρχονται αντιμέτωπα και με το αυξημένο ενεργειακό κόστος, τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες αλλά και τον ανταγωνισμό που δημιουργεί η ηλεκτροκίνηση. Παρόλα αυτά οι εκπρόσωποι του κλάδου θεωρούν ότι τα προβλήματα είναι παροδικά και ο τζίρος θα επανέλθει μαζί με την ανάκαμψη της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες εγγραφές συνεργιών είναι περίπου όσες και οι διαγραφές που γίνονται όμως λόγο διαδοχής στην επιχείρησης.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ   ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
  9μηνο 2020 9μηνο 2021     9μηνο 2020 9μηνο 2021  
ΑΕ 3 12   ΑΕ 16 4  
Αστική Εταιρία 784 Α.Κ. 2 1   ΑΤΟΜΙΚΗ 221 116  
ΑΤΟΜΙΚΗ 400 363   ΕΕ 26 18  
ΕΕ 74 63   ΕΠΕ 17 7  
Ενεργειακή Κοινότητα 5     ΙΚΕ 24 22  
ΕΠΕ 3 5   ΟΕ 85 65  
ΙΚΕ 117 142          
Κοινοπραξία 2            
ΟΕ 80 71          
ΣΥΝΟΛΟ 686 657   ΣΥΝΟΛΟ 389 232  

(στοιχεία από Γ.Ε.ΜΗ Εγγραφές – Διαγραφές στο Β.Ε.Α.)

Ζαχαροπλαστεία – Αρτοποιία: Πρόκειται για τα μαγαζιά που έκαναν χρυσές δουλειές την περίοδο των Lockdown. Θεωρούνται εύκολα στην έναρξης τους ενώ η ζήτηση για καφέ, αρτοποιεία και γλυκά δεν επηρεάζεται από καμιά κρίση. Επίσης οι εταιρείες αυτές δεν κλείνουν αλλά περνούν σε άλλα μέλη της οικογένειας. Επιπλέον είναι από τους πρώτους που προχωρούν σε ανατιμήσεις τόσο λόγω της ενέργειας όσος και της αύξησης των πρώτων υλών

Ενέργεια: Πριν λίγους μήνες οι ιδιώτες πάροχοι ενέργειας έτριβαν τα χέρια τους γιατί πουλούσαν φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Τα πράγματα όμως αλλάζουν και είναι αμφίβολο πως θα επηρεαστούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση.

Διαβάστε ακόμη

Ξεθάρρεψαν οι Έλληνες για ταξίδια στο εξωτερικό – Sold out η 28η Οκτωβρίου

Το «μεγάλο κανόνι» χτύπησε σε Σύρο και Πειραιά – Έρχονται Μύκονος, Αττική και Θεσσαλονίκη

Sitel: Η πρώτη «φουρνιά» από τις 1.000 προσλήψεις του αμερικανικού «κολοσσού» στην Ελλάδα