Οικονομία

PIMCO: Συγκρατημένα αισιόδοξος ο επενδυτικός γίγαντας για το 2021

  • Βασίλης Δαλιάνης


H PIMCO αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει εκ νέου το επίπεδο καταθέσεων, το οποίο προς το παρόν βρίσκεται στο – 0.5%

Ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας κυρίως λόγω των εμβολιασμών και της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης, προβλέπει για το 2021 η PIMCO, το μεγαλύτερο fund ομολόγων παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρξει υπερβολική αισιοδοξία.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να καταγράψει σημαντική ανάπτυξη. Όπως δείχνει η έκθεση της  PIMCO, η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει τη μετάβασή της από τα «τραύματα» της πανδημίας στην σταδιακή επούλωση των πληγών, ωστόσο παράγοντες όπως η δημοσιονομική και φορολογική κόπωση, η επιστροφή σε μια πιο «συντηρητική» πολιτική, η αρνητική πιστωτική επέκταση στην Κίνα, καθώς και διάφοροι παράγοντες που συνδέονται άρρηκτα με την πανδημία, αναμένεται να επηρεάσουν αυτήν τη μεταστροφή.

Μετά την τεράστια ύφεση που επέφερε η πανδημία του 2020, η παγκόσμια παραγωγή και ζήτηση είναι πιθανό να ανακάμψουν έντονα, ιδίως μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με την PIMCO, οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο από τα μέτρα που επεβλήθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας της Covid-19 όπως ο τουρισμός, η εστίαση και ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία, φαίνεται ότι θα ωφεληθούν περισσότερο από την αναμενόμενη ανάκαμψη.

Η PIMCO αναμένει ότι η ανάκαμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα είναι ταχύτερη από αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το block των 27 θα αργήσει να αντισταθμίσει τις απώλειες στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μέχρι τα μέσα του 2022.

Αναφορικά με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό,  ο επενδυτικός γίγαντας υποστηρίζει ότι ο περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα παραμείνουν όμηροι του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να διατηρήσουν το χαμηλό κόστος δανεισμού για να στηρίξουν τις δημοσιονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων. Μάλιστα η PIMCO αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει εκ νέου το επίπεδο καταθέσεων, το οποίο προς το παρόν βρίσκεται στο – 0.5%.

Η έκθεση της PIMCO κάνει λόγο ότι η μερική απόσυρση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας στις ΗΠΑ, η απομόχλευση των κινεζικών επιχειρήσεων και η συνεχής περιστολή σε δημοσιονομικές δαπάνες, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στην προσδοκώμενη ανάκαμψη και ενδεχομένως να προκαλέσει ζημίες στους επενδυτές που έχουν ήδη στοιχηματίσει στην ανάκαμψη.

«Οι επενδυτές βρίσκονται σε κατάσταση ευφορίας όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στις τοποθετήσεις για άνοδο της αγοράς {…} Ωστόσο είναι ώρα για προσεκτικές τοποθετήσεις όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια και όχι για υπερβολική αισιοδοξία είτε για ανάληψη υπερβολικού ρίσκου» αναφέρει η  PIMCO.

Βάσει των εκτιμήσεων της PIMCO, το 2021 στην Ευρώπη, ενώ υφίστανται οι θετικές προϋποθέσεις του ταμείου ανάκαμψης που έχουν συμφωνήσει τα κράτη – μέλη, τα μεγάλα ελλείμματα που εξακολουθούν να καταγράφουν συγκεκριμένα κράτη – μέλη θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής στην ΕΕ, πόσο μάλλον που η Γερμανία είναι υποχρεωμένη από τον Βασικό της Νόμο (σ.σ Σύνταγμα) να περιορίζει το έλλειμμά της.

Διαβάστε περισσότερα

Wall Street: Ήπια άνοδος στους δείκτες – Η «κατάρα» του Τράμπ πέφτει στις μετοχές των Facebook και Twitter

Ηρακλής VS Bad Bank: Πόσα κεφάλαια θα «κάψουν» οι τράπεζες για NPEs €10 δισ.

Η «πράσινη» Αστυπάλαια μετά τη Volkswagen θέλει ψηφιακούς νομάδες και τουρίστες υψηλών εισοδημάτων