Τον Μάρτιο λανσάρεται η εφαρμογή (application) της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν και παρακολουθούν τις οφειλές τους, να τις εξοφλήσουν, να ελέγχουν τα αιτήματα και τα ραντεβού που τυχόν έχουν υποβληθεί προς την Αρχή, όπως επισήμανε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Η ανακοίνωση του κ. Πιτσιλή έγινε από τη Βαρκελώνη, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο ελληνικό περίπτερο της MWC 2024, στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στη μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακών τεχνολογιών στον κόσμο.

Όπως είπε ο Γιώργος Πιτσιλής, σε πρώτη φάση θα ενσωματωθούν υπηρεσίες πληρωμών και ασφαλούς ενημέρωσης για τις φορολογικές υποχρεώσεις κάθε φορολογούμενου. Οι διαθέσιμες υπηρεσίες θα εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες.

Ο Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε επιγραμματικά στη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης της ΑΑΔΕ με μια σειρά υπηρεσιών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι από φέτος για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εισοδήματα μόνον από μισθούς και συντάξεις «θα πάμε ένα βήμα παραπάνω από την προσυμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης».

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα ειδοποιούνται να μπουν με τους κωδικούς τους στο σύστημα και να δουν έτοιμη τη φορολογική τους δήλωση με τη συνολική οφειλή και, σε περίπτωση που συμφωνούν, απλά να προχωρήσουν σε οριστικοποίηση. Σε περίπτωση που υπάρχουν δεδομένα που δεν υπάρχουν στη δήλωσή τους, οι πολίτες πρέπει να τα δηλώνουν.

Ο Γιώργος Πιτσιλής έκανε αναφορά και στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην ΑΑΔΕ, επισημαίνοντας ότι ήδη χρησιμοποιείται σε κάποιους τομείς, όπως για τον εντοπισμό δεξαμενών κολύμβησης.

Υπάρχουν δυνατότητες, αλλά και προκλήσεις στον τομέα αυτόν, πρέπει να υπάρξει σωστή προεργασία, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο ανθρώπινος παράγοντας θα είναι πάντα καθοριστικός.

Η παρουσία της ΑΑΔΕ στη Βαρκελώνη

Τις ψηφιακές της πλατφόρμες, myDATA και timologio και την εφαρμογή appodixi παρουσιάζει η  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στους επισκέπτες της μεγαλύτερης Διεθνούς Έκθεσης Τεχνολογίας, MWC, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Η ΑΑΔΕ συμμετέχει στο ελληνικό περίπτερο.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Πιτσιλής: «Συμμετέχουμε με πολύ μεγάλη χαρά σε αυτή την έκθεση. Εκθέτουμε το myDATA, το μεγαλύτερο ψηφιακό έργο στην Ελλάδα για τη σχέση των επιχειρήσεων με το Δημόσιο, ένα εγχείρημα που έγινε μαζί με το επιχειρείν και τις εταιρίες πληροφορικής, και μαζί συνεχίζουμε, το χτίζουμε και το ωριμάζουμε.

Σχεδόν 1,4 εκατ. επιχειρήσεις εγγεγραμμένες, 3,2 δισ. παραστατικά, 2,3 τρισ. ευρώ καταγεγραμμένες συναλλαγές από τον Οκτώβριο του 2020. Έχουμε, πλέον, 20 παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης και επενδύουμε στη σχέση μας μαζί τους».

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Γιατί «βλέπει» μεγάλα περιθώρια ανόδου στις ευρωπαϊκές μετοχές (γραφήματα)

Γιατί οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί ευνοούν τις μεγαλύτερες ταχύτητες στα πλοία (γράφημα)

Δύο μέρες περιθώριο για τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. και την κατάθεση πινακίδων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ