Κάποτε μεσουρανούσε στην αγορά φαρμακευτικών προϊόντων με τζίρους της τάξης των 250-300 εκατ. ευρώ. Τώρα έχουν απομείνει από αυτήν μόνο κάποια σκονισμένα γραφεία και μηχανήματα, καθώς και ένας ολόκληρος «στόλος» από επαγγελματικά οχήματα διανομής, ενδεικτικός του εκτοπίσματός της.

Ο λόγος για την «Κ.Π. Μαρινόπουλος Ανώνυμη Εταιρεία Εμπορίας και Διανομής Φαρμακευτικών Προϊόντων», που όπως αποκάλυψε το newmoney.gr στις 25 Ιουλίου, από τα…υψίπεδα κάποτε της αγοράς, τώρα δίνει το «παρών» στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπου, με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης, γίνεται προσπάθεια να πουληθεί ο απαξιωμένος κινητός εξοπλισμός και τα οχήματα, όλα εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους εδώ και χρόνια.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε πράγματι κατά τον πλειστηριασμό στις 27 Ιουλίου, ο οποίος όμως οδηγήθηκε σε ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών. Λίγες μέρες αργότερα η σύνδικος πτώχευσης κίνησε τις διαδικασίες ώστε να οριστεί επαναληπτικός κάτι που θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου.

Το νέο σφυρί και η «έκπτωση»

Μόνο που αυτή τη φορά το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει με νέα τιμή πρώτης προσφοράς για τα πλειστηριαζόμενα κινητά πάγια περιουσιακά στοιχεία, ίση προς τα τρία τέταρτα (3/4) της αρχικώς ορισθείσας.

Συγκεκριμένα τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία έχουν χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά ένα μηχάνημα διαλογής φαρμάκων μάρκας KNΑPP που αποτελεί και το ακριβότερο εναπομείναν στοιχείο στα χαλάσματα της πάλαι ποτέ κραταιάς εταιρείας, που η έδρα της ήταν στη Λ. Τατοίου στη Μεταμόρφωση. Αυτό το μηχάνημα στις 27 Ιουλίου βγήκε με τιμή εκκίνησης 145.000 ευρώ, ενώ το Σεπτέμβριο θα βγει στις 108.750 ευρώ.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει περί τα 58 κινητά στοιχεία (γραφεία, καρέκλες, φοριαμούς, ράφια κ.α.) που αρχικά βγήκαν με συνολική τιμή 14.946 ευρώ και στο επόμενο σφυρί θα βγουν με 11.209,50 ευρώ.

Στην τρίτη ομάδα περιλαμβάνονται 6 επαγγελματικά οχήματα που αρχικά βγήκαν με συνολική τιμή εκκίνησης 16.300 ευρώ και τον Σεπτέμβριο θα βγουν με 12.225 ευρώ.

Τέλος, η τέταρτη ομάδα αφορά 19 ακόμη επαγγελματικά οχήματα που και για αυτά η τιμή εκκίνησης ορίζεται στα ¾ της αρχικής. Έτσι όσα είχαν τιμή πρώτης προσφοράς 3.100 ευρώ τώρα βγαίνουν με 2.325 ευρώ, όσα είχαν 2.000 ευρώ, τώρα με 1.500 ευρώ, όσα είχαν 1900 ευρώ τώρα με 1.425 ευρώ, ενώ ένα εξ αυτών που είχε βγει με 4.750 ευρώ, στο νέο πλειστηριασμό θα βγει με 3.562,50 ευρώ

Η άνοδος και η πτώση

Η μητρική εταιρεία του Οµίλου Κ.Π. Μαρινόπουλος A.E. ιδρύθηκε το 1979 και κατέκτησε γρήγορα ανοδικούς ρυθµούς ανάπτυξης, καθώς κάλυπτε όλες τις ανάγκες ενός σύγχρονου φαρµακείου. Διέθετε τα υψηλής ποιότητας προϊόντα ΑΛΕΦΑ (private label), όλα τα φάρµακα που κυκλοφορούσαν στη ελληνική αγορά, πάνω από 10.000 παραφαρµακευτικά προϊόντα καθώς και γάλατα βρεφικής ηλικίας και γενικής κατανάλωσης.

Ο Όµιλος διέθετε τα προϊόντα αυτά µέσα από ένα ευρύ δίκτυο διανοµής µε περισσότερα από 2.000 σηµεία πώλησης, ενώ το προσωπικό του υπερέβαινε τα 250 άτοµα.

Την περίοδο 2006-2007 στο δυναμικό του Ομίλου περιλαµβάνονταν ακόμη οι εταιρείες Φαρμακεμπορική Α.Ε., µε ποσοστό συµµετοχής 50,82%, Φαρμασόφτ Ε.Π.Ε, µε ποσοστό συµµετοχής 99%, και Φαρμακαποθήκη Ανδρέας Χριστοφόγλου Α.Ε., µε ποσοστό συµµετοχής 60%. Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις, το 2006 ο τζίρος έχει φτάσει τα 267 εκατ. ευρώ έναντι 236,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης, ενώ το 2007 η εταιρεία έκλεισε τη χρονιά με πωλήσεις της τάξης των 315 εκατ. ευρώ και με τα EBITDA στα 7 εκατ. ευρώ περίπου.

Στη συνέχεια η Κ.Π. Μαρινόπουλος εξαγοράστηκε από την Alapis και ακολούθησε τη δική της ολισθηρή πορεία. Έτσι πριν 10 χρόνια, στις 22 Ιουλίου 2013, η Γενική Συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε τη λύση της και την έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης. Τον Σεπτέμβριο του 2014 με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η Κ.Π. Μαρινόπουλος κηρύχθηκε σε πτώχευση, με χρόνο παύσης πληρωμών την 15η Σεπτεμβρίου 2012. Παράλληλα, ορίστηκε και η σύνδικος πτώχευσης.

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των κινητών πραγμάτων όπως γραφεία, καρέκλες, βιβλιοθήκες, υπολογιστές κ.α. βρίσκεται στο χώρο της εταιρείας, στη Μεταμόρφωση, ενώ τα περισσότερα από τα οχήματα στον προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεων της Alapis στο Σχηματάρι.

Έχει τη σημασία του ότι κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε πως «τα εκτιμώμενα βρίσκονται σε κακή κατάσταση και παρουσιάζουν χαμηλό βαθμό συντήρησης», καθώς και ότι «οι εγκαταστάσεις της πτωχευμένης εταιρείας στην Μεταμόρφωση έχουν λεηλατηθεί και σε αντίστοιχη κατάσταση είναι και τα συγκεκριμένα αντικείμενα»…

Διαβάστε ακόμη

Ψυχρολουσία για τους οδηγούς με ανατιμήσεις 12% στα διόδια του εθνικού οδικού δικτύου από Σεπτέμβριο

Οι ισχυρότερες πολεμικές ναυτικές δυνάμεις του πλανήτη – Η θέση της Ελλάδας και της Τουρκίας (λίστα)

Νέα κίνηση στο retail της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας: Κλείνει το deal Μυτιληναίου – Volterra

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ