Αντιμέτωπη με «καταιγίδα» πλειστηριασμών βρίσκεται η εταιρεία «Ακίνητα Μυκόνου Α.Ε.», αλλά πάρα την επωνυμία της που παραπέμπει στο νησί των ανέμων τα ακίνητα που οδηγούνται στο σφυρί εντοπίζονται στην Αττική.

Πρόκειται για ιδιοκτησίες επί του γνωστού διατηρητέου ακινήτου στη λεωφόρο Αμαλίας απέναντι από τον Εθνικό Κήπο, αλλά και για γραφειακούς χώρους επί του μεγάρου στην συμβολή της Πανεπιστημίου με την οδό Εμμ. Μπενάκη, καθώς επίσης και για δύο μεζονέτες στην Κηφισιά. Επισπεύδουσα είναι η Eurobank και οι πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 25 Οκτωβρίου.

Το διατηρητέο στην Αμαλίας

Δεν υπάρχει κάτοικος της Αθήνας ή τουρίστας και περαστικός που να μην έχει περάσει τουλάχιστον μία φορά από μπροστά του. Είναι ένα ακίνητο του κέντρου της Αθήνας που στέκει…ακίνητο και εγκαταλελειμμένο εδώ και δεκαετίες, αποτελώντας, κατά κάποιο τρόπο «συστατικό στοιχείο» της περιοχής.

Πρόκειται για το ακίνητο που βρίσκεται επί της συμβολής της Λεωφόρου Αμαλίας με την οδό Σιμωνίδου, στην περιοχή του Συντάγματος, σε σημείο ιδιαίτερα υψηλής προβολής, απέναντι από τον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο Μέγαρο και δίπλα ακριβώς από την Αγγλικανική Εκκλησία.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης «η περιοχή αποτελεί το επίκεντρο της εμπορικής δραστηριότητας της Αθήνας, παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από καταστήματα λιανικής και εστίασης, κτίρια γραφείων και δημοσίων υπηρεσιών, έως ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, μουσεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το κτιριακό απόθεμα απαρτίζεται από κτίρια σημαντικής παλαιότητας (50 ετών και άνω), τυπικά 4-6 ορόφων, ενώ στη περιοχή εντοπίζεται πλήθος νεοκλασικών κατοικιών και διατηρητέων κτιρίων (1910-1940), υψηλής αρχιτεκτονικής σημασίας, πολλά εκ των οποίων είναι πλήρως ανακατασκευασμένα ως κτίρια γραφείων ή άλλου είδους εμπορικοί χώροι, και στεγάζουν γραφεία επιχειρήσεων και δημοσίων υπηρεσιών».

Στο σφυρί αναμένεται να βγει μια αυτοτελής και ανεξάρτητη ιδιοκτησία η οποία καταλαμβάνει ολόκληρο τον τρίτο όροφο του εν λόγω κτιρίου, έχει επιφάνεια 193,049 τ.μ. και αποτελείται από δύο κατοικίες, από τις οποίες η μία επί της οδού Αμαλίας έχει πέντε δωμάτια, λουτρό, μαγειρείο, δωμάτιο υπηρεσίας άνωθεν του μαγειρείου ή δε άλλη επί της οδού Σιμωνίδου έχει δύο κύρια δωμάτια, λουτρό, αποχωρητήριο, μαγειρείο και δωμάτιο υπηρεσίας.

Η τιμή πρώτης προσφοράς για την παραπάνω οριζόντια ιδιοκτησία έχει οριστεί στις 830.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1991 και αποτελείται από ισόγειο, τρεις ορόφους και δώμα, με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Κατά την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε πως το κτίριο βρίσκεται εξωτερικά σε κακή κατάσταση συντήρησης και χρήζει ολικής ανακατασκευής.

Στην Πανεπιστημίου και Μπενάκη

Την ίδια μέρα θα βγουν σε ισάριθμους πλειστηριασμούς 12 οριζόντιες ιδιοκτησίες επί του μεγάρου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 57 και Εμμανουήλ Μπενάκη.

Πρόκειται για επαγγελματικό ακίνητο το οποίο έχει εμπορικές και γραφειακές χρήσεις και οι εν λόγω ιδιοκτησίες είναι γραφειακοί χώροι στον τέταρτο όροφο του κτιρίου. Κατά τα…παλιά χρόνια στη θέση του μεγάρου υπήρχε ο κινηματογράφος «Πάνθεον» και το ξενοδοχείο «Νάτιοναλ».

Τα συγκεκριμένα γραφεία ανάλογα με το εμβαδόν και τα άλλα χαρακτηριστικά τους βγαίνουν με τιμές εκκίνησης που ξεκινούν από 25.000 ευρώ και φτάνουν τις 167.000 ευρώ, με τη συνολική να διαμορφώνεται στις 815.000 ευρώ.

Οι μεζονέτες στο Κεφαλάρι

Άλλοι δύο πλειστηριασμοί έχουν οριστεί για την ίδια μέρα σε βάρος της «Ακίνητα Μυκόνου Α.Ε.» για δύο μεζονέτες στην Κηφισιά. Το ακίνητο βρίσκεται στο Κεφαλάρι πλησίον του αθλητικού κέντρου τοξοβολίας “Κηφισιά 2020” και περίπου 1,3 χλμ ανατολικά από το εμπορικό κέντρο της περιοχής και το άλσος Κεφαλαρίου. Κατά την έκθεση εκτίμησης, το κτιριακό δυναμικό της περιοχής αποτελείται από χαμηλές μονοκατοικίες μικτής παλαιότητας (40ετίας μέχρι νεόδμητες).

Πρόκειται ειδικότερα για δύο ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες κτισμένες σε οικόπεδο επιφάνειας 780,68 τ.μ.

Η πρώτη αποτελείται από τον χώρο της αποθήκης που βρίσκεται στο 1ο επίπεδο, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων που βρίσκονται στο 2ο και στο 3ο επίπεδο και από την κατοικία που βρίσκεται στο 3ο επίπεδο. Η συγκεκριμένη ιδιοκτησία έχει συνολική επιφάνεια 263,2 τ.μ. και βγαίνει με τιμή εκκίνησης 573.000 ευρώ.

Η δεύτερη ιδιοκτησία αποτελείται από δύο κατοικίες, καθώς και χώρους αποθήκης και στάθμευσης αυτοκινήτων. Έχει συνολική επιφάνεια 304,6 τ.μ. και η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 635.000 ευρώ. Έτσι, η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς φτάνει τα 1.208.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, ως έτος κατασκευής του ακινήτου θεωρείται το 2002, ενώ εικάζεται ότι διαθέτει και πισίνα.

Η «προϊστορία» και το επόμενο σφυρί

Η «Ακίνητα Μυκόνου Α.Ε.» έχει μια «προϊστορία» με το κτίριο επί της λεωφόρου Αμαλίας. Και τούτο καθώς στις 4 Μαΐου 2022 βγήκε σε πλειστηριασμό άλλη μια ιδιοκτησία της σε αυτό.

Συγκεκριμένα πρόκειται για μια οριζόντια διηρημένη ιδιοκτησία που καταλαμβάνει ολόκληρο τον δεύτερο όροφο, στην οποία ανήκει κατ΄ αποκλειστική χρήση αποθήκη του υπογείου επιφάνειας 54 τ.μ.

Ο δεύτερος όροφος του κτιρίου είχε οικιστική χρήση και αποτελούνταν από πέντε δωμάτια, οφφίς, δωμάτιο υπηρεσίας, μαγειρείο και λουτρό, με συνολική επιφάνεια 190,5 τ.μ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχική τιμή εκκίνησης ήταν μόλις 260.000 ευρώ, αλλά κατόπιν προσφυγής το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την υπερτριπλασίασε στις 837.870 ευρώ. Τελικά στον πλειστηριασμό κατακυρώθηκε με 1 ευρώ παραπάνω στις 837.871 ευρώ.

Η περιπέτεια της εταιρείας όμως έχει και συνέχεια καθώς για τις 18 Ιανουαρίου 2024 έχει προγραμματιστεί ένα ακόμη σφυρί που αφορά οικόπεδο στη Ραφήνα, με τιμή εκκίνησης 300.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη  

Ξεπερνά και τις προβλέψεις της Αθήνας η S&P: Αύξηση ΑΕΠ 2,5% εφέτος και μέση ανάπτυξη 2,6% την τριετία 2024-2026

ΔΕΗ: Αυξημένο το τιμολόγιό της τον Νοέμβριο 2023 κατά 1,5 λεπτό σε σχέση με τον Οκτώβριο

Forbes: Σε ποια θέση βρίσκεται ο Αντετοκούνμπο στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους NBAers (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ