search icon

Οικονομία

Πληθωρισμός – ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, άλμα 12% στις τιμές

To φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 332% - Στις πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση γαλακτοκομικά, μεταφορές, ψωμί και δημητριακά - Γεωργιάδης: Το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει σχεδιαστεί για όσους πλήττει ο πληθωρισμός

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύθηκε τον Σεπτέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και μειώνοντας περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.  

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) καθορίστηκε στο 12% έναντι 11,4% τον Αύγουστο. Ας σημειωθεί ότι η εν λόγω επίδοση βρίσκεται μία «ανάσα» από το ρεκόρ του Ιουνίου, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 12,1%. 

Όσον αφορά τον μηνιαίο δείκτη, οι τιμές του Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, ο μέσος ετήσιος ΔΤΚ για το 12μηνο Οκτωβρίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 8,7% σε σύγκριση με τον δείκτη της αντίστοιχης περιόδου 2020 – 2021. 

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, επί της ουσίας, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Eurostat, η οποία είχε προσδιορίσει την άνοδο του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 12,1% για τον Σεπτέμβριο. 

Ας σημειωθεί ότι η μικρή απόκλιση μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat -δηλαδή μεταξύ «μη εναρμονισμένου» και «εναρμονισμένου» πληθωρισμού- οφείλεται σε τεχνικές διαφοροποιήσεις της μεθόδου μέτρησης. 

Άλμα σε τρόφιμα και ενέργεια

Όσον αφορά τα επιμέρους στοιχεία του πληθωριστικού φαινομένου, το ετήσιο άλμα κατά 12% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της ενέργειας και των τροφίμων.

Ενδεικτικά, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν κατά 332%, οδηγώντας το κόστος ηλεκτρισμού στο +30,5%. «Τσουχτερές» ήταν και οι τιμές μεταφορών, με τα εισιτήρια αεροπλάνου να εκτοξεύονται κατά 58% σε σχέση με πέρυσι.

Στα τρόφιμα, επίσης, το ψωμί και τα δημητριακά κατέγραψαν άνοδο κατά τουλάχιστον 18%, ενώ τα γαλακτοκομικά – αυγά αναρριχήθηκαν στο +23,3%. Τα κρέατα ακολούθησαν στο 17,6% και τα έλαια – λίπη στο 12,6%. Πιο αναλυτικά: 

Οι ετήσιες αυξήσεις τιμών ανά ομάδα

Οι μηνιαίες αυξήσεις ανά ομάδα

Σχετικά, τέλος, με τη μηνιαία άνοδο των τιμών κατά 2,9%, η ΕΛΣΤΑΤ αποδίδει την αύξηση στις εξής κατηγορίες: 

Διαβάστε επίσης

Ο εξάδελφος και… ο Τζόκοβιτς, οι εφτά παίκτες του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και οι μνηστήρες της Αριάδνης

Ποιους ποδοσφαιριστές πήρε η… μπάλα των πλειστηριασμών

Άρχισε η χρυσή εποχή για τα LNG Carriers – Το top 10 των Ελλήνων εφοπλιστών

Exit mobile version