Της Στεφανίας Σούκη 

Tην επανεξέταση των προτεινόμενων υψηλών κτιρίων κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών, ζητεί μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου στην απόφασή της, με την οποία εγκρίνεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ελληνικό.

Ειδικότερα, στην πολυαναμενόμενη απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα στη «Διαύγεια», επισημαίνεται ότι «το υπέρμετρο ύψος δεν συνάδει με την ύπαρξη αρχαιοτήτων και το ιστορικό αττικό τοπίο», εξ’ ού και ζητείται να επανεξεταστεί το θέμα. Η εξέλιξη αυτή ωστόσο «ναρκοθετεί» ένα από τα βασικά στοιχεία της συνολικής επένδυσης, καθώς δεν προστατεύεται επαρκώς, από νομικής άποψης, το κομμάτι εκείνο που αφορά τους ουρανοξύστες. Υπενθυμίζεται ότι στο project περιλαμβάνεται η πρόταση για την κατασκευή εξι πολύ ψηλών κτιρίων- ως 200 μέτρα, και παράλληλα μία ζώνη ψηλών κτιρίων (ως 50 μέτρα) περιμετρικά από το Μητροπολιτικό Πάρκο, με στόχο να καταστήσει την έκταση στο σύνολό της σημείο προορισμού (landmark destination).

Το ύψος των κτιρίων, κατά τους επενδυτές, διαφοροποιεί την επένδυση με οτιδήποτε άλλο έχει γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα και θεωρείται εν πολλοίς «λυμένο» (με βάση τα κυρωθέντα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο) για το επενδυτικό σχήμα, υπό τη Lamda Development με τη συμμετοχή των Fosun και Eagle Hills, ενώ αυτό που διαμηνύεται είναι ότι ουσιαστικές αλλαγές και παρεκκλίσεις από το αρχικό πλάνο δεν μπορούν να γίνουν. «Τα κτίρια αυτά, τα οποία θα διαμορφώσουν μία εντελώς νέα και σύγχρονη γραμμή ορίζοντα (skyline) για την πόλη της Αθήνας, είναι σε θέση να της προσδώσουν -σε συνδυασμό με άλλα καινοτόμα στοιχεία της ανάπτυξης- τον χαρακτήρα διεθνούς τουριστικού προορισμού», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επενδυτές, οι οποίοι μόλις χθές αναφερόμενοι στις συμβατικές υποχρεώσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα, επισήμαιναν ότι «όπως προβλέπεται στη σύμβαση, για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση, το ΣΟΑ που εντέλει θα εγκριθεί, οφείλει να μην έχει ουσιαστικές διαφοροποιήσεις με το πολεοδομικό σχέδιο των επενδυτών, καθότι διαφορετικά δεν θα συμβάδιζε με το αντίστοιχο επιχειρηματικό σχέδιο».

Στους λοιπούς όρους που θέτει η απόφαση της κ. Κονιόρδου, όπως αυτή δημοσιεύεται στη «Διαύγεια», για το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά προβλέπεται ως όρος η διαμόρφωση αρχαιολογικού πάρκου και να εκπονηθεί ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων, ενώ ένας επιπλέον όρος έχει να κάνει με τη διασύνδεση που ζητείται, κατά το δυνατόν, των περιοχών αρχαιολογικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος και να δημιουργηθεί πολιτιστική διαδρομή σε συνδυασμό με την κίνηση στο Μητροπολιτικό Πάρκο.

Για το κηρυγμένο ως νεώτερο μνημείο, Αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα) ζητείται να χωροθετείται σε ένα αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο και να φιλοξενεί εκθέσεις αρχαιολογικού και αρχιτεκτονικού περιεχομένου, καθώς και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, ενώ θα πρέπει επιπλέον να ληφθεί μέριμνα για την πλήρη κάλυψη των αναγκών στέγασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.

Η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού αναφέρεται εκτενώς και στους όρους για την υλοποίηση του αρχαιολογικού χώρου στην έκταση, ενώ επισημαίνει ότι όλες οι εκσκαφικές εργασίες που θα απαιτηθούν στο πλαίσιο υλοποίησης των αναφερόμενων έργων χερσαίων και εναλίων σε όλη την έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν βάσει Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας και περιλαμβάνεται στην κατατεθείσα Σ.Μ.Π.Ε., καθώς και ειδικών Μνημονίων εφόσον απαιτηθούν. Η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, όπου κρίνονται αναγκαίες, θα προηγούνται της έναρξης οποιουδήποτε τεχνικού έργου.

 

Ακολουθεί η υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια»