Το θέμα των τιμών έχει μπει εσχάτως ψηλά στην ατζέντα από το κυβερνητικό επιτελείο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως φάνηκε και από τη συνάντηση που είχε το πρωί της περασμένης Παρασκευής με τις διοικήσεις των εταιρειών, και συγκεκριμένα τους διευθύνοντες συμβούλους της Cosmote Μιχάλη Τσαμάζ, της Vodafone Χάρη Μπρουμίδη και της Wind Νάσο Ζαρκαλή.

Από κυβερνητικής πλευράς ήταν παρόντες ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, Ακης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης. Λίγες ώρες μετά, το απόγευμα της Παρασκευής ήρθαν και οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις από τους παρόχους περί μείωσης του κόστους στα mobile data, ενώ έπεται και συνέχεια. Πέρα από τα data, σε δεύτερο στάδιο, από τις αρχές του 2020 θα υπάρξουν αντίστοιχες κινήσεις και στις τιμές που περιλαμβάνουν ομιλία και μηνύματα.

Το ζητούμενο από πλευράς κυβέρνησης, σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρύτερη προσέγγιση είναι να προωθηθούν σημαντικά ζητήματα για τον κλάδο -βλ. το πλαίσιο για τις κεραίες- και να προχωρήσει η διαδικασία για τη δημοπράτηση του φάσματος συχνοτήτων για τη λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (προς το τρίτο τρίμηνο του 2020) με μια λογική ώστε να μη «στραγγίξει η αγορά και να μη διαταραχθούν τα επενδυτικά πλάνα των εταιρειών στη σταθερή», είναι η πλευρά των παρόχων να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια να πιάσει η χώρα τους στόχους της στον δρόμο προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Στόχος είναι η ενθάρρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω κινητού, η οποία σήμερα μπορεί να περιορίζεται εξαιτίας του υψηλού κόστους, με σκοπό η χώρα να βελτιώσει τη θέση της σε διάφορες επιμέρους κατατάξεις σχετικά με τη χρήση των τεχνολογιών, την ανταγωνιστικότητά της κ.ο.κ.», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παραίνεση από πλευράς του πρωθυπουργού για μείωση των τιμών, ξεκινώντας από το κόστος στα δεδομένα, ενώ ταυτόχρονα τονίζεται από πλευράς του κυβερνητικού επιτελείου ότι «δεν είναι σε καμία περίπτωση στις προθέσεις της κυβέρνησης, ούτε είναι και ο ρόλος της να ασκήσει εμπορική πολιτική για λογαριασμό των παρόχων».

Η παραίνεση του πρωθυπουργού προς τις εταιρείες είναι να εξετάσουν την παροχή σημαντικά περισσότερων δεδομένων στην ίδια τιμή, ώστε τα τιμολόγια να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με τα ευρωπαϊκά. Σημειωτέον ότι στη ζυγαριά από μέρους των παρόχων ως προς την τιμολογιακή τους πολιτική φαίνεται ότι έρχεται να προστεθεί και η αναμενόμενη έναρξη εμπορικής λειτουργίας της Forthnet ως εικονικού παρόχου κινητής τηλεφωνίας (MVNO), η οποία επίσης εκτιμάται ότι θα πιέσει συνολικά τις τιμές.

Προθυμία από τους παρόχους

Στη συνάντηση οι διοικήσεις των τριών εταιρειών έδειξαν προθυμία ως προς το ζήτημα των χρεώσεων στα δεδομένα, όπως φάνηκε άλλωστε και λίγες ώρες αργότερα. Ούτως ή άλλως, ήδη οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες την υλοποίηση της νέας πολιτικής αύξησης του όγκου δεδομένων, διαφημίζοντας νέα πακέτα στα οποία η διαθεσιμότητα είναι υψηλότερη απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Οσον αφορά τα συνολικά πακέτα που περιλαμβάνουν επιπλέον ομιλία και SMS, η τιμολόγηση είναι πιο πολύπλοκη και χρειάζεται μεγαλύτερη επεξεργασία, άρα και περισσότερος χρόνος. Εξ ου και οι όποιες ανακοινώσεις υπάρξουν για τα πακέτα με ομιλία και μηνύματα εκτιμάται ότι θα έρθουν σε δεύτερη φάση, πιθανότατα από τις αρχές του νέου έτους, λόγω ακριβώς των πιο σύνθετων ζητημάτων που συνεπάγονται. Μια κίνηση με (πιο πολύ) συμβολικό χαρακτήρα, η οποία φαίνεται ότι, επίσης, έπεσε ως πρόταση στο τραπέζι την περασμένη Παρασκευή, θα ήταν και το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν χρεώσεις από πλευράς των παρόχων για κρατικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Ενα ακόμη ζήτημα το οποίο τέθηκε από πλευράς του κυβερνητικού επιτελείου στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, εκτός από το θέμα των τιμών, είναι και ο εναρμονισμός των ονομαστικών τιμών καταλόγου των εταιρειών με τις πραγματικές τιμές που λαμβάνει τελικά ο κάθε πελάτης. Η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των δύο, πέραν φυσικά της φορολογίας, είναι από τους βασικούς λόγους για τις αρνητικές επιδόσεις της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς μετρήσεις και η βελτίωση της θέσης της χώρας μας σε αυτούς τους δείκτες είναι από τις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Oι φόροι

Το θέμα της μείωσης της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία είναι επίσης φλέγον για τις εταιρείες, και όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη συνάντηση, υπάρχουν περιπτώσεις πελατών με συμβόλαιο όπου οι φόροι μπορεί να φτάνουν κοντά στο 50% του λογαριασμού που πληρώνουν. Προ φόρων, με βάση και τη σχετική έρευνα της Ovum (για την Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας), η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι πιο φθηνή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – και μάλιστα κατά 11% (μεταξύ Ουγγαρίας και Αυστρίας).

Το ζήτημα της αποκλιμάκωσης της φορολογίας στην κινητή, που θεωρείται παρεμπιπτόντως από τους φόρους με ιδιαίτερα υψηλή εισπραξιμότητα, δηλώνει ότι το γνωρίζει η κυβέρνηση, η οποία αφήνει παράθυρο για το μέλλον, εφόσον υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, στο πλαίσιο της χάραξης της γενικότερης οικονομικής πολιτικής.