Οικονομία

Πώς θα «χτίζουν» αφορολόγητο από 1η Αυγούστου μισθωτοί, αγρότες και συνταξιούχοι

  • newsroom


Θα πρέπει να κάνουν χρήση των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών τους το τελευταίο πεντάμηνο του έτους.

Τρόπους για να γίνει ελκυστικό για τους φορολογούμενους το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών αναζητούν στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, καθώς η παροχή μόνο του αφορολόγητου για όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα, φαίνεται ότι δεν επαρκεί.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το ΥΠΟΙΚ θα πραγματοποιεί κληρώσεις και επιπλέον έκπτωση φόρου – πέραν του καθορισμένου ορίου – για αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, δηλαδή για τους φορολογούμενους που δικαιούνται αφορολογήτου ορίου, αλλά και κίνητρα για επιχειρήσεις.

Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες) θα πρέπει, προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου που προβλέπει η νομοθεσία, να κάνουν χρήση των καρτών τους το τελευταίο πεντάμηνο του έτους.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για να έχει κάποιος με εισόδημα, για παράδειγμα, 10.000 το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει κάθε έτος να συγκεντρώνει αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος μέσω καρτών (1.000 ευρώ). Ειδικά για το 2016 πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις για τα 5/12 του έτους. Δηλαδή ο ανωτέρω φορολογούμενος θα πρέπει να έχει αποδείξεις, μέσω καρτών, περίπου 416 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου. Από την 1η Αυγούστου η εφορία θα κάνει δεκτές μόνο όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking). Ειδικά για το 2016 θα ζητηθούν αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτα μόνο για το τελευταίο πεντάμηνο του 2016.

Από το 2017 για να έχει κάποιος το όφελος του αφορολογήτου ορίου θα πρέπει οι συναλλαγές του να έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.
Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, η εφορία θα ζητάει συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων. Δηλαδή για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολογήτου που ισχύουν σήμερα (8.636 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 9.090 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ για τρία παιδιά και πάνω) θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους. Για εισόδημα από 9.545 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%, για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%, ενώ για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με «πλαστικό χρήμα» θα είναι 30%.

Στο σχέδιο νόμου θα προστεθεί διάταξη στην οποία θα αναφέρεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται τα κίνητρα στους φορολογουμένους, με στόχο να επεκταθεί η χρήση του «πλαστικού χρήματος». Τα κίνητρα θα καθορίζονται σε ετήσια βάση από τον υπουργό Οικονομικών και θα προβλέπουν κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια κ.λπ.) αλλά και ακινήτων. Επίσης εξετάζεται η χορήγηση έκπτωσης φόρου (πέραν του αφορολογήτου ορίου), έτσι ώστε το νέο μέτρο να αποτελέσει κίνητρο για τους φορολογουμένους αλλά και για τις επιχειρήσεις.

Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα» οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους, καθώς οι τράπεζες θα στέλνουν στη ΓΓΔΕ το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι, μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.