Εως 3 μήνες μάξιμουμ χρειάζονται οι ιδιοκτήτες προκειμένου να να εκμισθώσουν ένα μικρό διαμέρισμα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ όσο λιγότερα είναι τα τετραγωνικά του ακινήτου φαίνεται ότι τόσο πιο γρήγορα βρίσκει μισθωτή.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τα δεδομένα που έχει επεξεργαστεί το Spitogatos Insights, η υπηρεσία του γνωστού site αγγελιών Spitogatos (www.spitogatos.gr) που αξιοποιεί την τεχνολογία των big data για την παροχή «έξυπνης» ενημέρωσης σχετικά με τα ακίνητα. Ο Spitogatos, με πάνω από 3 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες οι οποίοι βλέπουν περισσότερες από 100 εκατομμύρια σελίδες το μήνα, έχει επεξεργαστεί το χρόνο που μένουν στις αγγελίες διαμερίσματα προς ενοικίαση 1 και 2 υπνοδωματίων στην Αθήνα και τον Πειραιά, τα οποία είναι και αυτά που «φεύγουν» πιο γρήγορα σε σύγκριση με τις άλλες κατηγορίες (μεγαλύτερων) ακινήτων.

Όπως προκύπτει λοιπόν ειδικότερα από τα στοιχεία, περισσότερο χρόνο χρειάζονται τα ακίνητα στο κέντρο της πρωτεύουσας και ακολουθούν τα νότια προάστια, ενώ λιγότερος χρόνος απαιτείται στα πιο φτηνά, δυτικά προάστια και τα προάστια του Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα, για το κέντρο της Αθήνας και για ένα διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων ο χρόνος που βρίσκεται στην αγορά κατά μέσο όρο είναι 3 μήνες, ενώ στον αντίποδα, τα αντίστοιχα διαμερίσματα στα δυτικά προάστια, με 1,7 μήνες κατά μέσο όρο, είναι αυτά που βρίσκουν ενοικιαστή νωρίτερα από όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Αθήνας.

Για ένα μικρότερο διαμέρισμα με 1 υπνοδωμάτιο και πάλι στο κέντρο, ένα ακίνητο χρειάζεται περισσότερο χρόνο, κοντά στους 2,8 μήνες κατά μέσο όρο, πιθανότατα λόγω και των μεγαλύτερων προσδοκιών των ιδιοκτητών, που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν υψηλότερο ενοίκιο, αλλά και λόγω της μεγαλύτερης προσφοράς ακινήτων, έστω κι αν αυτές οι γειτονιές βρίσκονται παραδοσιακά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είτε πρόκειται για το εγχώριο, είτε για το ξένο κοινό.

Αντίθετα, αν ένα μικρό διαμέρισμα βρίσκεται στα προάστια του λιμανιού τότε θα χρειαστεί πολύ λιγότερο χρόνο, κατά μέσο όρο 1,7 μήνες για νοικιαστεί, όσο είναι και ο μέσος όρος παραμονής ενός ακινήτου στην αγορά (σ.σ. ορίζεται ως ο μέσος χρόνος μεταξύ της δημοσίευσης- καταχώρησης και της αφαίρεσης της αγγελίας).

Οι υψηλότερες τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες είναι πιθανότατα και ο βασικός λόγος για τον οποίο διαμερίσματα στα πιο ακριβά νότια προάστια μένουν τελικά περισσότερο χρόνο στις αγγελίες σε σύγκριση με τα βόρεια, τα ανατολικά και τα δυτικά προάστια. Ετσι, ένα διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων στα νότια απαιτεί κάτι λιγότερο από τρείς μήνες– 2,9 για την ακρίβεια- προκειμένου να εκμισθωθεί, ενώ λίγο λιγότερο 2,6 μήνες χρειάζονται για τη μίσθωση ενός διαμερίσματος 1 υπνοδωματίου.

Στα βόρεια προάστια και τον Πειραιά οι απαιτούμενοι χρόνοι συμβαδίζουν, 2,6 μήνες για ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα, και 2,4- 2,3 μήνες για ένα διαμέρισμα 1 υπνοδωματίου.

Διαβάστε ακόμη

Μπάμπης Βωβός: Τι έγινε στο τρίτο «σφυρί» για τα «ασημικά» των γυάλινων πύργων

Εργασία: Στην κορυφή της ζήτησης οι «πληροφορικάριοι» και τα στελέχη πωλήσεων

«Κόκκινα» δάνεια: Συνεχίζουν τις πωλήσεις τράπεζες και servicers – Τα projects που εκκρεμούν και ο ρόλος του «Ηρακλή 3»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ