Περίπου 150 επιχειρήσεις έχουν πιαστεί ως σήμερα για αισχροκέρδεια στην «τσιμπίδα» της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα απ’ τον υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη. Ο κ. Γεωργιάδης παράλληλα προανήγγειλε σήμερα παρέμβαση ώστε να αλλάξουν τα ταμπελάκια αναγραφής των τιμών στα Σούπερ Μάρκετ ώστε τα «ψιλά γράμματα» της τιμής ανά κιλό ή ανά λίτρο να είναι πλέον εμφανή για να βοηθηθεί ο καταναλωτής στη σύγκριση τιμών.

Ο υπουργός παράλληλα εκτίμησε ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» θα παραταθεί τουλάχιστον κατά τρεις με τέσσερις μήνες (σσ λήγει στο τέλος Μαρτίου) καθώς διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός. Κάτι για το οποίο ο ίδιος εκτιμά ότι θα αποφασίσει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν και παραδέχθηκε πως εφόσον μονιμοποιηθεί το μέτρο θα αλλάξει την αγορά. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ζήτησε απ’ την ελληνική Βιομηχανία να κάνει ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις προκειμένου να μπουν επώνυμα προϊόντα στο «καλάθι».

«Ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί. Ήδη έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχουν βιομηχανίες που έχουν αποστείλει τιμοκαταλόγους με χαμηλότερες τιμές. Επομένως δεν πρέπει να δημιουργούμε μία εικόνα επερχόμενων μαζικών ανατιμήσεων που μπορεί να προκαλέσει αγορές πανικού. Διότι έτσι θα ξαναφουντώσει ο πληθωρισμός», είπε ο υπουργός επιχειρώντας μαζί με τον ΓΓ Εμπορίου κ. Σωτ. Αναγνωστόπουλο και τον επικεφαλής της ΔΙΜΕΑ κ. Χαρ. Μελισσινό να αναλύουν την πορεία των τιμών αλλά και τις κινήσεις που γίνονται κατά φαινομένων αισχροκέρδειας.

«Μαζική αισχροκέρδεια δεν υπάρχει. Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία. Δεν γίνεται να εχουμε τον χαμηλότερο πληθωρισμό απ’ τις περισσότερες χώρες της ΕΕ και παράλληλα να υπάρχει μαζικό κύμα αισχροκέρδειας. Η τελευταία είναι ένα μικρό κλάσμα. Δυστυχώς είναι το φαινόμενο του πληθωρισμού που επηρεάζει», τόνισε ο υπουργός.

Έλεγχοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μελισσινός απ’ το Σεπτέμβριο του 2021 έχουν γίνει πάνω από 4.000 ελέγχους και έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε 150 επιχειρήσεις συνολικού ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα η ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι όλα τα πρόστιμα έχουν πληρωθεί. “Ακόμα και το πρόστιμο ρεκόρ των 680 χιλ. ευρώ που επιβλήθηκε σε Σούπερ Μάρκετ”, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Το καλάθι

Σε ό,τι αφορά το «καλάθι του νοικοκυριού» ο κ Γεωργιάδης εκτίμησε πως θα υπάρξει παράταση του μέτρου τρεις με τέσσερις μήνες, αν και τόνισε πως σε αυτό θα παίξει ρόλο και η απόφαση της Επ. Ανταγωνισμού.

Την ίδια ώρα φαίνεται πως έχουν πέσει στο κενό ως τώρα οι συζητήσεις που γίνονταν μεταξύ Υπουργείου και Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων για να περιληφθούν περισσότερα επώνυμα προΪόντα στο «καλάθι του νοικοκυριού» με τον κ. Γεωργιάδη να επιρρίπτει εμμέσως ευθύνες στην πλευρά των Βιομηχάνων. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία για το θέμα. Αν και η ίδια η βιομηχανία το ζήτησε (σ.σ. ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων), συγκλονιστικές προσφορές από τη βιομηχανία δεν έχουμε δει. Μόνο εάν πειστώ ότι η βιομηχανία θέλει να γλιτώσει χρήματα ο καταναλωτής θα προχωρήσω. Αλλιώς δεν θα θεσμοθετήσω κάτι τέτοιο», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως η ιδέα είναι να υπάρξει υποχρέωση των Σούπερ Μάρκετ σε ορισμένες κατηγορίες του καλαθιού να εντάσσουν τουλάχιστον ένα επώνυμο προϊόν.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου προσκλήθηκε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών κ. Απόστολος Ραυτόπουλος ο οποίος έκανε δημόσιες καταγγελίες για αυξήσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα, ακόμα και μέσα στο καλάθι του νοικοκυριού, που φθάνουν το 70%. Αν και τα στελέχη του υπουργείου προσπάθησαν να αντικρούσουν υπογραμμίζοντας ότι λαμβάνονται real time τα στοιχεία απ’ τα Σούπερ Μάρκετ και την αγορά, σημείωσαν ότι θα εξετάσουν τις συγκεκριμένες καταγγελίες.

Διαβάστε ακόμη

Η Γερμανία συμφώνησε να στείλει Leopard στην Ουκρανία

Ανδρουλάκης: Αδιανόητο να στοχοποιούνται εκείνοι που αγωνίζονται για τις ανεξάρτητες αρχές

Πλειστηριασμοί: Άλλαξαν χέρια τα «ασημικά» του Δημήτρη Κοντομηνά