Νέα ψηφιακά εργαλεία που παρέχει η τεχνολογία θέτουν οι ελεγκτικές αρχές στην υπηρεσία προστασίας των πολιτών από περιπτώσεις αισχροκέρδειας.

Έτσι, ενώ μέχρι πρότινος το καταναλωτικό κοινό μπορούσε να υποβάλλει τηλεφωνική καταγγελία στο 1520 για φαινόμενα που συνάδουν με αθέμιτη κερδοφορία, σύντομα στη διάθεση των πολιτών θα ενεργοποιηθεί και μία καινοτόμος εφαρμογή (application) που οι πολίτες θα έχουν στο κινητό τους και θα τη χρησιμοποιούν για την υποβολή των καταγγελιών τους.

Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, η εφαρμογή (app) για τη διατύπωση καταγγελιών θα μπορεί να γίνεται από τον ίδιο τον καταναλωτή μέσω του κινητού του τηλεφώνου.

Όποιος, λοιπόν, διαθέτει την εν λόγω εφαρμογή, θα μπορεί να υποβάλλει καταγγελία σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή του μια αδικαιολόγητη αύξηση στην τιμή ενός προϊόντος. Σε ρόλο… ελεγκτών, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από το κατάστημα στο οποίο βρίσκονται για να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους, να αποστέλλουν απευθείας φωτογραφίες ή βίντεο, τα οποία θα επιβεβαιώνουν ότι έχουν γίνει μάρτυρες παράβασης.

Προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι καταγγελίες των καταναλωτών ευσταθούν, η ειδική εφαρμογή θα καταγράφει τις… συντεταγμένες της παράβασης, δηλαδή το πότε και πού κάποιος παρανομεί, μέσω της χρήσης του GPS του κινητού.

 

Στην συνέχεια οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα διασταυρώνουν τα στοιχεία που λαμβάνουν από τους καταναλωτές έχοντας την δυνατότητα να αποστέλλουν άμεσα και ηλεκτρονικά το πρόστιμο στην επιχείρηση που παραβαίνει τον νόμο, χωρίς να απαιτείται καν επιτόπιος έλεγχος.

Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται καθημερινά έλεγχοι και να επιβάλλονται άμεσα υψηλά πρόστιμα, με τους καταναλωτές να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο.

Το συγκεκριμένο application θα μπορεί να δέχεται είτε επώνυμα είτε και ανώνυμες καταγγελίες, όπως ακριβώς γίνεται ήδη και μέσα από την εφαρμογή kataggelies.mindev.gov.gr. Οι ελεγκτές μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους θα μπορούν να κάνουν στοχευμένους ηλεκτρονικούς ελέγχους και εάν το απαιτούν οι συνθήκες να προβαίνουν και σε επιτόπιους.

Διαβάστε ακόμη

Το νέο «σήμα» από τις κεντρικές τράπεζες – Γιατί πάνε… πίσω οι μειώσεις επιτοκίων

«Ανάσα» στο φυσικό αέριο, πτώση 6% για τις τιμές στην Ευρώπη

Βρετανία: Αμετάβλητα τα επιτόκια της BoE – «Φρένο» στο σερί των 14 συνεχόμενων αυξήσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ