Από τις 27 Ιουλίου όλοι οι πολίτες που διαθέτουν smart phones θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω εφαρμογής να αποθηκεύουν τα απαραίτητα έγγραφά τους, διευκολύνοντας την καθημερινότητα τους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία τα στοιχεία που θα αποθηκεύονται στην εν λόγω εφαρμογή θα μπορεί ο κάτοχος του κινητού τηλεφώνου «να τα επιδεικνύει, για σκοπό ταυτοποίησής του, σε φορείς του δημόσιου τομέα κατά έννοια περ. α’ παρ. του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’143), δικαστικές αρχές και φυσικά και νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, που νομιμοποιούνται για έλεγχο ταυτότητας ταυτοποίηση, στο πλαίσιο άσκησης των κατά αρμοδιοτήτων τους εκπλήρωσης των κατά υποχρεώσεών τους».

Απομένουν λοιπόν οι τελευταίες λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί στην πράξη το «ψηφιακό πορτοφόλι», στο οποίο θα μπορούμε να αποθηκεύουμε την ταυτότητά μας, αλλά και το δίπλωμα», σημείωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, «Απομένουν μόνο κάποιες ρυθμίσεις. Θα έχουμε ένα wallet, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, το οποίο θα έχει και την ταυτότητά μας και το δίπλωμα. Είναι μια διευκόλυνση. Είναι κρίμα να έχουμε αποθηκευμένα στα κινητά μας τα στοιχεία των τραπεζικών καρτών και μην έχουμε τα στοιχεία της ταυτότητάς μας. Θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό. Υλοποιούμε το όραμα του», είπε χαρακτηριστικά.

Ο στόχος του Υπουργείου Μεταφορών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε οι ταυτότητες των πολιτών και τα διπλώματα οδήγησης να είναι μέσα σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι φαίνεται ότι επετεύχθη.

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα προσφέρει υπηρεσίες που θα απλουστεύσουν ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες στο δημόσιο και θα κάνουν τη ζωή των πολιτών πολύ πιο εύκολη.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που χρησιμοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για τους εργαζομένους θα υποχρεούται να τους ενημερώνει, ή θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται drones για ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Μια άλλη απλούστευση της γραφειοκρατίας είναι ότι τα 4 πιστοποιητικά κληρονομιάς γίνονται 1. Όσον αφορά την πλατφόρμα «Μίτος» ο υπουργός εξήγησε ότι μέσω αυτής θα μπορεί το κράτος να μετράει το σύνολο των διαδικασιών μεταξύ κράτους και πολίτη.

Διαβάστε ακόμη

Οι «13 τέλειες καταιγίδες» που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία

Ε1: κινδυνεύουν να χάσουν τις εκπτώσεις και φορολογούμενοι που υπέβαλαν ήδη φορολογική δήλωση

Ενεργειακή ασφάλεια με λιγνίτη, LNG και έλεγχο στην κατανάλωση