Πόσες φορές μπορεί να λάβει χώρα μία τέλεια καταιγίδα; Σύμφωνα με το podcast «Odd Lots» του Bloomberg, υπάρχουν ορισμένοι οικονομικοί παράγοντες που συνεχίζουν και επανεμφανίζονται την τελευταία διετία. Πολλοί τομείς έχουν πληγεί από πολλαπλά εμπόδια, οδηγώντας τους σε ελλείψεις, αυξήσεις των τιμών και πληθώρα λοιπών προβλημάτων. Η φράση «τέλεια καταιγίδα» έχει συμπεριλάβει σχεδόν τα πάντα: από το πετρέλαιο, μέχρι τα σιτηρά, τις παλέτες, τον καφέ και περιέργως πως… τις μπανιέρες.

Τα δυσμενή αυτά στοιχεία είναι κατά πολλούς λογικά, εάν αναλογιστούμε πως η ανθρωπότητα αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πανδημία εδώ και έναν αιώνα, η οποία διέλυσε την εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και την αγορά εργασίας. Αντιμέτωποι με έναν εξωγενή παράγοντα του μεγέθους του κορωνοϊού, οι αναλυτές έχουν κάθε δικαίωμα να μιλούν για μία «τέλεια καταιγίδα», αφού είναι ο μόνος όρος που μπορεί να περιγράψει το εύρος και την δριμύτητα των προβλημάτων και του «ντόμινο» που αυτά προκάλεσαν.

Ο όρος αυτός έχει εμφανιστεί και στα δημοσιογραφικά άρθρα ανά τον πλανήτη, δεδομένης της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία, της κλιματικής αλλαγής και της επώδυνης ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ιδού η λίστα του Bloomberg με τις «άγνωστες τέλειες καταιγίδες» που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία:

Βιοϊατρική έρευνα στην Ευρώπη

Η Ευρώπη βιώνει κρίση στον τομέα βιοϊατρικής έρευνας, δεδομένης της άρσης εισαγωγής πειραματόζωων από την Ασία αλλά και τη σχετική απαγόρευση πειραμάτων σε πρωτεύοντα θηλαστικά από το τέλος του έτους.

Καταφύγια ζώων

Σύμφωνα με το καταφύγιο Carla Lane Animals in Need Rescue Centre η τέλεια καταιγίδα στον συγκεκριμένο τομέα θα οδηγήσει τόσο στον πολλαπλασιασμό των αδέσποτων όσο και στην αύξηση του κόστους διαβίωσης των ίδιων των κατόχων ζώων.

Διαδικτυακή διαφήμιση

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Barclays, Ross Sandler, ο τομέας αντιμετωπίζει μία τέλεια καταιγίδα η οποία θα σηματοδοτήσει μείωση του διαφημιστικού μπάτζετ των εταιρειών μέσω του διαδικτύου και των social media.

Νοτιοαφρικανικά εσπεριδοειδή

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, o τομέας των εσπεριδοειδών της Νότιας Αφρικής αντιμετωπίζει μία τέλεια καταιγίδα με «συστατικά» την αύξηση της παραγωγής, την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση στις τιμές των εξαγώγιμων προϊόντων, φαινόμενα που θα διαρκέσουν και τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, η προβληματική αγορά εργασίας στη χώρα και η μειωμένη επιχειρηματική και καταναλωτική αυτοπεποίθηση θα πλήξουν τον τομέα.

Αυστραλιανά αβοκάντο

Λόγω της αύξησης προσφοράς φρούτων, τα αβοκάντο τα οποία πωλούνταν για $3,90 έκαστο το 2016 τώρα πωλούνται για $1. Τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών έχουν μειωθεί περαιτέρω λόγω των αυξημένων τιμών του λιπάσματος, των καυσίμων και των μεταφορών.

Καρπούζια από το Τέξας

Σύμφωνα με τον Larry Holder του Holder’s Produce, οι Τεξανοί προτιμούν τα καρπούζια της πόλης του Gholson κάθε καλοκαίρι. Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει «κανείς δεν πρόκειται να έρθει στην πόλη μας φέτος, λόγω της οικονομικής ύφεσης και του υψηλού κόστους των καυσίμων».

Γαρίδες από τον Κόλπο του Μεξικού

Οι τιμές της γαρίδας είναι χαμηλές, το κόστος καυσίμων για τα ψαροκάικα βρίσκεται στα ύψη, ενώ δεν υπάρχουν εργατικά χέρια, δημιουργώντας μία «τέλεια καταιγίδα» και σε αυτόν τον τομέα.

Αναπτυσσόμενες οικονομίες

Πρόκειται για μία «τέλεια καταιγίδα» και για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες η οποία μπορεί να συγκριθεί με την κρίση χρέους των αναπτυσσόμενων αγορών της δεκαετίας του ‘80.

Αυστραλιανό μαρούλι

Αν και η αύξηση των τιμών μαρουλιού ήταν απότομη, οι έμποροι χονδρικής τονίζουν πως οι τιμές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν τόσο γρήγορα. Σύμφωνα με τον Anthony Joseph, οι κλιματικές συνθήκες στο νοτιοανατολικό Queensland θα μειώσουν την τρέχουσα σοδειά, τη στιγμή που αναμένονται χαμηλές θερμοκρασίες που θα εμποδίσουν την επόμενη.

Αεροπορικά ταξίδια

Τα αεροπορικά ταξίδια των καταναλωτών φαίνεται πως πολλές φορές ακυρώνονται ή καθυστερούν. Αν και η ζήτηση έχει επιστρέψει στον τομέα και οι πιλότοι πετούν υπερωρίες, η κακοδιαχείριση στις αεροπορικές συνεχίζεται.

Κατασκευή ακινήτων στην Αυστραλία

«Το κόστος των μεταλλευμάτων, των πλαστικών και της ξυλείας αυξάνεται σταθερά εδώ και χρόνια, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε από την πανδημία», σύμφωνα με τον Matthew Mackey της Arcadis, ο οποίος τόνισε πως «αρκετές εταιρείες δε λαμβάνουν υπόψη τα στοιχεία αυτά και πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα».

Εργολαβία

Παράλληλη κρίση αντιμετωπίζει και ο κλάδος των εργολάβων οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστη μεταφορών και πρώτων υλών, σύμφωνα με την ιταλική Webuild. Σύμφωνα με το στέλεχος της εταιρείας Marco Assorati, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ υπάρχει -παράλληλα- και έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Η ανθρωπότητα

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία «τέλεια καταιγίδα» κρίσεων όσον αφορά το διευρυνόμενο χάσμα της ανισότητας μεταξύ του Βορρά και του Νότου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το χάσμα αυτό είναι -εκτός από ηθικά ανεπίτρεπτο- επικίνδυνο αφού απειλεί την ειρήνη και την παγκόσμια ασφάλεια. Οι κρίσεις των τροφίμων, της ενέργειας και της οικονομίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν πλήξει πολλές χώρες οι οποίες δεν είχαν καταφέρει να ορθοποδήσουν μετά την πανδημία, ενώ η κλιματική αλλαγή συνεχίζει και διευρύνει το  χάσμα μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Διαβάστε ακόμα

Ενεργειακή ασφάλεια με λιγνίτη, LNG και έλεγχο στην κατανάλωση

Η Tesla εγκαταλείπει το bitcoin – «Δεν είναι αυτό που νομίζετε» λέει ο Μασκ

Ε1: κινδυνεύουν να χάσουν τις εκπτώσεις και φορολογούμενοι που υπέβαλαν ήδη φορολογική δήλωση