Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο του γ’ προγράμματος στήριξης και έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση 31 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Σταθερότητας, στο πλαίσιο αυτού του τρίτου προγράμματος, ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Όπως είπε, υπάρχει πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τόσο ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς, όσο και μεταξύ των ίδιων των θεσμών, αλλά «έχει σημειωθεί πρόοδος».

Όπως επισήμανε, μιλώντας από το ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ της Ασίας στο Χονγκ Κονγκ, ακόμα και σε περίπτωση μη συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, υπάρχει πάντα ένα «Σχέδιο Β’», όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε.

Όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, το ΔΝΤ συμμετείχε στα δυο πρώτα προγράμματα για την Ελλάδα και έχει συνεργαστεί επιτυχώς επί σειρά ετών με τους Ευρωπαίους και σε άλλα προγράμματα, όπως σε αυτό της Κύπρου και της Ιρλανδίας. Τώρα βρισκόμαστε στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το ΔΝΤ, αλλά ο ESM θα ήθελε να συμμετάσχει το Ταμείο, καθώς αυτός ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός και με τον τρόπο αυτόν θα πρέπει να οδηγηθεί η Ελλάδα έξω από την κρίση.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να ληφθεί έγκριση από το γερμανικό Κοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ απάντησε καταφατικά, ενώ σημείωσε ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των θεσμών είναι για το ύψος του ελληνικού χρέους, καθώς η ευρωπαϊκή πλευρά θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ελάφρυνση.

Επανέλαβε δε τη θέση του ότι η χώρα μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της την επόμενη 10ετία. Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να επιλυθεί το ότι ΕΕ και ΔΝΤ έχουν διαφορετικές απόψεις για τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ επιθυμεί αυτό να γίνει νωρίτερα βάσει της αρχικής συμφωνίας, διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, ο κ. Regling τόνισε ότι, όπως έχει ανακοινωθεί εντός του μήνα θα ξεπαγώσει η διαδικασία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που καθυστέρησαν λόγω της παροχής των επιδομάτων στους συνταξιούχους. Ωστόσο, όπως είπε, αυτό λύθηκε και ο ESM ξεκινά από τον Ιανουάριο 2017 να υλοποιεί αυτά τα μέτρα. «Κάποια υλοποιούνται άμεσα, ενώ για κάποια άλλα θα χρειαστεί χρόνος, και θα υλοποιηθούν αργότερα εντός του 2017».

Ο Ρέγκλινγκ έκανε επίσης αναφορά στη Βρετανία, σημειώνοντας ότι πιθανότατα αναμένεται να γίνει «σκληρό Brexit», όπως αναμένεται να πει και η ίδια η Μέι. Αναφορικά με τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, ανέφερε πως δεν είναι απαραίτητα «αρνητικές». Στη Γαλλία, όπως είπε, μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση πιο μεταρρυθμιστική, ενώ στη Γερμανία πιθανότατα οι πολιτικές θα συνεχιστούν ως έχουν και μετά τις εκλογές.