Οικονομία

Ρέγκλινγκ: «Ναι» υπό προϋποθέσεις στο σχέδιο της ΤτΕ για bad bank – Θα στηρίξουμε την Έκθεση Πισσαρίδη

  • newsroom


O επικεφαλής του ESM εξηγεί πώς θα μπορούσε να αποκομίσει η Ελλάδα καθαρό οικονομικό όφελος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και υπό ποιες προϋποθέσεις θα οδηγήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές η Έκθεση Πισσαρίδη

Η πανδημία μπορεί να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αναφέρει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», εξηγώντας παράλληλα πώς θα μπορούσε να αποκομίσει η Ελλάδα καθαρό οικονομικό όφελος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και υπό ποιες προϋποθέσεις θα οδηγήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές η Έκθεση Πισσαρίδη.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του ESM, ο μηχανισμός του οποίου ηγείται έχει διαθέσει σχεδόν 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα με μακρές περιόδους ωρίμανσης και χαμηλά επιτόκια. «Αυτός είναι και ο λόγος που μας ενδιαφέρει πολύ η υγιής, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

«Έχουμε υπολογίσει πως με τη βοήθειά μας εξοικονομήθηκαν από τον ελληνικό προϋπολογισμό 14 δισ. ευρώ από πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους μόνο το 2019 και ανάλογη θα είναι η εξοικονόμηση και τα επόμενα χρόνια. Έτσι το υψηλό επίπεδο χρέους είναι διαχειρίσιμο».

Για το Pandemic Crisis Support του ESM σημειώνει ότι παρέχει εφόσον ζητηθεί, μια προληπτική γραμμή στο ύψος του 2% του ΑΕΠ μιας χώρας. «Για την Ελλάδα το 2% του ΑΕΠ είναι περί τα 3,7 δισ. ευρώ», με πολύ χαμηλό επιτόκιο, «ενδεχομένως και αρνητικό» και ο μοναδικός όρος είναι να χρησιμοποιηθούν για δαπάνες στην υγεία. Αν γίνει χρήση των κονδυλίων μια χώρα ουσιαστικά θα αποκόμιζε όφελος κάνοντας χρήση της προληπτικής γραμμής.

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ευρωζώνης, σημειώνει πως «για τον επόμενο χρόνο το βασικό μας σενάριο προβλέπει μια υποχώρηση στο 5% του ΑΕΠ και δεν μπορεί κανείς να ελπίζει σε γρήγορη επιστροφή σε χαμηλά επίπεδα». Προσθέτει δε πως «στα επόμενα χρόνια και εφόσον επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, τα ελλείμματα θα πρέπει να μειωθούν, ειδάλλως πολλές χώρες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εξυπηρέτησης του χρέους τους».

Στην ελληνική περίπτωση ,τα δάνεια που προσφέρει ο ESM είναι περισσότερα από το μισό ελληνικό χρέος με πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης κάθε χρόνο. Ετσι το υψηλό επίπεδο χρέους γίνεται διαχειρίσιμο.

Αναφερόμενος στην Έκθεση Πισσαρίδη, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισημαίνει πως «θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και, όπως είπε ο υπουργός ΟΙκονομικών στο συνέδριο του Economist, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα υιοθετήσει πολλά σημεία της έκθεσης. Πιστεύω ότι η Έκθεση Πισσαρίδη αγγίζει πολλά από τα σημαντικά θέματα και αναμένω ότι πολλά από αυτά θα περιληφθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης».

Ο επικεφαλής του ESM τέλος, λέει «ναι με προϋποθέσεις» για την bad bank, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η δημιουργία μιας εθνικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι μια δυνατότητα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος την εισηγείται και δεν μπορεί κανείς να πει ότι η Ευρώπη την απορρίπτει. Θα πρέπει όμως να διαμορφωθεί κατά τρόπο συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ειδικότερα με τους κανόνες που ρυθμίζουν τις κρατικές ενισχύσεις».

Απόρρητο Απόρρητο