Οικονομία

Reuters: Μετατρέποντας το Ελληνικό από σκουπιδότοπο σε κορυφαίο resort

  • newsroom


Τι εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου

Αφιέρωμα στο σχέδιο της εταιρείας Lamda Develpment για τη μετατροπή του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού σε ένα από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια θέρετρα της Ευρώπης, φιλοξενεί το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο το project αξίας επτά δισ. ευρώ της Lamda, μπορεί να προσφέρει στήριξη στην παραπαίουσα ελληνική οικονομία, η οποία παραμένει σε ύφεση μετά από επτά χρόνια.

Η ελληνική εταιρεία με μίσθωση 99 ετών «θα μετατρέψει μία έρημη γη από κατεστραμμένα terminals και αεροσκάφη που σκουριάζουν σε μία λαμπερή παραθαλάσσια πόλη με ξενοδοχεία, κατοικίες και καταστήματα», αναφέρει το αφιέρωμα του Reuters.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια να μετατρέψουν το Ελληνικό σε μία πηγή κερδών, αλλά τελικώς δεν το κατόρθωσαν. Όπως τονίζει, όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, τα πράγματα αυτή τη φορά είναι διαφορετικά.

«Το project μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι», εκτιμά ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, σε δηλώσεις του στο Reuters και προσθέτει ότι «θα αλλάξει την ψυχολογία των ξένων κεφαλαίων αναφορικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα».

Με στήριξη από τον κινεζικό κολοσσό Fosun, μία εταιρεία με έδρα το Αμπού Ντάμπι και άλλους επενδυτές η Lamda θα δαπανήσει το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή δρόμων και άλλων υποδομών. Επιπλέον 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για 8.000 σπίτια, ξενοδοχεία, σπίτια και ένα πάρκο 494 στρεμμάτων, κάνοντας αυτό το έργο μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι για έξι δεκαετίες το Ελληνικό ήταν το μοναδικό αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ έχει «ζήσει» στιγμές λάμψης όταν ιδιοκτήτης της Ολυμπιακής Αεροπορίας ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

Αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό στεγάζονται 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες. «Ο άλλοτε πολυσύχναστος χώρος αφίξεων σήμερα είναι γεμάτος με σκηνές, όπου ζουν πάνω από 1.300 κυρίως Αφγανοί σε άθλιες συνθήκες. Χαλάκια προσευχής είναι απλωμένα με κατεύθυνση προς τη Μέκκα, κάτι από πινακίδες που δείχνουν προς τα διαλυμένα πλέον καταστήματα Duty Free, ενώ οι πίνακες ανακοινώσεων υπενθυμίζουν απόκοσμα τις αναχωρήσεις των πτήσεων», τονίζει το πρακτορείο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν έως τα τέλη Ιουλίου σε άλλα κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα, με τη Lamda να εμφανίζεται ικανοποιημένη από αυτή την απόφαση και τον κ. Αθανασίου να τονίζει ότι «εξ αρχής μας είχαν διαβεβαιώσει ότι εάν αναλαμβάναμε το project όλα θα ήταν απόλυτα ξεκάθαρα».

Η Lamda ελπίζει ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στο πρώτο εξάμηνο του 2017 και πολλά από τα εμπορικά κτίρια θα είναι έτοιμα το 2020. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει 300 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια ως προκαταβολή και άλλα 500 εκατ. ευρώ για κατασκευαστικές εργασίες τα πρώτα δύο χρόνια.

Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Αθανασίου, θα καλέσει επενδυτές να μετάσχουν στο έργο. «Από τη στιγμή που δεν θα απευθύνεται μόνο στην ελίτ- θα υπάρχουν αρκετές κατοικίες μεσαίου μεγέθους- πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να ζήσουν εκεί», τονίζει ο κ. Αθανασίου.