Στα ίδια επίπεδα με φέτος αναμένεται να κυμανθεί η έκδοση χρέους της Ελλάδας για το 2021 σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters που επικαλούμενο δύο κυβερνητικές πηγές αναφέρει ότι η χώρα μας με στόχο τη διατήρηση της συνεχούς παρουσίας της στις αγορές σκοπεύει να δανειστεί ποσό μεταξύ 10 και 12 δισ. ευρώ στο έτος με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκδόσεις.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο η Ελλάδα φέτος εξέδωσε 7ετή, 10ετή και 15ετή κρατικά ομόλογα, αντλώντας συνολικά 12 δισ. ευρώ, επωφελούμενη από το το πρόγραμμα αγοράς assets της ΕΚΤ που διατηρεί εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο «Θέλουμε να αντλήσουμε περίπου 10-12 δισ. ευρώ το 2021, με νέες εκδόσεις ομολόγων που θα έχουν διάρκεια λήξης μικρότερη και μεγαλύτερη από 10 χρόνια».

Η Ελλάδα, αξιολογείται με Ba3 από τη Moody’s και επέστρεψε στις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2017, μετά από απουσία ετών εξαιτίας της δεκαετούς οικονομικής κρίσης από την οποία εξήλθε το 2018.

Δοκίμασε την έξοδό της στις αγορές με περιορισμένες εκδόσεις ομολόγων μέχρι το τέλος του 2019, όταν ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ένα πλήρες πρόγραμμα εκδόσεων για το 2020, και για πρώτη φορά από το 2009 όπως και αποκόπηκε από τις αγορές.

«Θέλουμε μια συνεχή παρουσία στις αγορές με τουλάχιστον μία έκδοση ανά τρίμηνο, για τους επόμενους 15 μήνες», ανέφερε ο δεύτερος αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο.

Το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα μειώθηκε στο 0,6% από το περίπου 2,5% στα δεκαετή ομόλογα, μετά από την ένταξη της στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ (πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την πανδημία).

Η χώρα έχει δημιοπυργήσει ένα «μαξιλάρι» ασφάλειας μετρητών ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ, αρκετό για να καλύψει τις λήξεις χρέους για δύο χρόνια, με την προϋπόθεση ότι τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα (Τ-bills) θα μετακυλιστούν.

Η χώρα θα πρέπει στο επόμενο έτος να καταβάλει 6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους και 5,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμνή τόκων .