Οικονομία

Ρεύμα: Ποιοι θα εισπράξουν τα 600 ευρώ – Στα 15 λεπτά η κιλοβατώρα από Ιούλιο

  • Κωστής Πλάντζος


Επιδότηση χωρίς όριο κατανάλωσης το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου - Πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα στήριξης 3,2 δισ. ευρώ για το ρεύμα

Άμεση παρέμβαση «στην πηγή» του προβλήματος (και όχι πια «εκ των υστέρων») η οποία θα ωφελήσει άμεσα εκατομμύρια απλούς πολίτες αλλά και 1,2 εκατομμύριο μικρομεσαίους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Καλύπτει έτσι έως 80%  τις «τρέχουσες» αυξήσεις (λογαριασμοί Μαΐου-Ιουνίου), «εξαφανίζει» τη ρήτρα αναπροσαρμογής από τις μελλοντικές (νέο σύστημα επιδότησης από Ιούλιο) αλλά και επιστρέφει αναδρομικά έως 60% και αυτές ακόμα που έγιναν το τελευταίο εξάμηνο.

Πώς θα δράσει η κυβέρνηση

1. Επιδότηση 18 ως 600 ευρώ αναδρομικά για τις επιβαρύνσεις του περασμένου εξαμήνου

Τον Ιούνιο ανοίγει ειδική πλατφόρμα αιτήσεων. Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ θα μπορούν να κάνουν αίτηση και το κράτος να τους καλύψει το 60% της ρήτρας αναπροσαρμογής που πλήρωσαν.

Αναδρομικά επιδοτείται μόνο η α΄κατοικία, όχι η δευτερεύουσα. Στην πλατφόρμα θα μπορούν να διορθώσουν τον αριθμό παροχής («ρολόι») που έχουν γράψει στη δήλωση φόρου εισοδήματος Ε1 ώστε να συμφωνεί με τον λογαριασμό ρεύματος που πλήρωσαν.

Έτσι θα δηλώσουν ουσιαστικά το δικό τους όνομα ως δικαιούχο, ασχέτως τι αναγράφει ο λογαριασμός, σε ποιον ανήκει το σπίτι, αν είναι ενοικιασμένη ή δωρεάν παραχωρημένη ή φοιτητική στέγη κλπ.

Δικαιούχος είναι αυτός που έμεινε στο ακίνητο (κύρια κατοικία) και πλήρωνε το λογαριασμό. Μετά την αίτηση οι πάροχοι ρεύματος θα δώσουν τα ακριβή στοιχεία των λογαριασμών. Θα αθροίζονται όλες οι «ρήτρες» που προέκυψαν στους λογαριασμούς που εκδόθηκαν τους 6 μήνες, από 1η Δεκεμβρίου μέχρι και τις 31 Μαΐου. Θα αφαιρούνται όμως τα ποσά που ήδη εισέπραξαν ή είχαν λάβει ως μείωση από τον πάροχο. Επ’ αυτών θα λάβουν το 60%.

Το ανώτατο όριο επιδόματος είναι 600 ευρώ. Αν το καθαρό ποσό που πλήρωσε ο καταναλωτής σε 6 μήνες ως «ρήτρα» δεν υπερβαίνει τα 30 ευρω, τότε δεν θα εισπράξει τίποτα., διότι το δημόσιο δεν θα καταβάλλει καμία επιδότηση κάτω από 18 ευρώ.

Παράδειγμα:

·  λογαριασμοί εξαμήνου με ρήτρα αναπροσαρμογής 200 ευρώ το μήνα = 1.200 ευρώ. ο καταναλωτής έλαβε επιδότηση πχ 200 ευρώ από το κράτος και έκπτωση 100 ευρώ από τον πάροχο. Άρα πλήρωσε 900 ευρώ από την τσέπη του. Το κράτος του καλύπτει 540 ευρώ

·  αν είχε χρεωθεί ως «ρήτρα» πχ 3.000 ευρώ και είχε λάβει ήδη επιδότηση και έκπτωση 1.000 ευρώ, τότε για τα 2.000 ευρώ που πλήρωσε θα λάβει 600 ευρώ και όχι 1.200 που ήταν το ανώτατο όριο

·  αν στους 6 μήνες είχε μόλις 10 ευρώ επιβάρυνση, δεν θα εισπράξει τα 6 ευρώ που αντιστοιχούν στο 60%, γιατί είναι κάτω από το ελάχιστο όριο των 18 ευρώ.

2. Επιδότηση Μάιο-Ιούνιο και για κατανάλωση πάνω από 300 ευρώ

Αυξάνεται η περίμετρος των επιδοτήσεων , για τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από αυτόν τον μήνα και μετά (ασχέτως περιόδου κατανάλωσης). Οι επιδοτήσεις ρεύματος θα καλύπτουν όλες τις κατοικίες (κύριες και δευτερεύουσες) και για πρώτη φορά καλύπτονται και οι καταναλώσεις άνω των 300 Kwh.

Το κόστος θα ανέλθει σε 900 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και το Ειδικό Τέλος 90% στους παραγωγούς ενέργειας.

3. Από Ιούλιο και μετά, οριζόντια επιδότηση ρεύματος «στην πηγή» μέχρι για να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής στα 15-20 λεπτά η κιλοβατώρα

Το νέο σύστημα θα απορροφά τα επιπλέον έσοδα των παραγωγών ρεύματος στη χονδρική, πριν αυτά μπουν στους λογαριασμούς που έρχονται στον πελάτη. Και ταυτόχρονα, θα προσαρμόζεται κάθε μήνα η επιδότηση στη λιανική, ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, χαμηλότερες από αυτές τους προηγούμενους μήνες και ελαφρά υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

Στόχος είναι, οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερές σε χαμηλότερα επίπεδα ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου.

Θα επιδοτηθούν σημαντικά τα οικιακά τιμολόγια, οι καταναλωτές για το σύνολο των κατοικιών τους, όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις (μικρές, μικρομεσαίες, μεγάλες) και οι αγροτικές επιχειρήσεις. Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2 δισ. ευρώ για το β’ εξάμηνο του έτους. Ο προϋπολογισμός θα καταβάλει 800 εκατ. και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά ρεύματος.

Διαβάστε ακόμα:

Κλείνει η συμφωνία Ελλάκτωρ και Motor Oil – Οι λεπτομέρειες του deal

Νέα βουτιά για το Bitcoin – Χάθηκαν 129 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες

Η ΕΕ αναθεωρεί το σχέδιο για το ρωσικό εμπάργκο – Δίνει έναν έξτρα χρόνο σε Ουγγαρία, Σλοβακία