search icon

Οικονομία

Σε δημόσια διαβούλευση το Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους ύψους 350 εκατ.

Στο εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν 20.000 νέοι ηλικίας 18-39 ετών προκειμένου να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις αναβάθμισης της κατοικίας τους - Στόχος είναι να προχωρήσει η τελική δημοσίευση έως το τέλος του έτους

Σε δημόσια διαβούλευση αναρτάται από σήμερα (26/10) το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους ύψους 350 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενο από κοινοτικούς πόρους που έχει ανακοινώσει το κυβερνητικό επιτελείο στο πλαίσιο του προγράμματος για φθηνότερη στέγη ειδικά για τις νεότερες ηλικίες.

Τις ανακοινώσεις έκανε χθες από το βήμα του συνεδρίου της Prodexpo o υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να προχωρήσει η τελική δημοσίευση έως το τέλος του έτους.

Στο εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν 20.000 νέοι ηλικίας 18- 39 ετών προκειμένου να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις αναβάθμισης της κατοικίας τους με στόχο της αύξηση της ιδιοκατοίκησης, όπως και την ανακαίνιση παλαιότερων σπιτιών.

Επισημαίνεται εδώ ότι όπως αναφέρθηκε χθες στο συνέδριο από την κ. Δίκα Αγαπητίδου, επικεφαλής Αθηναϊκή Οικονομική- JLL το ποσοστό των νέων ηλικίας 25- 35 ετών που έχει σήμερα πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό για την αγορά ενός σπιτιού είναι μόλις στο 30%. Τώρα, οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα Εξοικονομώ- Ανακαινίζω για νέους είναι αντίστοιχα οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ (εξοικονόμηση) και 20.000 ευρώ (ανακαίνιση). Το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ΄ή χαμηλότερη.

«Η αγορά ακινήτων και ο κατασκευαστικός κλάδος έχουν πάρει μπρος, χωρίς ωστόσο να έχουν καλυφθεί οι πληγές που άφησε η κρίση τα προηγούμενα χρόνια. Ασκείται πίεση προς τις μακροχρόνιες μισθώσεις (σ.σ. λόγω και της τουριστικής κίνησης που ενισχύει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε συγκεκριμένους προορισμούς) με αυξήσεις ενοικίων και μισθωμάτων στα διαθέσιμα ακίνητα και ειδικά τη νεότερη γενιά. Υπήρχε και υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με μία ολιστική στρατηγική», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.

«Οι λύσεις που προτείνουμε συνολικά για την στέγη είναι πολυεπίπεδη, αφορά πολλά διαφορετικά γκρουπ πολιτών, ιδιοκτήτες, ενοικιαστές. Στην Ελλάδα διαχρονικά υπήρχε υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, φτάνοντας το 74% με φθίνουσα, όμως πορεία.

Επιπλέον το απόθεμα των ακινήτων είναι πολύ παλιό αν ληφθεί υπόψη ότι ένα ποσοστό 85% ή 5,8 εκατ. ακίνητα είναι ηλικίας άνω των 20 ετών, ενώ περί τα 770.000 ακίνητα δηλώνονται στην ΑΑΔΕ ως κενά ή κλειστά. Άρα υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα κλειστών κατοικιών που πρέπει να ανακαινιστούν και να δοθούν κίνητρα και εργαλεία στους ιδιοκτήτες τους να τα επιστρέψουν στην αγορά». Με αυτό τον τρόπο ανέφερε ο κ. Σκέρτσος μπορεί να ενισχυθεί η προσφορά κατοικίας και να πιεστούν προς τα κάτω οι τιμές.

Υπενθυμίζεται εδώ, τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε το πακέτο παρεμβάσεων από την κυβέρνηση συνολικού προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ για πάνω από 100.000 ωφελούμενους με τη μίσθωση ή αγορά ακινήτων από νέους έως 39 ετών και ευάλωτα νοικοκυριά. Σε αυτό περιλαμβάνεται το Εξοικονομώ και Ανακαινίζω για 20.000 νέους, το  ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος και 125 εκατ. από τις τράπεζες.

Επίσης, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν, με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις και την Πολιτεία έτσι να καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.

Επιπλέον, θεσμοθετείται επίσης για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια, η «κοινωνική αντιπαροχή»: το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

«Με την  κοινωνική αντιπαροχή δημιουργούμε μια νέα αγορά. Καλούμε θεσμικούς επενδυτές και επενδυτές από το εξωτερικό να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο. Θέλω όμως να πω πως μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η επανακατοίκηση του κέντρου της Αθήνας, δεν μπορούμε  να το αφήσουμε να ερημώσει» συμπλήρωσε ο κ. Σκέρτσος, επισημαίνοντας ότι πέραν των τουριστικών χρήσεων χρειάζονται και ζωντανές χρήσεις, συνδυάζοντας μόνιμη κατοικία, εμπόριο και τουρισμό.

Σημειωτέον ότι για σήμερα έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη του νομοσχεδίου για τη στεγαστική πολιτική

Διαβάστε ακόμη:

ΡΑΕ: Και η Ρυθμιστική Αρχή… χρειάζεται το ρεύμα της

Τα χρυσά διαμερίσματα του Hilton, οι προσφορές για ΛΑΡΚΟ, η νέα κίνηση του Ευτύχη Βασιλάκη και η βοήθεια του μεγάλου αδελφού στην Coca Cola 3E

Μύκονος: Το «πριγκιπικό» ακίνητο στα Ματογιάννια ξανά στο σφυρί (pic)

Exit mobile version