Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών αναρριχήθηκε ο ελληνικός κλάδος μεταποίησης τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η IHS Markit, καθώς οι λειτουργικές συνθήκες βελτιώθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2000.

Ειδικότερα, ο ελληνικός PMI μεταποίησης ενισχύθηκε στις 58,6 μονάδες από τις 58 μονάδες του Μαΐου, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 254 μηνών.

Πρόκειται για τη τρίτη μεγαλύτερη βελτίωση του δείκτη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται η Αυστρία και η Ισπανία.

Η έντονη αύξηση των νέων παραγγελιών τον Ιούνιο συνέβαλε στην άνοδο της τιμής του κύριου δείκτη. Η άνοδος των πωλήσεων ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 21 ετών, καθώς αναφέρθηκε εντονότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, οι νέες πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγής επηρεάστηκε αρνητικά λόγω των συνεχιζόμενων αναταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού τον Ιούνιο. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν σε γενικές γραμμές ισχυρός και ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2020. Οι μεγαλύτεροι χρόνοι παράδοσης προμηθειών ήταν αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στις μεταφορές, της μεγαλύτερης ζήτησης για προμήθειες παγκοσμίως και των ελλείψεων από την πλευρά των προμηθευτών. Συνεπεία των παραπάνω εντάθηκαν οι πιέσεις στην παραγωγική ικανότητα και αυξήθηκε το κόστος εισροών.

Οι εταιρείες επιδίωξαν να μετακυλίσουν μέρος του υψηλότερου κόστους στους πελάτες, μέσω της εντονότερης αύξησης των τιμών χρέωσης που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές χρέωσης λόγω των ευνοϊκών συνθηκών ζήτησης. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών πώλησης ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής των συγκεκριμένων στοιχείων, τον Νοέμβριο του 2002.

Εν τω μεταξύ, οι ελλείψεις από την πλευρά των προμηθευτών οδήγησαν ολοένα και περισσότερο τις εταιρείες στην αύξηση των αποθεμάτων ασφαλείας, ώστε να συνεχιστεί ανεπηρέαστα η διαδικασία παραγωγής.

Παράλληλα, οι αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής οδήγησαν στη δημιουργία θέσεων εργασίας τον Ιούνιο. Η αύξηση των επιπέδων απασχόλησης ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας, ωστόσο δεν κατάφερε να εμποδίσει την επιτάχυνση της συσσώρευσης αδιεκπεραίωτων εργασιών. Οι εργασίες σε εκκρεμότητα αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας (από τον Νοέμβριο του 2002).

Διαβάστε ακόμη:

Καπνοβιομηχανία Καρέλια: Διανομή μερίσματος 8,93 ευρώ ανά μετοχή

Σκέρτσος: Δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά οριζόντια μέτρα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διέπραττε απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ – Πάνω από 5 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο