Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αναμένεται να αναρριχηθεί φέτος το ενεργειακό κόστος, το οποίο εκτιμάται ότι θα φθάσει σε περισσότερο από 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενόσω οι τιμές συνεχίζουν να παίρνουν την ανιούσα. 

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική ενεργειακή εταιρεία Thunder Said Energy, οι πρωτογενείς δαπάνες για την ενέργεια, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ετοιμάζονται να διπλασιαστούν σε σχέση με πέρυσι, όταν και αντιστοιχούσαν στο 6,5%. Κι αυτό, διότι τα αυξημένα κόστη στα εμπορεύματα δίνουν ώθηση στον πληθωρισμό και φουσκώνουν τους λογαριασμούς σε νοικοκυριά και βιομηχανίες. 

«Η μείωση της ζήτησης είναι η μοναδική βραχυπρόθεσμη επιλογή για την αντιμετώπιση των ελλείψεων» τονίζει ο Rob West, αναλυτής της Thunder Said Energy. «Δεν υπάρχει “καλή επιλογή” πια, παρά μόνο “λιγότερο κακή”» σπεύδει να προσθέσει, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. 

Τα ενεργειακά εμπορεύματα έχουν καταγράψει φέτος τιμές -ρεκόρ, καθώς οι ανησυχίες για τα επίπεδα των αποθεμάτων και τον ουκρανικό πόλεμο επιβαρύνουν το κλίμα. Ενδεικτικά, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι κατά 500% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, ενώ η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία βαίνει μειούμενη. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, μάλιστα, προβλέπει ότι η παραγωγή του Απριλίου θα περιοριστεί κατά ¼. 

Οι ενεργειακές δαπάνες του 2022, κατά πολλούς, θυμίζουν τις εποχές του 1980, όταν ήταν η τελευταία φορά που το κόστος έφθασε σε τόσο ψηλά επίπεδα.  

Ο West, ενδεικτικά, εκτιμά ότι η τιμή του άνθρακα θα φθάσει τα 250 – 300 δολάρια ανά τόνο, η τιμή του πετρελαίου τα 125 – 150 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του αερίου στα 40 – 45 δολάρια ανά κυβικό πόδι (στις ΗΠΑ). «Δεν μιλάμε πια για ένα “σοκ στο πετρέλαιο” ή ένα “σοκ στο αέριο” αλλά για ένα “σοκ στα πάντα”» σχολιάζει με έμφαση. 

Διαβάστε επίσης:

Μέτρα στήριξης – καύσιμα: Οι επιδοτήσεις σε βενζίνη, diesel και υγραέριο – Η διαδικασία (παραδείγματα)

Το… δράμα ενός ολιγάρχη – Πρέπει να ζήσει με μόλις 3.300 δολάρια τον μήνα

Acwa Power: Το μεγαλεπήβολο project πράσινου υδρογόνου των $5 δισ. – Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα