Κρίσιμης σημασίας για την προσέλκυση των επενδύσεων θεωρεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) τη βελτίωση της ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης, όπως προκύπτει από την ειδική έκδοση του Συνδέσμου για την ελληνική οικονομία.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης καταγράφονται ως ένας από τους βασικούς παράγοντες ανεπάρκειας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που επικρατεί στην Ελλάδα, της γενικότερης αδυναμίας των θεσμών και των χαμηλών επιδόσεων της χώρας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του «κράτους δικαίου».
Ως εκ τούτου, συνδέονται άμεσα με την αδυναμία της χώρας να εμφανίσει διαχρονικά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αυξήσει τη μη μισθολογική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, σπεύδει να προσθέσει.

ekkremeis ypotheseis

Για τις επιχειρήσεις, όπως υποστηρίζει παράλληλα, η ταχύτητα επίλυσης των διοικητικών διαφορών και διεκπεραίωσης όλων των δικαστικών διαδικασιών που τις αφορούν (όπως φορολογία, συμβάσεις, διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, πτώχευσης, εξυγίανσης) αποτελεί παράγοντα επιβίωσης.

«Σε μία χώρα που δεν αποδίδει δικαιοσύνη σε εύλογο χρόνο, η ασφάλεια του δικαίου κλονίζεται και οι επενδύσεις – ελληνικές και ξένες-είτε δεν πραγματοποιούνται, είτε ματαιώνονται» σημειώνει επίσης.

«Δυστυχώς, οι επιχειρήσεις έχουν να αναφέρουν πλείστα όσα παραδείγματα σε αυτό το πεδίο. Η άμεση συνέπεια είναι να εμποδίζεται η ανάπτυξη, η ανεργία να παραμένει υψηλή και το κράτος δικαίου να δοκιμάζεται» υπογραμμίζει η έκθεση του ΣΕΒ, τονίζοντας πως απαιτείται μεγάλη και συνεχής προσπάθεια προκειμένου να επέλθουν ουσιαστικά και ορατά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το ΣΕΒ «βασικοί άξονες αυτής είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών αξιοποίησης των λύσεων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη δικαιοσύνη και η στρατηγική ένταξή τους στις προσπάθειες οργανωτικής αναβάθμισης των δικαστηρίων, η περαιτέρω αποσυμφόρηση του συστήματος μέσω πρόκρισης των εξωδικαστικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών, η συνεχής εκπαίδευση του δικαστικού προσωπικού, η βελτίωση της ποιότητας της νομοθεσίας και ο περιορισμός της κατάχρησης ένδικων μέσων από το ίδιο το κράτος. Επιπλέον, απαιτείται μια οργανωμένη προσπάθεια διαχείρισης του μεγάλου όγκου των εκκρεμών υποθέσεων».

Μάλιστα η έκθεση εκτιμά πως «από την υλοποίηση των παρεμβάσεων αυτών μπορεί να προκύψει σημαντικό χρονικό και οικονομικό όφελος. Συγκεκριμένα, μπορούν να εξοικονομηθούν έως και 800.000 ανθρωποημέρες. 235 εκατ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο, αύξηση του ρυθμού επίλυσης των υποθέσεων που έως 100% και δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας για στελέχη με δεξιότητες στις ΤΠΕ και για εξειδικευμένους επιστήμονες».

Ακολουθεί το κείμενο της ανάλυσης