Οικονομία

Eurogroup: Μηνύματα στήριξης στην Ελλάδα λίγο πριν την έναρξη

  • Μάριος Ροζάκος


Σεντένο, Ντομπρόβσκις και Λεμέρ με τις δηλώσεις τους διαμορφώνουν ευνοϊκό κλίμα για τη χώρα μας, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup

Με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup για καλούς λόγους αυτή τη φορά» ο Μάριο Σεντένο απέδωσε το θετικό κλίμα που επικρατεί για τη χώρα μας στις Βρυξέλλες, όπου ξεκινά σε λίγα λεπτά η τελευταία σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τη φετινή χρονιά.

«Η έκθεση της Κομισιόν είναι αρκετά θετική, βλέπουμε καλά σημάδια» ανέφερε για την Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Ο κ. Σεντένο σημείωσε ότι το σημερινό Eurogroup θα ασχοληθεί με πολλά θέματα, όπως τα προσχέδια προϋπολογισμών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, τα οποία, βάσει της αποτίμησης της Κομισιόν, δεν εμφανίζουν καμία σημαντική παρέκκλιση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Αυτά είναι καλά νέα για τη δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη συνολικά, παρά την επιβράδυνση που βλέπουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα πετυχαίνει και ξεπερνά τους στόχους 

Για θετικές εξελίξεις ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έκανε λόγο ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Η Ελλάδα επιτυγχάνει, ακόμα και ξεπερνά, τους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η μεταρρυθμιστική ορμή», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του που συνεχίζεται να εργάζεται για τις νομισματικές υποθέσεις και στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τη διαβεβαίωση ότι θα στηρίξει την Ελλάδα στη σημερινή συζήτηση στο Eurogroup για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) έδωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο κ. Λεμέρ τόνισε: «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για να βγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Η Γαλλία πάντα τη στήριζε στην προσπάθεια να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να πραγματοποιήσει ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα θα έχει και σήμερα τη στήριξη της Γαλλίας».

Σε διευρυμένη σύνθεση το Eurogroup θα εξετάσει επίσης τα θέματα της τραπεζικής ένωσης και της αλλαγής της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με τις σχετικές διαβουλεύσεις να συνεχίζονται όμως και μετά τη σημερινή συνεδρίαση. Μάλιστα, ο κ. Σεντένο τόνισε ότι οι αλλαγές ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος του ESM δεν θα απασχολήσουν το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της προσεχούς εβδομάδας. «Θα δούμε την τεχνική δουλειά που έχει γίνει, με την προσδοκία να υπογράψουμε τις αλλαγές στη Συνθήκη στις αρχές του νέου έτους, όχι στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου», είπε.