Την έγκριση της δόσης των 6,7 δισ. για την Ελλάδα και την εκταμίευση των 5,7 δισ. εξ αυτών, εξετάζει σήμερα 27 Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM.

Από τα 6,7 δισ., τα 3,3 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, το 1,5 δισ. για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και το 1,9 δισ. για «μαξιλάρι» ρευστότητας. Η πρώτη υποδόση ύψους 5,7 δισ. θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία πριν από τις 15 Απριλίου. Το υπόλοιπο 1 δισ. της τέταρτης δόσης θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα και μπορεί να εκταμιευθεί, σε μία ή περισσότερες περαιτέρω εκταμιεύσεις, από την 1η Μαΐου 2018 και μετά.

Όπως σημειώνεται, ειδικά οι εκταμιεύσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξαρτώνται από την «ικανοποιητική απόδοση» της Ελλάδας στη μείωση του αποθέματος ληξιπρόθεσμων οφειλών με τα κεφάλαια που έχουν ήδη εκταμιευθεί.

Στο μεταξύ, η ελληνική πλευρά προετοιμάζει το μεσοπρόθεσμο «ολιστικό πλάνο ανάπτυξης» της οικονομίας, το οποίο συνδέεται με την τέταρτη αξιολόγηση και αναμένεται να συζητηθεί στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας, στις 27 Απριλίου. Μια πρώτη εικόνα του μεσοπρόθεσμου θα πάρει το Εuroworking Group στην αντίστοιχη συνεδρίασή του στις 11 Απριλίου.

Παράλληλα, εντός του Απριλίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο πρώτος κύκλος τεχνικής συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία και θα κρίνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ μιλώντας χθες από το Βερολίνο, συνέδεσε ξανά το παρελθόν με το παρόν, απολογούμενη αυτή τη φορά για το γεγονός ότι το Ταμείο μετείχε στο ελληνικό πρόγραμμα το 2010 χωρίς πρώτα να έχει επιβάλει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους όπως επέβαλαν οι κανονισμοί του.

Στο σημείο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που συντάσσει το ΔΝΤ είναι βάσει της δικής του τεχνογνωσίας και βάσει των δικών του παραδοχών. «Είμαστε από τους λίγους ειδικούς στην παροχή ανεξάρτητων αναλύσεων βιωσιμότητας του χρέους (…) Θα πω ότι εάν πάτε πίσω και κοιτάξετε τι προβλέψεις που έχουμε κάνει σε γενικές γραμμές έχουμε πέσει μέσα στις υποθέσεις μας και αυτές επιβεβαιώθηκαν», ανέφερε, απαντώντας εμμέσως έτσι σε όσους επικρίνουν το ΔΝΤ για την υιοθέτηση αυστηρών παραδοχών στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στη βάση αυτή είπε πως το ΔΝΤ προφυλάσσει πλέον την ανεξαρτησία του και δεν δέχεται πολιτικές παρεμβάσεις. «Είμαστε ο αγγελιοφόρος της άβολης αλήθειας», είπε σχετικά.