Κατά 3 δισ. ευρώ αυξάνεται ο «λογαριασμός» των μέτρων στήριξης το 2021. Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο  «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμισης» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Έτσι το κόστος του κρατικού προϋπολογισμού για μέτρα στήριξης συνολικά ανεβαίνει για εφέτος, από 7,5 δισ. αρχικά σε σχεδόν 16 δισ. ευρώ. Και μαζί με τα περίπου 24 δισ. που διατέθηκαν το 2020, το κόστος της Πανδημίας για μέτρα στήριξης αγγίζει πλέον τα 40 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η αύξηση κατά 3 δισ. ευρώ προωθείται στο πλαίσιο των μέτρων, τα οποία ήδη εφαρμόζει ή θεσπίζει για πρώτη φορά η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες που προκαλούνται λόγω της πανδημίας.

Βασικός στόχος είναι να καταστεί εφικτή και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική υλοποίηση του συνόλου των κυβερνητικών μέτρων που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κατ΄ επέκταση στην ελληνική οικονομία.

Τι θα ισχύσει για την «αυξημένη» αποζημίωση ειδικού σκοπού –  Και το 2020 χωρίς Τέλος Επιτηδεύματος οι νέοι Αγρότες

Την  θέσπιση «αυξημένης» αποζημίωσης ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις, αλλά και την απαλλαγή από Τέλος Επιτηδεύματος για αγρότες, προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, με τίτλο  «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμισης» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και μέτρα όπως :

Η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2020 (ίσχυε για το φορολογικό έτος 2019), των αγροτών κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων.
Η θέσπιση της δυνατότητας χορήγησης ενίσχυσης, ως μέτρου στήριξης με τη μορφή «αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού», σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού. Πρόκειται ουσιαστικά για τα επιπλέον 500-4.000 ευρώ που θα δοθούν για επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές και τον Απρίλιο.
Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

Παρατείνεται ο χρόνος αναστολής έως και τις 31-12-2021 (λήγει στις 30-6-2021), της υποχρέωσης καταβολής στο ελληνικό Δημόσιο ποσοστού 5% των νοσηλίων που εισπράττουν όλες οι ιδιωτικές Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και ορίζεται, έως και τις 31-12-2021, ο συντελεστής ΦΠΑ σε ποσοστό 6%, για τα αναγκαία είδη (π.χ. φίλτρα αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθισης, αιμοδιαδίθησης).

Διαβάστε ακόμα

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τι σηματοδοτεί η είσοδος του Βαγγέλη Μαρινάκη – Κλειδώνουν οι εξελίξεις στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Οι μνηστήρες του ΤΧΣ, ο συλλέκτης των «χρυσών ακινήτων» και ο μάνατζερ Θανάσης των 2 εκατομμυρίων 

Έρχεται νέο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» με άλυτο το πρόβλημα του ΑΦΜ των διαχειριστών