ανταγωνιστικές τιμές (66,6%), η ποικιλία προϊόντων (57,2%) και οι ελκυστικές προσφορές (54,6%) είναι τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που επηρεάζουν τον καταναλωτή για να τον κερδίσει ένα φυσικό κατάστημα, ανέφερε μεταξύ άλλων στο 15ο συνέδριο της ECR Hellas ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαλτάς στο πλαίσιο της παρουσίασης της έρευνας «Τι θέλουν και τι κάνουν οι καταναλωτές σήμερα».

Υπάρχει σαφής προτίμηση στο φυσικό κατάστημα και διαφέρουν οι ψηφιακοί καταναλωτές με τους υπόλοιπους. Το 69,3% των ερωτηθέντων προτιμά τα φυσικά καταστήματα, το 26,1% συνδυάζει φυσικό και ψηφιακό κατάστημα και ένα 4,5% προτιμά μόνο τα ψηφιακά καταστήματα. Ενδιαφέρον υπάρχει ότι όσοι ψωνίζουν ψηφιακά θέλουν ευκολία αγορών, παράδοσης και εξοικονόμηση χρόνου.

Οι καταναλωτές που στρέφονται σε ψηφιακές αγορές πάνε επειδή αυτός ο τρόπος είναι άνετος και εύκολος και γλιτώνουν χρόνο. Στο φυσικό κατάστημα οι καταναλωτές κοιτάζουν τιμές και προσφορές, ενώ σε κλίμακα 5 βαθμών και οι δύο παράγοντες είναι στο 4,5.

Χωρίς να αλλάζει πολύ η εικόνα τα κριτήρια στα FMCG η τιμή, οι προσφορές και η ποιότητα είναι τα κριτήρια που χρησιμοποιεί για να ψωνίσει προϊόντα και να επιλέξει φυσικό κατάστημα. «Οι αποφάσεις των καταναλωτών είναι πολυπαραγοντικές», τόνισε ο κ. Μπαλτάς.

Tι «κόβουν» οι καταναλωτές

Σύμφωνα την έρευνα, ένας στους δύο καταναλωτές (ποσοστό 48,3%) δηλώνει ότι έχει περιορίσει έντονα την αγορά έτοιμων γευμάτων, το 41,1% τα κρασιά, τις μπύρες και τα οινοπνευματώδη, το 36% τα φυτικά τρόφιμα, το 34,1% τα γλυκά και αλμυρά σνακ και το 33,5% τα βιολογικά προϊόντα.

Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές στρέφονται έντονα σε φθηνότερες επιλογές στις εξής κατηγορίες: χαρτικά 29,6%, είδη νοικοκυριού 24,5%, συσκευασμένα τρόφιμα 24,1%, γαλακτοκομικά 23,9%, κατεψυγμένα λαχανικά και τρόφιμα 23,7%, απορρυπαντικά και καθαριστικά 23%.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός 6 στους 10 καταναλωτές (ποσοστό 58,3%) αγοράζουν απορρυπαντικά μόνο όταν είναι σε έκπτωση και προσφορά.

Οι κατηγορίες στις οποίες στρέφονται έντονα σε φθηνότερες επιλογές σε:

  • Χαρτικά: 29,5%
  • Είδη νοικοκυριού: 24,5%
  • Συσκευασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα: 24,1%
  • Γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτια, τυριά): 23,9%
  • Κατεψυγμένα λαχανικά και τρόφιμα: 23,7%
  • Απορρυπαντικά & καθαριστικά: 23%

Καμία αλλαγή στην κατανάλωση σημειώθηκε σε:

  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: 52%
  • Προϊόντα ειδικής διατροφής: 37,4%
  • Ψωμιά και αρτοσκευάσματα: 37,3%
  • Κρέατα και προϊόντα κρέατος: 35,5%
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: 33,9%
  • Πάντως στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, στα είδη ειδικής διατροφής, στο ψωμί και στα κρέατα οι καταναλωτές διατηρούν τις συνήθειες που είχαν στο παρελθόν.

Ακόμη, οι καταναλωτές εμφανίζονται απρόθυμοι να αγοράζουν μικρότερες συσκευασίες λόγω χαμηλότερης απόλυτης τιμής, δεν ψωνίζουν περισσότερο μέσω διαδικτύου και λιγότερο μέσω φυσικών καταστημάτων και δεν επηρεάζονται περισσότερο από τα social media.

Ως προς τα κριτήρια αγοράς προϊόντων οι καταναλωτές επιλέγουν κατά σειρά με βάση την τιμή, εκείνα που βρίσκονται σε προσφορά, με βάση την ποιότητα, την διαθεσιμότητα ενός προϊόντος, τα συστατικά και τη σύνθεση ενός προϊόντος, το μέγεθος της συσκευασίας, την προέλευση, το είδος συσκευασίας, τη μάρκα, την εταιρεία και την καινοτομία.

Ποιοι προτιμούν το καλάθι του νοικοκυριού

Το «καλάθι του νοικοκυριού» φαίνεται να ελκύει μόνο τους μεσήλικες (ηλικίες 50+ ετών), με τους νεότερους (ηλικίες 18 – 50 ετών) να μην το προτιμούν.

Ειδικότερα από τις δέκα κατηγορίες καταναλωτών που εξετάστηκαν στην έρευνα του ΟΠΑ, οι άνδρες και οι γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών χρησιμοποιούν περισσότερο το «καλάθι του νοικοκυριού». Μάλιστα οι άνδρες αυτής της κατηγορίας επιλέγουν περισσότερο τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια.

Δεν προβλέπεται σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών στο ράφι, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών και υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κος Θεόδωρος Πελαγίδης ανέφερε ότι δεν αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές των τροφίμων. Κι αυτό γιατί οι τιμές βασικών πρώτων υλών που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές των τροφίμων παρουσιάζουν πολύ μικρή υποχώρηση.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα αύξηση από την ΕΚΤ – Στο 4% το βασικό επιτόκιο

Σιάμισιης: Η κερδοφορία ρεκόρ του 2022 δεν θα επιστρέψει – Από την επόμενη εβδομάδα η καταβολή των υπερκερδών

«Λουκέτο» στο μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ