Οικονομία

Εurogroup: «Μέτρα στήριξης μέχρι να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες»

  • Στέλιος Κράλογλου


Χρ. Σταϊκούρας: «Συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ωσότου ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση» - Οι τρεις βασικές προτεραιότητες - Τι είπε ο πρόεδρος του Eurogroup για τη ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας

Δυο σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup: Πρώτον, «επισφραγίστηκε η επιτυχής ολοκλήρωση της 9ης αξιολόγησης της Ελλάδας και δεύτερον, επαναβεβαιώθηκε η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ωσότου ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και διασφαλιστεί η επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρωζώνης – θέση που έχει, εξαρχής, στηρίξει σθεναρά η χώρα μας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: «αναφορικά με την 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, επικροτήθηκε, για ακόμα μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της. Αποτελεσματικότητα η οποία αντικατοπτρίζεται στα πρόσφατα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς, η ελληνική οικονομία άντεξε το 2020 και οι θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων προστατεύθηκαν, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Επιπλέον, επαινέθηκε η πρόοδος – παρά τις αντίξοες συνθήκες – σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, και επισημάνθηκαν οι προοπτικές σημαντικής ανάκαμψης, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Παράλληλα, το Eurogroup έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις που έχει εκφράσει η Ελληνική Κυβέρνηση:

  • Τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους.
  • Τη διατήρηση των μέτρων στήριξης μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επιστρέψει μέσω της ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας.
  • Την ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε ακόμα

Επίδομα παιδιού: Καταβάλλεται και για ηλικίες άνω των 18 – Οι προϋποθέσεις

Στο σταυροδρόμι μεταξύ πανδημίας και ανάπτυξης η οικονομία

AstraZeneca: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα – Παγώνουν σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία