Οικονομία

Σταϊκούρας: Eξετάζεται νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% (vid)

  • newsroom


Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις φόρων και εισφορών - Δεν θα δοθεί νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις 

«Η κυβέρνηση τήρησε ό,τι υποσχέθηκε προεκλογικά. Σε δύο χρόνια προχώρησε σε σημαντικές φορροελαφρύνσεις» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ΟPEN.

Ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, ενώ δεσμεύθηκε για περαιτέρω ελαφρύνσεις φόρων και εισφορών από το 2022, αν το επιτρέψουν τα έσοδα. «Αυτή είναι η προτεραιοποίησή μας για την επόμενη διετία» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Πώς θα διαμορφωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως θα διαμορφωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ. «Ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας θα διαμορφωθεί το Νοέμβριο. Τότε θα έχουμε μια εικόνα της άσκησης που τρέχει τώρα και ενσωματώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες» σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε πως: «Έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει συνολικά επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ, δεν θέλει η Πολιτεία, ούτε κανένας το έχει ζητήσει να βγάλει ούτε ένα ευρώ παραπάνω συνολικά από τον ΕΝΦΙΑ».

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αδικίες τα προηγούμενα χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Έχουν υπάρξει στρεβλώσεις τα προηγούμενα έτη, μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών. Αυτές πρέπει να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν, γιατί κάποιες φορές λειτουργούν εις βάρος των πιο ευάλωτων νοικοκυριών».

Ο κ.Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωση του φόρου. «Έχουμε εκκρεμότητα για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Είναι στα πλάνα μας, θα προσπαθήσουμε να την υλοποιήσουμε. Είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζουμε για το 2022».

Υπενθύμισε δε, «όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, η πρώτη μας ενέργεια τον Ιούλιο  2019 ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%, ιδιαίτερα για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα κατά 50%.

Επίσης σημείωσε ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις (λήγει 10 Σεπτεμβρίου), διότι πρέπει κλείσει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να ενσωματωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ. «Δεν θέλουμε οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ μαζί».

Ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε επίσης ότι η στήριξη στον κλάδο της εστίασης συνεχίζεται, ενώ ανέφερε ότι ήδη ξετυλίγονται τα μέτρα για τους πυρόπληκτους.

«Υπάρχει ενδεχόμενο νέων μειώσεων φόρων και εισφορών από το 2022»

Ο κ. Σταϊκούρας, επανέλαβε πως υπάρχει ενδεχόμενο νέων μειώσεων φόρων και εισφορών από το 2022, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, είπε πως ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει τον Οκτώβριο, όταν και θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Έχουμε καλή εικόνα στα έσοδα, συν 2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Είναι καλή η πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και του τουρισμού. (..) Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία και το διάστημα, λόγω και των αναταράξεων στο υγειονομικό πεδίο παγκοσμίως, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την ανάπτυξη της χώρας το 2021. Όταν θα έχουμε όλα αυτά τα δεδομένα, θα τα σταθμίσουμε και θα καταθέσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, στις αρχές Οκτωβρίου. Τότε θα έχουμε εικόνα για το δημοσιονομικό χώρο του 2022, άρα θα έχουμε και μια εικόνα – που προφανώς θα προϊδεάσουμε και στη ΔΕΘ για το τί δυνατότητες θα έχουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών».

Σημείωσε δε πως υπάρχουν οι πόροι για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε περίπτωση νέου πανδημικού κύματος. «Έχουμε δημοσιονομική χαλαρότητα, θα έχουμε και το 2022, αλλά οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι λελογισμένες για να έχουμε δημοσιονομική ισορροπία», είπε.

Διαβάστε ακόμη:

Ρύθμιση οφειλών – 2η ευκαιρία – Πτωχευτικός: Τα 15 βήματα για να λάβετε βεβαίωση ευάλωτου δανειολήπτη

MAVA – Renault: Το μεγάλο ξεπούλημα και ο «Γολγοθάς» των εργαζομένων

Attica Bank: «Τρέχουν» οι εξελίξεις – Σήμερα τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου