«Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα και φέτος, δηλαδή οι δαπάνες θα είναι περισσότερες από τα έσοδα. Όσοι λοιπόν με ευκολία ζητούν πρόσθετα μέτρα στήριξης, όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, σημαίνει ότι υποστηρίζουν την αύξηση του ελλείμματος της χώρας, αυξανόμενους τόκους και τριπλάσιο κόστος, μέτρα που οδηγούν στην επιβάρυνση, μεσοπρόθεσμα, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Δηλαδή στο να κυλήσουμε σε καταστάσεις που πρόσφατα βιώσαμε».

Αυτό τόνισε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, «για μη επαρκή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δοκιμάζονται σκληρά από την ενεργειακή κρίση», ενώ απέρριψε ως μη αποτελεσματικό το μέτρο για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που πρότειναν.

Αφορμή ήταν η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής, τα μέλη των οποίων ενημέρωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, επί της έκθεσης απολογισμού της Αρχής για το 2021 και τον προγραμματισμό της για τα επόμενα έτη.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι και έγκαιρα και γενναία παρεμβαίνει για να στηρίξει οικονομικά, κυρίως τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το αποδείξαμε και στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση. Όποτε υπάρχει δημοσιονομικός χώρος η Πολιτεία τον επιστρέφει στο σύνολο της στη κοινωνία και κυρίως στα μεσαία και στα χαμηλά εισοδήματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας και επισήμανε: «Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση η Ελλάδα έδωσε διπλάσια χρήματα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Σχολιάζοντας την πρόταση για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι πρέπει ως αντιστάθμισμα να βρεθεί άλλο μέτρο, καλώντας όσους την υποστηρίζουν να ξεκαθαρίσουν αν ταυτόχρονα ζητούν και αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

«Ακούω με ευκολία να λέγεται «μειώστε οριζόντια τους φόρους στα καύσιμα», όταν έρχεται το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και λέει είναι λάθος να μειώνουμε οριζόντια τους έμμεσους φόρους. Όταν με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, αναφερόμενος στα καύσιμα, λέει προς όλους ότι η μείωση των έμμεσων φόρων στην ενέργεια δεν είναι η πιο αποτελεσματική λύση για κοινωνική δικαιοσύνη, ιδιαίτερα αν οι τιμές παραμένουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αντίθετα, όπως λέει, αν φορολογούνται τα υψηλά και τα υπερβάλλοντα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, μπορεί να βοηθήσει να χρηματοδοτηθούν και να στηριχθούν στοχευμένα τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Ό,τι ακριβώς ακολουθεί η Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε:

«Όταν λοιπόν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος από την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού τον επιστρέφουμε στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Στο σημείο αυτό ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «με ευκολία προσπερνάει τα 371 εκατ. ευρώ από τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ», σημειώνοντας ότι «είναι ένα μόνιμο μέτρο υπέρ των πολιτών».

«Θα μπορούσαμε να τον αυξήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Θέλει η αντιπολίτευση αυτό; Να το ακούσω. Θα μπορούσαμε συνεπώς να αυξήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και να επιστρέψουμε με άλλη πολιτική, για να δώσουμε βοήθεια στους πολίτες, με τη μείωση του φόρου στα καύσιμα για δυο μήνες. Εμείς επιλέξαμε ένα μόνιμο μέτρο επωφελεία της μεσαίας τάξης», τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία των δανειστών, τονίζοντας ότι θα επανέλθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι θα είναι και εκτός ευρωπαϊκών κανόνων.

«Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία πράγματι φαίνεται να δρομολογείται το επόμενο διάστημα. Σε δύο εβδομάδες στο Eurogroup, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αποφασιστεί η εξαίρεση από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδος. Δηλαδή να μην είναι σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται από το 2010.

Αυτό σημαίνει ότι μετά την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και τώρα την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, δηλαδή μετά από τις τρεις παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, η χώρα μας επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Ταυτόχρονα όμως, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και κανόνων. Βεβαίως θα έχουμε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης μεγαλύτερη ευελιξία αλλά θα λειτουργούμε και με τους ευρωπαϊκούς κανόνες», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας και κατέληξε:

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ουδέποτε θριαμβολόγησε. Βάσει των οικονομικών δεικτών, τα στοιχεία δείχνουν ότι πάμε καλά. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε αλλά το επιδιώκουμε. Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε έμφαση στα στοιχεία των δράσεων της Αρχής, κάνοντας λόγο για σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Όπως υποστήριξε, βελτιώθηκε αποτελεσματικά η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι εισπράξεις του κράτους και η στήριξη της οικονομίας.

«Για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου το 2021 έγιναν 170.000 έλεγχοι. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας και ίσως και της Ευρώπης, έγινε κατάσχεση 350 εκατ. λαθραίων τσιγάρων, με το ύψος των διαφυγόντων φόρων να ξεπερνούν τα 72 εκατ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Πιτσιλής και προσέθεσε: «Σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον δώσαμε 9 δισ. ευρώ στηρίζοντας 750.000 επιχειρήσεις».

Τέλος, έδωσε έμφαση στην αύξηση των ψηφιακών τελωνειακών κέντρων, τονίζοντας την ανάγκη πρόσληψης 800 στελεχών για την ενίσχυση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας της ΑΑΔΕ.

Διαβάστε ακόμη:

Mytilineos: Αιχμές για τα «υπερκέρδη» – Υπερδιπλάσια κέρδη το 2022 και πάνω από 600 εκατ. επενδύσεις 

Χρηματιστήριο: «Φρένο» στο rebound και ευκαιρία για πωλήσεις – Ποιες μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο

Κολάνοβιτς (JP Morgan): Πολύ πιθανόν η Wall Street να καταγράψει ισχυρό ριμπάουντ το β’ εξάμηνο του 2022