Οικονομία

Στη Βουλή προς ψήφιση η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού

  • newsroom


Στη Βουλή προς ψήφιση βρίσκεται η Σύμβαση αξιοποίησης του Ελληνικου έχοντας ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Στη Βουλή προς ψήφιση βρίσκεται η Σύμβαση αξιοποίησης του Ελληνικου έχοντας ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Προχωράμε σήμερα στην κύρωση μιας μεγάλης επένδυσης για τη χώρα που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης. Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το αν θα μπορέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη, όπως τη χαρακτηρίζει, πρόκληση.

«Ο λαϊκισμός νικήθηκε» αναφέρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτοκριτική για τα πολιτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που έβαζε τόσα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το ΠΟΤΑΜΙ, Γιώργος Αμυράς, τονίζει στο Πρακτορείο: «Το Ελληνικό είναι ο καθρέφτης της διαχρονικής ανικανότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας». Υπογραμμίζει ότι το ΠΟΤΑΜΙ θα παρακολουθεί την επένδυση ώστε να μην αφεθεί ανεξέλεγκτος ο επιχειρηματίας αλλά και να μην προκληθούν καθυστερήσεις στο έργο.

Να προσχωρήσει στη «γραμμή» της δίκαιης ανάπτυξης, κάλεσε την αντιπολίτευση ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης. «Η δίκαιη ανάπτυξη σχετίζεται με τις συνθήκες στις οποίες ζούμε. Και ζούμε σε μία περίοδο με ενάμισι εκατομμύριο άνεργους, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και τη λιτότητα να επικρέμαται στα κεφάλια όλων μας. Εμείς επιλέξαμε να συμβάλουμε στη δίκαιη ανάπτυξη. Σ’ αυτήν τη γραμμή, σας καλούμε να μπείτε και να διεκδικήσουμε μαζί μία δίκαιη ανάπτυξη» είπε ο κ. Φλαμπουράρης, απευθυνόμενος κυρίως στην πτέρυγα της ΝΔ αλλά και του ΚΚΕ.

Απαντώντας στη σφοδρή κριτική για “καθυστερήσεις στην έναρξη του μεγάλου έργου με αμελητέα αποτελέσματα”, καταλόγισε στους επικριτές των χειρισμών της κυβέρνησης «έλλειψη επιχειρημάτων» και αξιοποίηση «γλωσσικών επιχειρημάτων», με στόχο να αιτιολογήσουν την επιλογή τους να ψηφίσουν την επένδυση. Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ το έργο ξεκίνησε πριν 13 χρόνια, «κατά τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρναγε ούτε έξω από την κυβέρνηση», κατηγορείται σήμερα για δύο ετών καθυστέρηση. Αιτιολόγησε πάντως, ότι το «μάστερ πλαν» που είχε κατατεθεί δεν είχε καν τοπογραφικό, με αποτέλεσμα να σπαταληθεί πολύς χρόνος ενώ επισήμανε, ότι το διάστημα αυτό αξιοποιήθηκε στην προσπάθεια βελτίωσης της σύμβασης, η οποία σε μεγάλο βαθμό πέτυχε και είχε θετικά αποτελέσματα.

«Χρόνια λέμε ότι είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και ότι είμαστε εναντίον αυτών των ιδιωτικοποιήσεων που εσείς και οι συνεταίροι σας στο ΠΑΣΟΚ είχατε επιβάλλει στην κοινωνία, δηλαδή το ξεπούλημα» σημείωσε, προσθέτοντας, πως «Εμείς πήραμε τις συμβάσεις που εσείς είχατε κάνει, δώσαμε μεγάλη μάχη και σε συνεργασία με τους επενδυτές πολλές φορές κερδίσαμε».

Aδωνις: Εξευτελίζετε την Αριστερά, είστε για τρολάρισμα

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της αντιπολίτευσης για το Ελληνικό, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: Είστε ό,τι πρέπει για τρολάρισμα. Σήμερα εξευτελιζόμενοι στέλνετε την Αριστερά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η ανοησία της αριστερής ιδεοληψίας κράτησε την Ελλάδα χρόνια πίσω.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας εξευτελίζει την Αριστερά αλλά αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο για τη χώρα επαναλαμβάνοντας ότι σήμερα τελειώνει η Αριστερά. «Έρχεται η πρώτη φορά Αριστερά και δίνει τα αεροδρόμια. Όταν τα έδινε ο Σαμαράς ήταν προδότης. Τώρα είναι αναπτυξιακό έργο. Όταν έδωσε ο Καραμανλής την COSCO, κλείνατε τους δρόμους. Όταν ο Σουφλιάς επί Καραμανλή μίλησε για αξιοποίηση του Ελληνικού ανεβαίνατε στα έδρανα. Καλώ όποιον ενδιαφερόμενο να πάρει τα πρακτικά της Βουλής και να πάει να τα δείξει στους μαλλιάδες στα Πανεπιστήμια να τους δείξει τι κάνει η πρώτη φορά Αριστερά. Τα Πανεπιστήμια είναι γεμάτα Μπαλτάδες. Θα πάρω τα πρακτικά και θα τα δείξω στους φοιτητές να δουν ότι άλλα λέει ο Μπαλτάς ως καθηγητής και άλλα κάνει ως Υπουργός. Για τα επόμενα πενήντα χρόνια θα ντρέπεται φοιτητής να δηλώσει αριστερός».

Νότης Μηταράκης-βουλευτής ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση

«Προχωράμε σήμερα στην κύρωση μιας μεγάλης επένδυσης για την χώρα. Μιας επένδυσης που υπέγραψε η Κυβέρνηση Σαμαρά το 2014.

Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ τότε δήλωνε αντίθετος με την προσπάθεια αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου. Και με κάθε ευκαιρία διαβεβαίωνε ότι θα ακυρώσει τις σχετικές διαδικασίες. Οι δεσμεύσεις αυτές φυσικά ξεχάστηκαν. Αυτό είναι θετικό για τη χώρα.

Όμως το κόστος στην πραγματική οικονομία από την πολιτική και τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ όλοι το γνωρίζουμε και το βιώνουμε. Το ΙΟΒΕ εκτίμησε ότι από την διετή καθυστέρηση στο έργο, το ελληνικό δημόσιο χάνει περίπου € 1 δισ. Και φυσικά η σύμβαση δεν βελτιώθηκε όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τώρα, αν η κυβέρνηση θα βρει το πολιτικό σθένος για να υλοποιήσει την επένδυση. Εάν θα μπορέσει να σηκώσει αυτό το μεγάλο διοικητικό βάρος και να προωθήσει όλες τις απαιτούμενες διοικητικές πράξεις. Την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων, την έκδοση των αδειών, τη σύσταση του Γραφείου ελληνικού, την παράδοση του χώρου κ.ο.κ.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Πιστεύω ότι η υλοποίηση αυτής της μεγάλης επένδυσης που θα αλλάξει όχι μόνο την Αττική αλλά και την εικόνα ολόκληρης της Ελλάδας θα πέσει ξανά στις πλάτες της Νέας Δημοκρατίας».

Ανδρέας Λοβέρδος Ανδρέας-βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης: Τελικά, ο λαϊκισμός νικήθηκε

«Επιτέλους ήλθε στη Βουλή για κύρωση η σύμβαση για το Ελληνικό. Έργο ζωής και μακράς πνοής. Λίγη αυτοκριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τα εμπόδια που έβαζε τόσα χρόνια και για τις καθυστερήσεις που δημιουργούσε, δεν θα έβλαπτε. Τα παλαίψαμε εδώ και χρόνια, υπερπηδήσαμε γραφειοκρατικά και πολιτικά εμπόδια και τελικά ο λαϊκισμός νικήθηκε. Θα γίνει το μεγαλύτερη επενδυτικό πρόγραμμα όλης της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια στο Ελληνικό».

Γιώργος Αμυράς-ΠΟΤΑΜΙ-Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος: Το ακριβότερο οικόπεδο της Ευρώπης έχει καταντήσει «χωματερή»

«Το Ελληνικό είναι ο καθρέφτης της διαχρονικής ανικανότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Επί 15 χρόνια κάθε κυβέρνηση και υπουργός είχε και από ένα άλλο πλάνο με αποτέλεσμα το ακριβότερο οικόπεδο της Ευρώπης, έκτασης 6 χιλιάδων στρεμμάτων, να έχει καταντήσει μία παραδοσιακή ελληνική «χωματερή». Τώρα είναι η ευκαιρία για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ενηλικιωθεί πολιτικά, να καταπιεί τις δακρύβρεχτες δηλώσεις «το Ελληνικό δεν πωλείται» και με την βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων να δώσει σήμα στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλική για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις. Το ΠΟΤΑΜΙ θα παρακολουθεί την πορεία της επένδυσης ώστε ούτε να αφεθεί ανεξέλεγκτος ο επενδυτής, ούτε, όμως, και να προκληθούν καθυστερήσεις και ζημιές για την εθνική οικονομία από τα πισωγυρίσματα και τα ζιζάνια της πολιτικής ανωριμότητας και διγλωσσίας της κυβέρνησης».