Ο «χρυσός κανόνας» ότι οι πιο σκληροί από τους ξένους τεχνοκράτες ενεπλάκησαν με το ελληνικό Μνημόνιο, έκτισαν καριέρα στους διεθνείς οργανισμούς όπου εργάζονται, επιβεβαιώνεται και πάλι.

Το ΔΝΤ ανοίγει μόνιμο γραφείο για τα Δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή για χώρες όπως η Αλβανία, τα Σκόπια, τα Κόσοβο κλπ. Και ποιον βάζουν επικεφαλής; Την Καναδή συνεργάτη του Τόμσεν και της Βελκουλέσκου στην Αθήνα, Στέφανι Έμπλ, την οποία την μάθαμε στην Ελλάδα επί Μνημονίων ως «σφαγέα των συντάξεων».

Το νέο γραφείο του ΔΝΤ θα λειτουργεί στη Βιέννη. Από την αυστριακή πρωτεύουσα η Στέφανι Εμπλ θα συντονίζει τα κλιμάκια των ελεγκτών του ΔΝΤ, όπως ο προϊστάμενός της Πόουλ Τόμσεν διευθύνει τα πάντα από το γραφείο του στο Παρίσι, αφότου εγκατέλειψε τη χώρα μας και προήχθη σε επικεφαλής του ΔΝΤ για ολόκληρη την Ευρώπη.

Τον… τίτλο του «σφαγέα των συντάξεων» στη χώρα μας πάντως, η Στέφανι Ελμπ τον κέρδισε από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν στις διαπραγματεύσεις με τον Γκίκα Χαρδούβελη στη «Villa Said» στο Παρίσι ζήτησε από τότε κυβέρνηση τη μείωση της κατώτατης σύνταξης –προκαλώντας όμως την οργισμένη αντίδραση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας!

Τον κατοχύρωσε όμως επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν επέστρεψε το 2015 για να ολοκληρώσει το έργο της με τις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον και το 3ο Μνημόνιο.

Παρότι δεν μπόρεσε να επιβάλει την κατάργηση της κατώτατης σύνταξης επί Νέας Δημοκρατίας, το κατάφερε τον Ιούλιο του 2015. Κύριες συντάξεις των 100 ή 200 ευρώ «έγιναν πράξη» με την υπογραφή του τότε υπουργού Εργασίας Πέτρου Χαϊκάλη, καθώς όσοι βγηκαν σε σύνταξητο 2015 έλαβαν δια νόμου μόνον την «οργανική» σύνταξη με βάση τις εισφορές τους, αντί τα τουλάχιστον 487 ευρώ που ίσχυαν ως τότε σαν κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ.

Αλλά και από το 2016 και μετά, που με τον νόμο Κατρούγκαλου καθιερώθηκε η «εθνική σύνταξη», αυτή ορίστηκε στα 360-384 ευρώ. Μαζί με την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή και την αύξηση των εισφορών υπέρ Υγείας, οι κατωτατοσυνταξιούχοι στην Ελλάδα έχασαν από 300 ευρώ τουλάχιστον ο καθένας, δικαιώνοντας την αποστολή της Στέφανι Ελμπ στην Αθήνα για τη συγγραφή του νέου Μνημονίου.

Το γκρουπ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Χίλτον. Η γνωστή και ως «σφαγέας των συντάξεων» Στέφανι Εμπλε, η Κινέζα Χούι Τζιν και ο Αλβάρ Κανγκούρ