Οικονομία

Οι αντικειμενικές αξίες στο παζάρι του Χίλτον

  • Κωστής Πλάντζος


Ξεκίνησαν οι επαφές οικονομικού επιτελείου και θεσμών - Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ιδιωτικοποιήσεις, ΔΕΗ, αλλαγές στο Δημόσιο - Μέχρι 14 Ιουνίου θα πρέπει να γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» για τον νέο ΕΝΦΙΑ - Ευρήματα-σοκ στις εισηγήσεις των ειδικών εκτιμητών για τα ακίνητα

Του Κωστή Πλάντζου

Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα παζάρια με τους δανειστές για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και οι παρεπόμενες ανατροπές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, εφόσον χρειαστούν για να διασφαλιστεί η βεβαίωση φόρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ για 7,4 εκατομμύρια  ιδιοκτήτες ακινήτων.

Από σήμερα όμως στις συσκέψεις στο Χίλτον τίθενται επί τάπητος και οι ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τα ανοικτά Ενεργειακά θέματα και οι αλλαγές που απαιτούνται να γίνουν στην Δημόσια Διοίκηση. Λίγο πριν τις 10.00 το πρωί πέρασαν το κατώφλι του ξενοδοχείου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό τους κ.κ. Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη προκειμένου να ξεκινήσουν οι επαφές με πρώτο «πιάτο» τις ιδιωτικοποιήσεις και αργότερα τα ζητήματα που αφορούν το χώρο της ενέργειας. 

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν πως τα τεχνικά κλιμάκια δείχνουν διάθεση να έχει κλείσει πριν το Eurogroup της 21ης Ιουνίου η τεχνική συμφωνία για τα προαπαιτούμενα –και ειδικά για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.  Στο πλαίσιο αυτό, έως την Πέμπτη 14 Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσει την σχετική απόφαση με την οποία θα οριστούν οι νέες τιμές των ακινήτων σε ολόκληρη την χώρα και, ταυτόχρονα, οι όποιες αλλαγές τυχόν απαιτηθούν στον ΕΝΦΙΑ.

«Ψήνονται» αυξήσεις φόρων

Με τα ως τώρα δεδομένα, δύο στις τρεις  περιοχές της χώρας απειλούνται με αυξήσεις τιμών και φόρων. Μόνον 2.300 το πολύ, από τις συνολικά 10.216 περιοχές της χώρας όπου ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων, μπορεί να δουν τις τιμές της εφορίας να πέφτουν. Αντιθέτως, ενώ εκατομμύρια ιδιοκτήτες πίστευαν ή ήλπιζαν εδώ και 5 χρόνια ότι, λόγω της κατάρρευσης της κτηματαγοράς, θα μειωθούν μοιραία και οι τιμές που η εφορία καθορίζει στα ακίνητα, οι εισηγήσεις των ειδικών εκτιμητών έδειξαν ότι για το 60% (6.060 περιοχές) οι τιμές θα πρέπει κανονικά να αυξηθούν!

Αυτό σημαίνει, εμμέσως, ότι από τις αλλαγές που θα γίνουν, για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ο βασικός φόρος ΕΝΦΙΑ μένει ίδιος ή ενδεχομένως αυξάνεται. Για να αναπληρώσει τις απώλειες εσόδων από τις όποιες μειώσεις προκύψουν, η κυβέρνηση επιδιώκει να ρίξει τα βάρη σε όσους κατέχουν πάνω από ένα ακίνητο. Έτσι πολλοί θα είναι ίσως και εκείνοι που θα αναγκαστούν να πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, για την συνολική αξία των ακινήτων που διαθέτουν.

Μαζί με τον ΕΝΦΙΑ συμπαρασύρονται και δεκάδες άλλες επιβαρύνσεις που επιβάλλονται με βάση τα ακίνητα (από αγοραπωλησίες μέχρι γονικές παροχές και δωρεές) ενώ αντιθέτως άλλοι που κατέχουν ακίνητα σε ακριβά προάστια και πλήρωναν ήδη συμπληρωματικό φόρο, μπορεί να πληρώσουν πλέον λιγότερα σε φόρους, αφού σε τέτοιες περιοχές καταγράφονται και μειώσεις  τιμών.

Προ-συμφωνία σε όλα μέχρι 1η Ιουνίου

Εκτός από τις νέες αντικειμενικές που θα «κλειδώσουν» τις επόμενες μέρες, το πρόγραμμα των συναντήσεων των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των Θεσμών για σήμερα προβλέπει:
 
– Ιδιωτικοποιήσεις: αναμένεται να καθοριστεί το πλάνο ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, αλλά και η τύχη των υπολοίπων τις οποίες «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ.
– Ενέργεια: δύσκολη υπόθεση παραμένει πάντα η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. 
– Δημόσιο: οι θεσμοί πιέζουν να προχωρήσει η τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο, με τους θεσμούς και κυρίως το ΔΝΤ να ανησυχούν για την κομματικοποίηση του Κράτους.

Την τελευταία ώρα, ωστόσο, υπάρχει η πληροφορία για πιθανή αναβολή της προγραμματισμένης για το μεσημέρι συνάντησης των θεσμών με την υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη