«Η ΑΑΔΕ κυνηγάει (και) τους συνταξιούχους» προειδοποιεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και κρούει το κώδωνα του κίνδυνου για να μην χαθεί το δικαίωμα προσφυγής σε περίπτωση λανθασμένου καταλογισμού φόρου.

Σύμφωνα με προειδοποιητική εγκύκλιο που απέστειλε το ΕΝΔΙΣΥ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «ξεσκονίζει» ανοικτές φορολογικές υποθέσεις από το 2017 (αλλά και παλαιότερες) βάζοντας έτσι στο στόχαστρο και τους συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα βάζει στο «μικροσκόπιο» εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις από το πρόσφατο παρελθόν, που αφορούν αδήλωτα αναδρομικά από αποδοχές εργαζόμενων και συνταξιούχων. Προτεραιότητα για τον φοροελεγκτικό μηχανισμό είναι να ελεγχθούν τάχιστα και να «τακτοποιηθούν» ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις, κυρίως από το 2017, που παραγράφονται στο τέλος του 2023.

Σύμφωνα με το Δίκτυο, η ΑΑΔΕ, αφού προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και διασταυρώσεις για τις εν λόγω εκκρεμείς υποθέσεις, θα αποστείλει τουλάχιστον 15.000 εκκαθαριστικά με φόρο «κατ΄ εκτίμηση» για το εισόδημα που αναλογεί στους φορολογούμενους.

Σε προτεραιότητα για την ΑΑΔΕ βρίσκονται υποθέσεις φορολογουμένων (άρα και συνταξιούχων), οι οποίοι δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.

Επιπρόσθετα, υπό διερεύνηση βρίσκονται και παλαιότερες, πριν από το 2017, υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020. Σε περίπτωση που έχει φύγει από τη ζωή ο υπόχρεος φορολογούμενος «τα υποτιθέμενα χρέη» περνούν στους κληρονόμους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για το οικείο φορολογικό έτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της.

Ως εκ τούτου το ΕΝΔΙΣΥ τονίζει τα εξής:

  • Οι κοινοποιήσεις της ΑΑΔΕ γίνονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της σελίδας my taxis του φορολογούμενου στην υποσελίδα η αλληλογραφία μου.
  • Πολλές φορές αυτό δεν γίνεται αντιληπτό με αποτέλεσμα να παρέρχεται ο χρόνος παρεμβάσεων των 30 ημερών.
  • Μετά ότι ενέργειες πραγματοποιούνται θεωρούνται εκπρόθεσμες και επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.
  • Οι αιτήσεις αναίρεσης, παραγραφής στις ΔΟΥ καθώς και η ενδικοφανής προσφυγή προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ γίνονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι των αναδρομικών (ετών 2015-2021) που τα εισέπραξαν το 2022, έχουν προθεσμία να τα δηλώσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα, ενώ ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024. Αλλιώς μπορούν να εντάξουν το ποσό στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών σε 48 δόσεις.

Διαβάστε ακόμη

Τα λεφτά μας ή τη ζωή μας; Απλές οδηγίες για πώς να είμαστε καλύτεροι με τα οικονομικά μας

Παγκόσμια φρενίτιδα για τις συναυλίες της Taylor Swift – Στα 1.200 δολάρια τα εισιτήρια στην αγορά μεταπώλησης

Οικογένεια Κονταράτου: Ρεκόρ επιδόσεων για τα σούπερ μάρκετ της Μυκόνου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ