Παραμένει το χάσμα Γερμανίας – ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους – «Εμπλοκή» και λόγω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα το ΜΝΙ –  Ψάχνουν την φόρμουλα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να αποδεσμευθούν – έστω και τμηματικά- τα 10,3 δισ. ευρώ της δόσης – Σβήνουν και ξαναγράφουν το κείμενο της ανακοίνωσης – «Αγκάθι» και τα κόκκινα δάνεια

του Ιωάννη Αντύπα

Σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με την δόση των 10,3 δισ. ευρώ να βρίσκεται στον… αέρα.

Όλα δείχνουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζωνης προσπαθούν να βρουν τη φόρμουλα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι υπήρξε διακοπή των διαβουλεύσεων στις 21:20 ώρα Ελλάδος, για την διενέργεια επαφών, με σκοπό την εύρεση μιας συμφωνίας για το χρέος με το ΔΝΤ.

Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών εξετάζεται ο τρόπος κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης, κάτι που θα επιτρέψει την έγκαιρη εκταμίευση της δεύτερης δόσης από τον ESM ύψους 10,3 δισ. ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας του ελληνικού κράτους και την εξυπηρέτηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό τομέα.

Αυτό προϋποθέτει την εκπλήρωση τριών διαφορετικών κριτηρίων: τη νομοθέτηση και τον έλεγχο των μέτρων της πρώτης αξιολόγησης, την νομοθέτηση των μέτρων έκτακτης ανάγκης («κόφτης δημοσίου») και την εύρεση μιας λύσης ως προς την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Καθώς τα πρώτα δύο σκέλη έχουν συμφωνηθεί (μέτρα, κόφτης), το κρίσιμο ζήτημα είναι η εύρεση μιας λύσης για το χρέος που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Αυτό είναι σημαντικό διότι χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα (που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε «απαραίτητο») κάποια κράτη μέλη της Ευρωζώνης δεν μπορούν να λάβουν έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλια για την εκταμίευση της δόσης, αφήνοντας την Ελλάδα «στον αέρα».

Τα δύο σενάρια

Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως υπάρχουν δύο σενάρια για την κατάληξη του σημερινού Eurogroup, που θα καθορίσουν την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης ύψους 10,3 δισ.

Το «καλό σενάριο» προϋποθέτει την εύρεση μιας συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ έτσι ώστε να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα. Έτσι, έπειτα από την ολοκλήρωση της έκθεσης συμβατότητας της Επιτροπής (που εξετάζει το κατά πόσο τα μέτρα που ψηφίστηκαν συμβαδίζουν με τη συμφωνία) τα κοινοβούλια των κρατών μελών θα δώσουν το πράσινο φως στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να εκταμιεύσει το πρώτο μέρος της δόσης.

Το «κακό σενάριο» θα ισχύσει εάν δεν καταφέρουν οι Ευρωπαίοι να έρθουν σε συμφωνία για το χρέος με το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν θεωρεί, βάση των προβλέψεων του, το ελληνικό χρέος βιώσιμο στην παρούσα κατάσταση του και συνεπώς δεν μπορεί να συνάψει (βάση και καταστατικού) πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Η μη ύπαρξη προγράμματος του Ταμείου με την Ελλάδα αφήνει την τελευταία στον αέρα καθώς τα κοινοβούλια δεν θα μπορέσουν να δώσουν την έγκριση τους για την εκταμίευση της δόσης.

Πάντως όπως τονίζουν πηγές από τις Βρυξέλλες, όλες οι πλευρές θέλουν να έρθουν σε μια συμφωνία και αν δεν υπάρξει συμφωνία για εκταμίευση σήμερα, αυτό δεν θα έχει καταστροφικές συνέπειες καθώς υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που θα μπορεί να συμφωνηθεί κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το κακό σενάριο θα παρατείνει το κλίμα αβεβαιότητας, γύρω από την ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως μεταφέρουν ότι οι εκκρεμότητες σχετικά με την αξιολόγηση θα περιληφθούν στην τελική ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά δεν κρίνονται τόσο σημαντικές, ώστε να μην αποδεσμευθεί η δόση. Από την κυβέρνηση χαρακτηριστικά λένε ότι οι εκκρεμότητες αυτές δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Παρά την κυβερνητική αισιοδοξία, ωστόσο, το γεγονός ότι, αίφνης, οι δανειστές εγείρουν ζητήματα και ως προς το κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν είναι θετικό για την Ελλάδα.

Τα κόκκινα δάνεια

 Αγκάθι της τελευταίας στιγμής για τα κόκκινα δάνεια, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν να επιτρέπεται να πωλούνται και τα δάνεια που έχουν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τα όποια με τον ισχύοντα νόμο εξαιρούνται.

Παράλληλα, ζητούν να απελευθερωθεί και το επιτόκιο του δανειολήπτη, καθώς μέχρι τώρα απαγορεύονταν το fund να ορίσει μεγαλύτερο επιτόκιο από εκείνο της τράπεζας