Της Στεφανίας Σούκη

Το αντιμετώπισαν πρώτοι οι υποψήφιοι ενοικιαστές που ήθελαν μικρά δυάρια στο κέντρο της Αθήνας και διαπίστωσαν ήδη από την περυσινή χρονιά …τσιμπημένες τις τιμές.

Ακολούθησαν το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου οι πιο … προνοητικοί φοιτητές που θέλησαν να βρούν σπίτι μέσα στο καλοκαίρι στις πόλεις όπου πέρασαν, ακολουθώντας τις συμβουλές των μεσιτών σύμφωνα με τις οποίες ”η ενοικίαση φοιτητικού σπιτιού μέσα στο Σεπτέμβριο μπορεί να σημαίνει καπέλο στην τιμή κοντά στο 20%, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν το νωρίτερο δυνατό”.

Επόμενοι στη σειρά έρχονται τώρα όσοι -άτυχοι- εκπαιδευτικοί έχουν διοριστεί στους πιο δημοφιλείς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς και αδυνατούν να βρούν σπίτι, γεγονός που οδήγησε τελικά στην …προτροπή του δήμου Σαντορίνης στους κατοίκους του νησιού να υιοθετήσουν έναν εκπαιδευτικό.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις κοινωνικές συνέπειες του φαινομένου των ανεξέλεγκτων βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων- όσο κι αν αυτό αποτελεί, εν μέσω κρίσης, ΕΝΦΙΑ και γενικότερης φοροκαταιγίδας διέξοδο αυτή την στιγμή για πολλούς Ελληνες ιδιοκτήτες ακινήτων- το οποίο, επιπλέον φαίνεται να δημιουργεί και νέες τάσεις στην κτηματαγορά:
Ετσι έχουν πληθύνει φέτος το καλοκαίρι οι αγγελίες ιδιοκτητών σε όλη την Ελλάδα που δέχονται μέν να μισθώσουν σπίτια σε εκπαιδευτικούς, αφαιρώντας ωστόσο τις περιόδους των διακοπών προς όφελος και των δύο μερών, ώστε να μπορούν να μισθώνονται τα σπίτια στους τουρίστες.

Αντίστοιχα για εκπαιδευτικούς που ήδη έχουν εξασφαλίσει σπίτι από τις προηγούμενες χρονιές έχουν πληθύνει οι αιφνιδιαστικές εξώσεις από ιδιοκτήτες, με σκοπό την ενοικίαση σε τουρίστες που θα αποφέρει υψηλότερα έσοδα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Αντίστοιχα, για τις οικογένειες που έχουν φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν εκτός της πόλης τους, “είναι η πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι που είδαμε να επιστρέφει η τακτική αγοράς φοιτητικής στέγης από τους γονείς ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις -Αθήνα και Θεσσαλονίκη για επενδύσεις έως και 30.000- 35.000 ευρώ”, όπως διαπιστώνουν οι μεσίτες. Κι αν παλιότερα η αγορά γινόταν με το σκεπτικό της ”ασφαλούς” επένδυσης, τώρα το σκεπτικό είναι από τη μία πλευρά να στεγάσουν τον φοιτητή της οικογένειας και από την άλλη να εκμεταλλευθούν το ακίνητο μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ή ακόμη τις περιόδους των εορτών, όπου τα παιδιά επιστρέφουν στις πόλεις καταγωγής τους. Ετσι θεωρούν ότι μπορούν να μειώσουν και το συνολικό κόστος σπουδών.

Οπως προκύπτει από τις ίδιες τις αγγελίες με βάση την τελευταία έρευνα του δημοφιλούς site αγγελιών www.spitogatos.gr για τα μικρότερα σπίτια που διατίθενται σε φοιτητές, τα Χανιά είναι αυτή την στιγμή η ακριβότερη πόλη στην Ελλάδα όσον αφορά τα ενοίκια φοιτητικής κατοικίας, με τις τιμές να έχουν σκαρφαλώσει σε επίπεδα άνω των 7 ευρώ ανά τ.μ. και το μέσο μέγεθος των σπιτιών που προσφέρονται να διαμορφώνεται κοντά στα 61 τ.μ.. Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, με αφορμή τις δυσκολίες και των εκπαιδευτικών να νοικιάσουν σπίτι σε λογικές τιμές πρότεινε να διαμορφωθούν κτίρια με ευθύνη και χρηματοδότηση του δήμου ώστε να στεγάζονται οι νέοι εκπαιδευτικοί, να χρηματοδοτηθούν από το δήμο Χανίων και τους άλλους δήμους του Νομού, με φτηνό αντίτιμο, δωμάτια ξενοδοχείων ή ακόμη και να υπάρξουν κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να χτιστούν στις τουριστικές πόλεις εργατικές εστίες ώστε να αντιμετωπιστεί σε βάθος το πρόβλημα.

Πέραν των πιο ”κραυγαλέων” περιπτώσεων της Μυκόνου και της Σαντορίνης που είδαν τις προηγούμενες ημέρες το φώς της δημοσιότητας, στις ακριβότερες ελληνικές τουριστικές περιοχές για τη μίσθωση μιας απλής κατοικίας συγκαταλέγονται επίσης η Κέρκυρα με μία μέση τιμή στα 6,2 ευρώ ανά τ.μ. κι ένα μέσο ενοίκιο 373 ευρώ, ενώ το μέσο μέγεθος των κατοικιών που προσφέρονται είναι στα 71 ευρώ. Στο Ηράκλειο της Κρήτης, η μέση τιμή είναι στα 5,9 ευρώ ανά τ.μ., όπως και στη Ρόδο, στο Ρέθυμνο ανεβαίνουν στα 6 ευρώ ανά τ.μ., ενώ λίγο ακριβότερα μισθώνονται τα σπίτια στα Ιωάννινα με τιμές στα 6,1 ευρώ ανά τ.μ..