Ανθρώπους σχεδόν από όλες τις βαθμίδες της αγοράς επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να στελεχώσουν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως πλέον μετονομάζεται. Υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη καλούνται να κερδίσουν το μεγαλύτερο στοίχημα για την ελληνική οικονομία, αυτό των επενδύσεων στη χώρα.

Το στίγμα του Άδωνι

Ο νέος υπουργός, εκδότης από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ξεκίνησε αρκετά μικρός στον επιχειρηματικό στίβο, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, διοικώντας την οικογενειακή εκδοτική επιχείρηση. Δραστηριότητα την οποία συνέχιζε μέχρι πρόσφατα με τη βοήθεια των αδελφών του.

«Αιχμή της πολιτικής μας θα είναι η μείωση των φόρων και η εξαφάνιση της γραφειοκρατίας. Η μόνη ελπίδα για το μέλλον είναι η Ελλάδα να μεταμορφωθεί γρήγορα σε μία φιλική προς το επιχειρείν χώρα», σημείωνε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ένα απ’ τα τελευταία του άρθρα λίγο πριν τις εκλογές.

Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι στο κάδρο των πρωτοβουλιών της νέας κυβέρνησης έχει σπεύσει να τοποθετήσει και την επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης για τις επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι ένα απ’ τα βασικά κλειδιά για τη δημιουργία.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα έχει την πολύτιμη βοήθεια τριών υφυπουργών, οι οποίοι αναλαμβάνουν τρεις κρίσιμους τομείς.

Ο Γιάννης Τσακίρης

Τον πρώτο, αυτό των ιδιωτικών επενδύσεων και των ΣΔΙΤ, αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Τσακίρης. Είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Μεταλλείων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχει επίσης MBA από τη Management School του Imperial College στο Λονδίνο.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1995 στην S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, όπου πέρασε 5 χρόνια στην παραγωγή, το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις όπου και ήταν υπεύθυνος για τα νέα προϊόντα. Από το 2000 έως το 2006 ήταν Partner στην Vectis Capital, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital) με έδρα την Αθήνα με επενδύσεις συμμετοχών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Το 2006 εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ως Principal, υπεύθυνος για τις αναπτυσσόμενες αγορές σε ότι άφορα κεφαλαία επιχειρηματικών συμμέτοχων (venture capital).

Στη συνέχεια ήταν επικεφαλής Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, και επικεφαλής της Μονάδας Ειδικών Προγραμμάτων. Τελευταία ήταν προϊστάμενος του τμήματος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις χώρες γειτονίας της ΕΕ στη Διεύθυνση του Mandate Management. Είναι επίσης πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Global Energy Efficiency and Renewable Energy Fund (“GEEREF”), το οποίο είναι ένα καινοτόμο ταμείο δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων που επενδύει σε venture capital funds εξειδικευμένα σε επενδύσεις energy efficiency και renewable energy. Επίσης διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, στα μεταπτυχιακά προγράμματα και πάνω στο θέμα των επιχειρηματικών συμμετοχών επίσης (venture capital).

Ο Χρίστος Δήμας

Το δεύτερο κρίσιμο τομέα, αυτό της Έρευνας και της Τεχνολογίας, το αναλαμβάνει ο δικηγόρος κ. Χρίστος Δήμας, γιος του Σταύρου Δήμα.

Ο νεαρός βουλευτής Κορινθίας, πριν κατέβει στον πολιτικό στίβο το 2012, εργαζόταν ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην ‘The Boston Consulting Group’, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στρατηγικών συμβούλων στον κόσμο. Έχει διδάξει Εισαγωγή στις Πολιτικές Επιστήμες στο London School of Economics (LSE) και στο κολέγιο ICON του πανεπιστημίου του Λέστερ. Επίσης εργάσθηκε ως ανταποκριτής της εφημερίδας Απογευματινή στο Λονδίνο και έκανε πρακτική άσκηση στη δημοσιογραφία στο BBC.

Ο Χρίστος Δήμας είναι διδάκτωρ (PhD) του London School of Economics στην Ευρωπαϊκή πολιτική. Από το LSE πήρε και μεταπτυχιακό Master στην Συγκριτική Πολιτική. Επίσης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

Ο Νίκος Παπαθανάσης

Τον τρίτο κρίσιμο πυλώνα του νέου υπουργείου που αφορά τις βιομηχανίες και το εμπόριο, θα τον αναλάβει από τη θέση του υφυπουργού ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, γενικός διευθυντής της ΝΔ.

Είναι μηχανολόγος μηχανικός, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στη διοίκηση επιχειρήσεων και την αεροναυπηγική.

Από το 1989 έως το 1991 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), από το 1991 έως το 1993 ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ολυμπιακή Αεροπλοΐα, από το 2005 έως το 2009 διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΗΣΑΠ Α.Ε. και από το 2008 έως το 2010 ήταν πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών Δημοσίου Ενδιαφέροντος (ΚΕΔΕΟ). Επί συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ (2012 – 2015) είχε διατελέσει Πρόεδρος της Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑΣΥ). Μάλιστα, αργότερα, συγκρούστηκε με έντονο τρόπο με δικαστικές προεκτάσεις με τον απερχόμενο υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζη για το θέμα της διαχείρισης των αστικών συγκοινωνιών.

Ο κ. Παπαθανάσης επίσης, εργάσθηκε σε υψηλές διοικητικές θέσεις σε τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας.