Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 11 μηνών εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 27.000 και έφθασαν τις 229.000 για την εβδομάδα 29 Μαΐου – Ιουνίου.

Τα στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν μια (πρώτη) επιδείνωση στην αγορά εργασίας της Νο.1 οικονομίας του πλανήτη, ξεπέρασαν όλες τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων να σημειώνει άνοδο κατά 8.000 και να ανέρχεται σε 215.000.

Παρότι τα εν λόγω στοιχεία εξακολουθούν να κυμαίνονται κοντά στο προ-πανδημίας χαμηλά, εντούτοις προμηνύουν μια «χαλάρωση» των συνθηκών στην αγορά εργασίας για τους επόμενους μήνες.

Άλλωστε, με την αύξηση των επιτοκίων (ήδη βρίσκονται στο 0,75%), η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να αμβλύνει τη ζήτηση σ΄ όλους τους τομείς της οικονομίας -συμπεριλαμβανομένης της εργασίας- σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του ιστορικά υψηλού πληθωρισμού (8,3%).

Κι αναπόφευκτα, αυτή η στρατηγική μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές.

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης:

Νέο ρεκόρ 11,3% για τον ετήσιο πληθωρισμό – Άλμα 12% στα τρόφιμα

Επιχείρηση «θερμοστάτης»: Μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας 10% στα κτήρια του Δημοσίου (vid)

HSBC: Κορυφαία επιλογή η Eurobank στις αναδυόμενες αγορές