Δεν αφήνουν περιθώρια στην κυβέρνηση να αποφύγει τη λήψη μέτρων οι δανειστές, όπως φάνηκε στο Eurogroup, το οποίο εξελίχθηκε σε ναυάγιο για τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για «έντιμο συμβιβασμό».

Έγινε σαφές ότι η ευρωζώνη περιμένει από την Αθήνα να καλύψει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ διότι η παραμονή του τελευταίου στο πρόγραμμα είναι «εκ των ων ουκ άνευ», όπως σαφώς εξήγησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Την ίδια στιγμή, όμως, έγιναν γνωστά και τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, στην οποία επισημαίνεται ότι χρειάζεται νέα περίοδος χάριτος μέχρι το 2040, επιμήκυνση των δανείων έως το 2070 και μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Είναι βέβαιο ότι η ευρωζώνη αποκλείεται να λάβει τέτοια δραστικά μέτρα τώρα, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα μεταθέσει την ουσιαστική συζήτηση για μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Με τα δεδομένα αυτά, είναι δυσχερής έως αδύνατη η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση όσο δεν αποφασίζονται τα μέτρα για το χρέος.

Επομένως, η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μπορεί να γίνει υπό το καθεστώς του τεχνικού συμβούλου, με την απόφαση για χρηματοδότηση να αναβάλλεται έως ότου η ευρωζώνη ξεκαθαρίσει τι θα κάνει για το χρέος.

Το «μάξιμουμ» που μπορεί να γίνει σε μια τέτοια περίπτωση για το χρέος είναι μια επανάληψη από το Eurogroup της δέσμευσης ότι μετά το 2018 θα εξεταστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως και να περιγραφούν, χωρίς όμως ποσοτικές και χρονικές δεσμεύσεις και εγγυήσεις.

Ακόμα και με μια τέτοια συμβιβαστική διευθέτηση όμως μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ έτσι ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να αποφευχθεί η επανάληψη ενός νέου 2015, με οικονομικές αβεβαιότητες και πιθανές εκλογές.

Γ. ΣΩΖΟΣ
george.sozos01@gmail.com